Avertisment al SUA: Băncile din toată lumea să renunţe la comerţ cu Iranul. Moscova apără Teheranul

Avertisment al SUA: Băncile din toată lumea să renunţe la comerţ cu Iranul. Moscova apără Teheranul

Washingtonul nu renunţă la sancţiunile împotriva regimului de la Teheran. Casa Albă a dat publicităţii aseară un decret prezidenţial ce înăspreşte măsurile de retorsiune împotriva persoanelor fizice sau juridice care aduc "cu bună ştiinţă"sprijin dezvoltării resurselor petroliere şi sectorului petrochimic din Iran. De asemenea, SUA ameninţă cu sancţiuni băncile din toată lumea, care colaborează cu Teheranul.

UPDATE. Rusia a calificat astăzi sancţiunile aplicate de SUA Iranului drept "inacceptabile" şi contrare legislaţiei internaţionale."Ţinând cont de decizia unilaterală a administraţiei americane de a înăspri sancţiunile împotriva Iranului, Rusia consideră măsura inacceptabilă şi contrară legislaţiei internaţionale", a informat Ministerul rus al Afacerilor Externe. De asemenea, Moscova apreciază că aceste sancţiuni nu vor impulsiona Iranul să revină la masa negocierilor. Secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner, a afirmat, în cursul unei conferinţe de presă, că instituţia din subordinea sa a desemnat oficial Iranul ca "sursă de preocupare majoră în privinţa spălării de bani". În conformitate cu legea "Patriot Act", votată la scurt timp după atentatele de la 11 septembrie, această măsură deschide calea unor eventuale sancţiuni ale Statelor Unite împotriva băncilor care cooperează cu Teheranul prin intermediul băncilor iraniene sau al băncii centrale a ţării.

"Instituţiile financiare din lumea întreagă trebuie să se gândească serios la riscurile pe care şi le asumă în comerţul cu Iranul", a declarat Geithner.

Trezoreria a mai anunţat că include pe lista neagră 11 persoane juridice sau fizice pe care le acuză că au contribuit la programul armelor de distrugere în masă al Teheranului. Această măsură poate avea ca efect îngheţarea activelor pe care persoanele în cauză le-ar putea deţine pe teritoriul american. Marea Britanie a decis ieri ruperea tuturor legăturilor între sectorul său financiar şi băncile iraniene, inclusiv cu banca centrală de la Teheran, pe care le acuză de implicare în programul nuclear militar al Iranului.  Anunţul Londrei intervine după ce Consiliul guvernatorilor al Agenţiei internaţionale pentru Energie Atomică a adoptat, vineri, o rezoluţie împotriva Iranului, în care îşi exprimă preocuparea faţă de programul nuclear al Teheranului.

Ne puteți urmări și pe Google News