Grecia se joacă cu focul. Ce urmează pentru zona euro

Grecia se joacă cu focul. Ce urmează pentru zona euro

Prin jocuri politice periculoase, Atena riscă nu doar ieşirea din zona euro, dar şi expulzarea din Uniunea Europeană. Evitarea falimentului depinde de respectarea condiţiilor stabilite cu FMI şi CE.

De multe poate fi acuzată actuala criză a datoriilor suverane, dar de unul singur nu poate fi blamată: că nu a forţat ajungerea la un numitor comun a celor 17 state membre ale zonei Euro. După ce Papandreou a aruncat "bomba" referendumului, trei zile au fost suficiente pentru ca Angela Merkel, cancelarul Germaniei, şi Nicolas Sarkozy, preşedintele Franţei, să aibă o voce comună. Liderii celor mai puternice două economii ale zonei euro au lansat, fără echivoc, un ultimatum Greciei: respectaţi acordul cu noi, ori nu mai vedeţi niciun ban! Iar ieşirea elenilor din zona euro nu le mai părea o aşa mare problemă. Consecinţă: Papandreou a renunţat la refendum! Premierul Greciei a anunţat public că s-a ajuns la un acord cu opoziţia, iar ideea de a organiza un referendum pică. Grecia riscă expulzarea din UE Grecia nu poate părăsi zona euro fără a ieşi şi din Uniunea Europeană, potrivit tratatelor UE în vigoare, a anunţat Comisia Europeană, citată de Reuters. "Tratatele confirmă: nu se poate realiza o ieşire din zona euro fără a părăsi UE", a afirmat Karolina Kottova, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, în cadrul unei conferinţe de presă. Deşi se află pe marginea prăpastiei, guvernul de la Atena foloseşte situaţia de faţă pentru diverse jocuri politice. Matei Păun, managing partner al firmei de consultanţă BAC Investment, a avertizat că anunţul făcut de Grecia privind referendumul nu era decât o perdea de fum cu scopuri strict politice. "Grecia nu putea primi banii de la FMI decât dacă referendumul era anulat, iar Atena va respecta toate condiţiile acordului cu instituţiile financiare internaţionale", a spus economistul Daniel Dăianu. "Cel mai probabil va fi instalat un guvern de uniune naţională sau de tehnocraţi care va respecta acordurile cu instituţiile financiare", a afirmat acesta.

Totodată, în timp ce Europa tremură, China se oferă s-o ajute cu 100 miliarde de euro, potrivit Le Figaro. Dar nu degeaba: Beijingul vrea asigurări că Fondul European pentru Stabilitate Financiară (FESF) va fi eficient şi suficient de mare pentru a putea face faţă provocărilor. Cum au reacţionat bursele Bursele europene au avut o evoluţie pozitivă ieri, semn că investitorii nu s-au lăsat păcăliţi de jocurile politice ale grecilor. Astfel, Bursa de la Londra (FTSE 100) ajunsese la o creştere de 1,20%, Bursa de la Paris (CAC 40) avea un plus de aproape 2,8%, iar Bursa de la Frankfurt a crescut cu aproape 2,9%. Preţul acţiunilor a avut o traiectorie ascendentă pe parcursul zilei, pe măsură ce discuţiile de la summit-ul G20 se îndreptau către o soluţie a blocajului din Grecia. Preţul aurului a crescut şi el, cu circa 3%. EVOLUŢIE Scădere puternică pentru leu Bursa de la Bucureşti nu s-a lăsat influenţată prea mult de tensiunile din piaţă şi a crescut ieri. Indicele BET-C a avut o creştere de 0,21%, iar BET-FI de 1,23%. Moneda naţională a avut însă de suferit ieri, pe fondul tensiunilor legat de Grecia şi la o zi de la anunţul făcut de BNR privind scăderea dobânzii de referinţă. Leul a ajuns ieri la cel mai scăzut nivel din acest an, de 4,3585 lei/euro, de la 4,3460 lei/euro în ziua precedentă. Economiştii au avertizat că o prelungire a recesiunii în zona euro, determinată de situaţia Greciei, ar putea avea efecte negative asupra economiei româneşti. Exporturile ar putea scădea şi cu 40%, iar moneda naţională s-ar putea deprecia puternic. Preţul aurului a crescut până la 176,1782 lei/gram, pe măsură ce investitorii s-au îndreptat către active sigure. "Potrivit tratatelor de aderare, nu poate fi realizată o ieşire din zona euro fără o ieşire din Uniunea Europeană." KAROLINA KOTTOVA, purtător de cuvânt CE 100 de miliarde de euro este suma cu care China este gata să sară în ajutorul Uniunii Europene Citiţi:

  • Merkel cere Greciei fapte, nu vorbe când vine vorba de referendum
  • Barack Obama: Criza zonei euro trebuie rezolvată la acest summit!

Ne puteți urmări și pe Google News