UPDATE. STENOGRAME: "Gaşca de la Cluj" dijmuia fondurile din rezerva Guvernului. Taxa era de 10%

UPDATE. STENOGRAME: "Gaşca de la Cluj" dijmuia fondurile din rezerva Guvernului. Taxa era de 10%

ARTICOLUL ESTE ACTUALIZAT ÎN TIMP REAL. RĂMÂI PE EVZ PENTRU A AFLA DEZVĂLUIRI ÎN PREMIERĂ. Călin Stoia aranja recuperarea de creanţe pentru firmele care lucrau cu statul. "Dar pentru o sută de mii de euro nu mă dau jos din pat", se lăuda el la telefon. În motivarea sentinţei de arest preventiv pentru 29 de zile, judecătorii au ţinut de cont discuţiile dintre mituitor, Călin Stoia, şi primarul Clujului, Sorin Apostu. Pe fir se afla şi soţia sa, Monica Apostu.

UPDATE, 14.40: Sorin Apostu nu acţiona niciodată singur ci de fiecare dată prin intermediul prietenilor din anturaj, cum ar fi Călin Stoia, managerul firme de salubrizare Brantner Vereş, arestat în acelaşi dosar. Firele procurorilor DNA duc încet-încet spre Guvern. "Inculpatul Stoia pregăteşte săvârşirea unei noi infracţiuni de corupţie, prin promisiunea că va interveni la persoane cu funcţii de decizie pentru rezolvarea alocării unor sume de bani pentru contracte la construcţii de drumuri, în scopul obţinerii unor foloase necuvenite. Astfel, în cadrul discuţiilor purtate la datele 25 şi 28 august 2011 cu un cunoscut al său, om de afaceri din judeţul Argeş, inculpatul Stoia îi promite acestuia că va interveni la persoane din anturajul Guvernului României pentru alocarea unor sume de bani din fondul de rezervă al Guvernului, în favoarea unei societăţi de construcţii de drumuri. Pentru această intervenţie, inculpatul S.C.M. pretinde remiterea unui procent de 10% din suma alocată de la Guvern', susţin procurorii DNA. Interceptare Numele prefectului şi ale unor alţi demnitari locali sunt pomenite de Stoia în discuţia cu un bărbat, cel mai probabil chiar Sorin Apostu, care se ferea să vorbească deschis pe telefonul său. În acest sens, Apostu folosea doar cartele, iar pentru a putea vorbi exista un cod de prezentare: "Salut sunt C. (Călin Stoia - n.n.)".           "S.C.M.: Hai, zi, cumetre.           B.: Fii atent cum e treaba, deci e totul OK, legal, frumos, e adresă făcută de prefect preşedintelui Consiliului Judeţean, înţelegi? E lucrarea din 2009 la nişte drumuri, când au fost calamităţile alea, înţelegi?           S.C.M.: Da.           B.: Şi, de, oamenii au un milion de euro  de recuperat, şi acuma, în prima tranşă, e făcută scrisoarea de ăştia, ţi-am zis...           S.C.M.: De firma care o făcut lucrările?           B.: Da, dar pe primărie, e făcută adresa pe primăria respectivă.             S.C.M.: Deci primăria o avut contract, firma respectivă cu primăria.           B.: Da, deci nu apare firma, ştii? Doar primăria apare.           S.C.M.: Am înţeles.           B.: Înţelegi? Şi în prima tranşă ar fi vrut 500.000 euro, 540.000...           S.C.M.: Stai puţin, e foarte important cine trebuie să plătească banii ăştia. Primăria care trebuie să-i primească de unde?           B.: De la Guvern.           S.C.M.: De la Guvern ce? De la Fondul de rezervă?           B.: Da, Fondul de rezervă.           S.C.M.: Ăla-i la dispoziţia primului ministru.           B.: Da, păi asta ţi-am zis, că ăla merge...           S.C.M.: Şi de ce nu-i dă?           B.: Păi se face o listă acuma, că de aia e urgenţă, cică se face o listă acuma în care să se dea la mai mulţi şi ştii cum e, care intră pe listă. Asta ne trebuie.                      "Ca să ajungi în jurul lui number one trebuie să ajungi prin nişte oameni care au şi ei anumite valori"

          S.C.M.: Măi frate, îţi spun sincer şi să nu mă înţelegi greşit, dar suma e prea mică ca să pot să declanşez o chestie de genul ăsta, bă, haide, daţi-le la ăia un milion de euro. Înţelegi? Adică eu am nişte mecanisme prin care pot să declanşez o operaţiune de genul ăsta, dar toate astea au nişte costuri.           B.: Păi normal că oamenii...           S.C.M.:  Îs oameni serioşi, dacă spun ajutaţi-mă şi pe mine să ia ăla un milion... pentru o sută de mii nu mă dau jos din pat.           B.: Da, da, atunci da, prima tranşă e de 500 mii, următoarea e de 500, înţelegi?            S.C.M.: Înţeleg, de asta încerc să-ţi spun, ca să ajungi acolo în preajma lu number one trebuie să ajungi prin nişte oameni care au şi ei anumite valori, înţelegi? Şi ăsta vine şi spune, ce-mi iese mie la afacerea asta? O sută de mii? Sau 50 mii cum zici  tu? Păi pentru 50 mii nu mă dau jos din pat, frate.           B.: Da.           S.C.M.: Cam aşa funcţionează. Adică afacerea trebuie să fie suficient de interesantă ca să-i ...           B.: Dar normal, e normal. Deci nu e pe ochi frumoşi.           S.C.M.: Am înţeles. Dar sunt nişte costuri, asta încerc eu să-ţi explic ţie, că-s nişte sume la care băieţii care-i ştiu eu, care pot să influenţeze chestia asta nu se deranjează.           B.: Da, asta e.           S.C.M.: Eu o să pun o întrebare.           B.: Pune-i o întrebare şi zi care ar fi costul. Ca să ştim.           S.C.M.: Îţi spun acuma, 10% e întotdeauna. Ăsta-i costul.            B.: Da, un 10% asta e, dar no, ştiu eu, nu e o problemă, dar problema..."    UPDATE, 14.08: Monica Apostu dădea consultanţă doar nu numele. Nu dădea pe la serviciu Monica Apostu, deşi avea cabinet de avocatură, era într-o vancanţă continuă, formulare stilistică folosită de judecători în motivarea sentinţei date împotriva primarului de Cluj. La percheziţia de la biroul acesteia nu s-a găsit niciun raport de consultanţă pentru firmele care erau de fapt abonate la licitaţiile primăriei clujene conduse de Sorin Apostu. Astfel, consultanţa era o acoperire pentru şpagă. Avocata Monica Apostu şi soţul acesteia era tot timpul în vacanţe, plătite de altfel de oamenii de afaceri care câştigau licitaţiile organizate de Primăria Cluj Napoca.

"S-a dovedit că pentru prestaţiile financiare de care beneficia cabinetul avocaţial al invinuitei A.M.U. (Monica Apostu, soţia primarului), aceasta nu desfăşura nicio activitate juridică, activitatea zilnică a învinuitei fiind în fapt o perpetuă vacanţă. Mai mult, nimic din ce întreprinde aceasta nu poate justifica un nivel minim al sumelor care intră în contul acesteia"Extras din motivarea sentinţei date de Curtea de Apel Cluj Concedii în Austria şi Dubai plătite din buzunarul propriu de patronul Electrogrup Un astfel de om de afaceri care a câştigat o licitaţie de un milion de euro pentru montarea a 300 de camere de luat vederi în oraş este Simion Mureşan, patronul firmei Electrogrup SRL.         Procurorii DNA susţin că Apostu şi Mureşan sunt prieteni buni şi că ultimul a plătit mai multe excursii efectuate de familia primarului în Austria şi Dubai. "Concedii care sunt achitate de făptuitorul Mureşan Simion personal sau prin intermediul societăţii sale, Electrogrup SRL. În cursul lunii august 2011, familia Apostu a beneficiat din partea lui Electrogrup SRL de o vacanţă în Grecia la o vilă din Halkidiki aparţinând lui Simion Mureşan, în perioada 16-27 august 2011, inclusiv contravaloarea biletelor de de avion pe ruta Cluj-Bucureşti-Salonic şi retur. În cursul lunii septembrie 2011, Mureşan Simion a achitat lui Sorin Apostu contravaloarea unui weekend la Viena. De asemenea, în octombrie 2011, Mureşan Simion a mai achitat o vacanţă pentru familia Apostu pe care aceştia, împreună cu copiii lor, au petrecut-o în Dubai, în perioada 20-25 octombrie 2011, inclusiv bilete de avion pe ruta Cluj-Bucureşti-Dubai şi retur. Valoarea celor trei vacanţe de ridică la aproximativ 5.000 de euro", susţin anchetatorii.

UPDATE 13.53: Procurorii DNA susţin că Sorin Apostu a ajutat-o pe Aspazia Droniuc să asigure, prin intermediul firmei sale, parcul Regiei de Transport Public Cluj Napoca, timp de trei ani. "În virtutea relaţiilor amicale pe care le-a avut de-a lungul anilor cu inculpatul Apostu Sorin, a apelat la acesta ca, prin funcţia pe care o deţine, să o ajute în obţinerea contractului de asigurate al parcului auto RATC Cluj Napoca. De asemenea, învinuita a arătat că, prin ajutorul dat de Sorin APOSTU, CARE I-A FĂCUT LEGĂTURA CU DIRECTORUL RATUC, NUMITUL Neag Liviu, a reuşit să câştige licitaţiile organizate pentru anii 2009-2010-2011, parcul auto astfel asigurat crescând considerabil, în sensul că s-a dublat faţă de anii anteriori", susţin procurorii DNA. În denunţul său, Aspazia Droniuc susţine că pentru toate aceste eforturi a convenit cu avocata Monica Apostu să încheie contracte de consultanţă juridică pentru a da o aparenţă de legalitate sumei de 46.000 de lei care în conturile casei de avocatură de la firma Frarom SRL. UNIQA a asigurat autobuzele RATUC pentru suma de 200.000 de euro. Aspazia Droniuc a luat pentru această afacere 89.000 de lei, iar 46.000 de lei i-a plătit mai departe familiei Apostu.

Clientul, atenţionat să treacă pe la cabinet, pentru că n-a plătit "taxa lunară"

În dosarul de corupţie care îl priveşte pe Sorin Apostu, DNA susţine că soţia acestuia, avocata Monica Apostu era persoana care colecta banii de la cei care voiau să obţină avantaje de la Primărie. În acest sens, DNA susţine că avocata Monica Apostu primea în mod regulat sume de bani de la cei care câştigau licitaţiile organizate de Primăria Cluj Napoca.

Un exemplu este oferit în cazul inculpatului Călin Stoia, care dădea mită în mod regulat şi, pentru că a întârziat o singură lună, a fost sunat de Monica Apostu. Contul casei de avocatură Monica Apostu era alimentat în fiecare lună cu sume de bani, câte 5.000 de lei. Cum Călin Stoia a rămas restant, a fost sunat de Monica Apostu. Apostu Monica: Să treci să mă vezi un pic. Stoia Călin: Da' am lipsit ultima luna, drăguţă. AM: Mersi mult. Eu mă gândesc că-i OK totu', da' să fiu şi eu O.K., CĂ EU ÎS ÎN URMĂ ŞI VREAU SĂ FIU OK. SC:. ... c-am fost plecat. AM: M-am gândit şi l-am întrebat pe şefu şi mi-o zis că eşti prin zonă şi să te sun şi no... SC: Am venit eu, m-am întors efectiv, efectiv din ţări străine, luni... AM: Da, da, da, atuncea l-am întrebat. SC: Ieri am bolit că eram bolnav şi astăzi am venit până la... pe aicea, prin sud, unde mai am eu prăvălii, şi vineri îs acasă. AM: Bine, drăguţule, când ai chef şi timp mă suni, eu îs prin zonă până în data de 16, după aia nu mai sunt. Interceptare Sorin Apostu, în discuţie despre bani cu mituitorul Călin Stoian, arestat la rândul său. Apostu Sorin: Da? Ai zis că vii săptămâna trecută. Stoia Călin: N-am zis că vin săptămâna trecută. Ai zis tu că ne vedem săptămâna trecută, dar până să răspund ai închis. A.S.: Da? C.S.: Eu am venit, adică am fost în săptâmăna trecută duminică acasă şi te-am sunat, dar aveai telefoanele închise. A.S.: Aha. C.S.: Am venit sâmbătă acasă, am stat un pic şi luni ... S.A.: Da, da, da. Dă-mi un semnal. VEZI AICI MOTIVAREA JUDECĂTORILOR ÎN DOSARUL APOSTU  RĂMÂNEŢI PE EVZ PENTRU A AFLA NOI INFORMAŢII DESPRE ACEST CAZ DE CORUPŢIE LA NIVEL ÎNALT.

Ne puteți urmări și pe Google News