Dosarul Petrom Service: Vîntu, Luca, Ţurcan şi Şupeală, reţinuţi pentru delapidare şi spălare de bani
- Cristian Şt. Vasilcoiu
- 7 noiembrie 2011, 19:44
Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu şi sindicalistul Liviu Luca au fost reţinuţi pentru 24 de ore în dosarul Petrom Service. Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Vîntu şi Luca sunt acuzaţi de delapidare şi spălare de bani, în dauna Petrom Service SA. Prejudiciul este estimat la 180 de milioane de euro.
UPDATE 3: Şi fostul director economic al Petrom Service, Zizi Anagnastopol, a fost reţinut. Alte şapte persoane urmează a fi audiate, în această seară, în dosarul Petrom Service. UPDATE 2: Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus şi reţinerea lui Gheorghe Şupeală, fost director general al PSV Company (fostă Petrom Service SA), împotriva lui fiind dispusă începerea urmăririi penale pentru delapidare. UPDATE: Procurorii au decis ca şi omul de afaceri Octavian Ţurcan să fie reţinut în dosarul Petrom Service SA, sub acuzaţiile de complicitate la delapidare şi spălare de bani. Ţurcan - ce are dublă cetăţenie, română şi moldovenească - este cunoscut ca fiind unul dintre locotenenţii lui Vîntu. Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca sunt acuzaţi că au pus la cale o schemă prin care acţionarii Petrom Service SA au fost prejudiciaţi cu peste 80 de milioane de euro, iar statul - cu aproape 100 de milioane de euro. Acţiuni supraevaluate de 50 de ori
Concret, Petrom Service a cumpărat active supraevaluate de zeci de ori, de la diverse societăţi comerciale controlate de SOV, astfel încât profitul companiei să fie diminuat, iar acţionarii şi stutul - înşelaţi. Ulterior, banii au fost transferaţi prin mai multe companii din ţară, dar şi offshore, controlate de cuplul Vîntu - Luca, pentru a li se pierde urma. SOV nu s-a ferit nici măcar să angajeze SC Realitatea Media SA în această suveică.
Procurorii mai notează că, în unele cazuri, acţiunile au fost răscumpărate, pe bursă, la preţuri de 50 de ori mai mari, la interval de numai trei zile, iar tranzacţiile au fost succesive, de tip "carusel". Pentru instrumentarea cauzei au fost formate şi comisii rogatorii, în colaborare cu alte state. "Probele administrate în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, au relevat faptul că falimentarea controlată a Petrom Service S.A. a condus la prejudicierea societăţii cu suma de 83.163.165 euro şi afectarea a 72.000 membri ai Asociaţiei Salariaţilor, care, în calitate de acţionari minoritari, nu au mai putut încasa dividendele, datorită activităţilor frauduloase de diminuare semnificativă a valorii acţiunilor. De asemenea, probatoriul administrat până în prezent, a relevat faptul că falimentarea controlată a Petrom Service S.A. a produs, indirect, prejudicierea bugetului consolidat al statului cu suma de aproximativ 98 de milioane de euro", se menţionează în acelaşi Comunicat. Operaţiuni ilegale prin Realitatea Media SA Anchetatorii mai susţin că "din ansamblul probelor administrate până în prezent a mai rezultat faptul că actele materiale prejudiciabile s-au realizat prin cumpărarea, cu banii Petrom Service S.A., a unor acţiuni supraevaluate de mai multe zeci de ori, aparţinând unor societăţi comerciale şi transferarea frauduloasă şi controlată a banilor obţinuţi pentru a ascunde identitatea beneficiarului real. În acest mod, au fost transferate sume de bani din patrimoniul S.C. Petromservice S.A., prin operaţiuni succesive derulate prin mai multe companii offshore controlate, în conturile personale sau al unor societăţi înregistrate în străinătate şi în România, în special S.C. Realitatea Media S.A. (14.200.000 euro), S.C. Imobiliar Network 2002 S.A. (6.725.000 euro)".
Procurorii audiază, la această oră, şi alte persoane, în dosarul Petrom Service. Vîntu şi Luca sunt, deocamdată, singurii reţinuţi. Ei urmează a fi prezentaţi în faţa judecătorilor cu propunere de arestare preventivă. Bărci, blocuri şi hoteluri - sechestrate
Anchetatorii au instituit sechestru asupra a 81 de proprietăţi imobiliare, între care terenuri, apartamente, un bloc cu opt etaje, dar şi hoteluri, în vederea recuperării prejudiciului. Totodată, au fost sechestrate conturi bancare, autoturisme, dar şi ambarcaţiuni, informează Parchetul General.
SOV, a treia reţinere Este pentru a treia oară, începând din septembrie 2010, când Sorin Ovidiu Vîntu este reţinut, însă judecătorii au ajuns, de fiecare dată, la concluzia ca el să fie judecat în stare de libertate. Vîntu a petrecut, totuşi, diverse perioade de timp în arest. Astfel, SOV a fost reţinut pentru prima dată pentru favorizarea infractorului Nicolae Popa, în septembrie 2010. Apoi, în aprilie 2011, Vîntu a fost din nou reţinut pentru ameninţarea şi şantajarea lui Sebastian Ghiţă, la vremea respectivă manager al Realitatea TV. Astăzi, Vîntu este din nou reţinut în dosarul Petromservice. CITIŢI ŞI:
- EXCLUSIV EVZ: Circuitul banilor Petrom-Vîntu-Popa
- Modernizarea statului în viziunea lui Sorin Ovidiu Vîntu
- Sindicalistul Liviu Luca, audiat la DNA, ca învinuit
- Firele lui Sorin Ovidiu Vîntu, întinse peste România