Charles Dallara, şeful Institutului Internaţional de Finanţe: Ştergerea datoriei Greciei, o excepţie. Nu se va mai repeta
- Ana Bâtc ă
- 1 noiembrie 2011, 08:41
Grecia va fi singura ţară din zona euro care are nevoie de o restructurare a datoriei publice şi noile măsuri adoptate de UE îi vor proteja pe ceilalţi 16 membri care folosesc moneda euro, a declarat Charles Dallara, şeful Institutului Internaţional de Finanţe (IIF), principala asociaţie internaţională a instituţiilor financiare, transmite AFP.
"Acesta este un caz unic. Nu se va mai repeta. Şi cu certitudine nu avem intenţia asta", a afirmat Dallara, la o conferinţă în Washington, transmite Agerpres.
Oficialul consideră că "investitorii ar trebui să înţeleagă că Europa este pregătită să adopte multe măsuri pentru a sprijini calitatea obligaţiunilor suverane pe continent".
Dallara a remarcat eforturile liderilor Germaniei şi Franţei, cele mai mari economii din zona euro, pentru a găsi o soluţie la criza datoriilor. "Cred că trebuie să acordăm încredere liderilor. Eu în special am încredere în cancelarul Angela Merkel şi în preşedintele Nicolas Sarkozy, dar toţi merită încredere", a afirmat şeful Institutului Internaţional de Finanţe.
Planul pentru Grecia decis săptămâna trecută de liderii UE prevede ca creditorii privaţi să şteargă 50% din valoarea bondurilor greceşti pe care le deţin. Împreună cu noi împrumuturi şi alte măsuri, datoria Greciei ar urma să revină la 120% din PIB până în 2020, de la nivelul de vârf de 142% din PIB în 2013.
Băncile şi fondurile de investiţii private au acceptat să renunţe voluntar la 50% din creanţele lor asupra datoriei Greciei până în 2020. Începând din ianuarie 2012, băncile vor schimba obligaţiunile elene pe care le deţin cu unele a căror valoare va fi diminuată cu jumătate. Aceasta reprezintă ştergerea a 100 de miliarde de euro din datoria Greciei, în prezent de 350 miliarde de euro.
CITIŢI ŞI:
-
Grecia a fost salvată. VEZI ce crede despre asta Nouriel Roubini, omul care o vedea în faliment
-
Urmările salvării Greciei de la faliment: Ce s-a rezolvat şi cine trage ponoasele?
-
Grecilor le-a fost ştearsă o datorie cât PIB-ul României!
-
Grecia face referendum pentru noul acord de susţinere financiară