Italia: Noul guvern a depus jurământul în faţa preşedintelui Napolitano | VIDEO

Italia: Noul guvern a depus jurământul în faţa preşedintelui Napolitano | VIDEO

Noul premier italian, Mario Monti, a prezentat preşedintelui Giorgio Napolitano lista cu membrii guvernului său. Fostul comisar european va deţine şi postul de şef al guvernului şi pe cel de ministru al economiei. Pentru prima dată în istoria modernă a Italiei, portofoliul justiţiei este atribuit unei femei. Tot o premieră este includerea în executiiv a unui reprezentant al Bisericii.

UPDATE 18: 45 Ceremonia depunerii jurământului a durat mai puţin de o jumătate de oră şi a fost o ocazie pentru prezentarea publică a noilor miniştri. Cei 12 miniştri cu funcţii depline, alături de ceilalţi patru miniştri fără portofoliu, provin din mediul universitar şi au fost învestiţi în funcţie pentru competenţele în domeniu. Preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, şi-a exprimat satisfacţia privind formarea guvernului şi a vorbit despre încrederea pe care o are în noul Executiv pentru găsirea soluţiilor la problemele actuale ale ţării.

UPDATE 18:00 Fostul comisar european a depus, în această seară, jurământul de credinţă în calitate de prim-ministru al Italiei, în faţa preşedintelui Giorgio Napolitano, la Palatul Prezidenţial, relatează Reuters. Cabinetul condus de Mario Monti va fi format din Anna Maria Cancellieri (Interne), Giulio Terzi di Sant'Agata (Externe), Corrado Passera (Dezvoltare economică şi transport) Paola Severino (Justiţie), Francesco Profumo (Învăţământ), Renato Balduzzi (Sănătate), Elsa Fornero (Muncă), Giampaolo Di Paola (Apărare), Mario Catania (Agricultură), Mario Clini (Mediu), Lorenzo Ornaghi (Cultură).

De la ceremonia de depunere a jurământului lipsesc ministrul de externe şi cel al apărării, care se află în misiune în străinătate. Vor depune jurământul şi miniştrii fără portofoliu: Enzo Moavero Milanesi, Piero Gnudi, Fabrizio Barca, Piero Giarda e Andrea Riccardi. Tehnocraţi cu experienţă Monti a decis crearea unui minister mare al Dezvoltării, Infrastructurii şi Transporturilor, care va fi condus de patronul celui de- al doilea mare grup bancar naţional, Intesa Sanpaolo, Corrado Passera. Monti a precizat că a preferat să regrupeze cele trei ministere în sânul guvernului pentru "a pune mai în centru iniţiativele coordonate pentru creşterea economică" Alte ministere importante au fost încredinţate unor tehnocraţi cu experienţă- afacerile externe ambasadorului italian la Washington, Giulio Terzi di Sant Agata, apărarea i-a revenit amiralului Giampaolo di Paola, internele prefectului Anna Maria Cancellieri. Guvernul Monti are în componenţa sa trei femei, care se vor ocupa de Justiţie, Muncă şi politici sociale, şi Interne. Este pentru prima dată în istoria modernă a Italiei, când portofoliul justiţiei revine unei femei, magistratul Paola Severino. În plus, Comunitatea Sant Egidio, instituţie influentă a Bisericii pe plan diplomatic, va avea pentru prima dată un ministru în guvernul Mario Monti, în persoana fondatorului său, Andrea Riccardi, numit în funcţia de ministru al cooperării internaţionale. Istoric şi specialist în pontificatul lui Ioan Paul al II-lea, Riccardi este o personalitate influentă a Bisericii Catolice. După cum se anticipa, din noul cabinet de la Roma nu vor face parte politicieni. Executivul propus de Mario Monti are susţinerea majorităţii partidelor italiene, dar trebuie să primească votul în cele două Camere ale Parlamentului înainte de a fi învestit. Singura formaţiune care a anunţat că nu va sprijini guvernul Monti este Liga Nordului, de centru dreapta.

Ne puteți urmări și pe Google News

<iframe src="http://www.youtube.com/embed/OXxNx-k8-aM" width="420" frameborder="0" height="315"></iframe>