Referendum în Constanţa. Desfiinţarea judeţului, stabilită la urne

Referendum în Constanţa. Desfiinţarea judeţului, stabilită la urne

Referendumul organizat de Consiliul Judeţean Constanţa prin care cetăţenii cu drept de vot trebuie să se exprime asupra desfiinţării sau menţinerii judeţului Constanţa se desfăşoară sub semnul incertitudinii.

Pe buletinele de vot, constănţenii sunt întrebaţi "Sunteţi de acord cu desfiinţarea unităţii administrative teritoriale, judeţul Constanţa?", fiind rugaţi să răspundă cu DA sau NU.

Pentru validarea referendumului este nevoie de participarea a 50% plus 1 din cei 631838 cetăţenii cu drept de vot din judeţul Constanţa. Cele 515 secţii de votare sunt păzite de peste 300 de poliţişti şi jandarmi dar şi de reprezentanţi ISU Dobrogea şi poliţişti locali.

Referendumul a început la ora 8 dimineaţa şi urmează să se încheie la ora 20.00. Numai că, la final, nu va avea cine să centralizeze datele şi să prezinte numărătoaea oficială a voturilor pentru că încăperea în care sunt calculatoare, imprimante, telefoane, pregătită pentru angajaţii Direcţiei Judeţene de Statistică, este goală.

Reprezentantul PSD în BEJ, Laurenţiu Marin, spune că "în momentul de faţă nu are cine să efectueze centralizarea datelor şi mai târziu, numărătoarea oficială. Institutul Naţional de Statistică (INS) este singura instituţie abilitată a statului să facă această numărătoare. BEJ a corespondat oficial în ultima săptămână cu INS, ne-au transmis de ce logistic au nevoie, ne-au făcut, nouă, membrilor BEJ, legitimaţii cu ştampila INS şi de două zile nu ne mai răspund la telefon, sunt iresponsabili pentru că legea îi obligă să-şi facă treaba".

În consecinţă, "procesul de numărare a voturilor şi raportarea oficială a rezultatelor referendumului le vom afla probabil după ce Consiliul Judeţean Constanţa va da INS în judecată. Până atunci, după ora 20,00, când se încheie referendumul, sacii cu procesele verbale de la fiecare secţie de votare din judeţ, vor fi duşi sub pază armată, la judecătorie".

Directorul Direcţiei Judeţene de Statistică din Constanţa, Enache Buşu, a declarat pentru EVZ, că "nu ni s-a transmis de la INS că trebuie să ne implicăm în referendum, nu avem nimic oficial aşa că nu am de ce să-mi trimit angajaţii la BEJ". Prefectul de Constanţa, Claudiu Palaz spune la  rândul lui că "instituţiile statului nu susţin un referendum nelegal, Consiliul Judeean, ca se descurce singur, este organizator".

Reprezentanul  PSD în BEJ, Laurenţiu Marin spune însă că "deşi Consiliul Judeţean este tot o instituţie a statului, nu este abilitat de lege să înlocuiască atribuţiile INS aşa că, juriştii şi avocaţii noştri, vor face sesizare penală şi împotriva statisticienilor constănţeni". Între timp partidele politice, PDL, respective USL, efectuează fiecare, numărătoarea paralelă a voturilor.

Numărătoarea paralelă arată că, la ora 17.00, prezenţa la urne în judeţul Constanţa, pentru referendum, era de aproape 35%. Deşi în urmă cu două ore preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, organizatorul referendumului, a declarat că a discutat cu reprezentanţii INS care l-ar fi informat că au venit deja la BEJ, la faţa locului, încăperea destinată lor este în continuare goală. Constantinescu a spus că statisticienii nu ar fi apărut din cauza unor "disfuncţionalităţi" care acum s-au lămurit. "Este posibil să apară după ora 20.00 când se încheie votarea, nici atunci nu este prea târziu", a spus reprezentantul BEJ, Constanţa Laurenţiu Marin.

Vicepreşedintele CJC, Cristinel Dragomir, susţine la rândul lui că "nu-i nicio problemă dacă nu vin cei de la INS, Consiliul Judeţean are un plan de rezervă, va lucra cu angajaţii Direcţiei Publice Judeţeane de Evidenţă a Persoanelor, din subordinea CJC, care au aceeaşi pregătire şi se folosesc de acelaşi soft".

Nicuşor Constantinescu spune că "întreaga ţară e cu ochii pe noi, 30 de consilii judeţene aşteaptă rezultatul acestui referendum, eu sunt convins că cetăţenii judeţului Constanţa vor vota pentru menţinerea judeţului lor, dacă nu vor vota 50% plus 1, înseamnă că vor desfiinţarea judeţului şi nu mai am altceva de făcut, eu mi-am făcut datoria". Nereguli la referendum PDL a reclamat că într-o secţie de votare de la Hârşova, sunt membri PSD şi PNL şi a cerut suspendarea referendumului în oraş.

Poliţia investighează cazul. Şi în Constanţa sunt probleme, "la şcoala generală 21, în aceeaşi sală de clasă, funcţionează două secţii de votare, la multe secţii, sunt buletine amestecate, de la alte secţii etc". Referendum nelămurit la Constanţa

Numărătoarea paralelă a voturilor efectuată de USL, respectiv PDL, la Constanţa, arată că, la ora 17.00, prezenţa la urne în judeţul Constanţa, pentru referendum, era de aproape 35%. Deşi în urmă cu două ore preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, organizatorul referendumului, a declarat la secţia de votare însoţit de familie, că a discutat cu reprezentanţii INS care l-ar fi informat că au venit deja la BEJ, la faţa locului, încăperea destinată lor este în continuare goală. Constantinescu a spus că statisticienii nu ar fi apărut din cauza unor "disfuncţionalităţi" care acum s-au lămurit. "Este posibil să apară după ora 20.00 când se încheie votarea, nici atunci nu este prea târziu", a spus reprezentantul BEJ, Constanţa Laurenţiu Marin.

Vicepreşedintele CJC, Cristinel Dragomir, susţine la rândul lui că "nu-i nicio problemă dacă nu vin cei de la INS, Consiliul Judeţean are un plan de rezervă, va lucra cu angajaţii Direcţiei Publice Judeţeane de Evidenţă a Persoanelor, din subordinea CJC, care au aceeaşi pregătire şi se folosesc de acelaşi soft".

Nicuşor Constantinescu spune că "întreaga ţară e cu ochii pe noi, 30 de consilii judeţene aşteaptă rezultatul acestui referendum, eu sunt convins că cetăţenii judeţului Constanţa vor vota pentru menţinerea judeţului lor, dacă nu vor vota 50% plus 1, înseamnă că vor desfiinţarea judeţului şi nu mai am altceva de făcut, eu mi-am făcut datoria". CITIŢI ŞI:

  • Primul referendum privind desfiinţarea judeţelor. VEZI cine merge la vot
  • O dorinţă numită reorganizarea judeţelor. Pe cine ajută şi pe cine nu urzeala partidelor?

Ne puteți urmări și pe Google News