Calea Credinţei, între Grecia şi Patriarhie

Calea Credinţei, între Grecia şi Patriarhie

Un uriaş pelerinaj spre Capitală a început, de ieri, odată cu aducerea Capului Sfântului Andrei în România şi prăznuirea Sfântului Dimitrie.

Mii de credincioşi s-au reunit, ieri, la Catedrala Patriarhală din Bucureşti pentru a se ruga la moaştele Sfântului Apostol Andrei. Racla cu Cinstitul cap al Ocrotitorului României a fost adusă, ieri, din Grecia, cu o cursă aeriană specială.

Ca în fiecare an, au fost scoase şi sfintele moaşte ale Sfântului Dimitrie Basarabov, Ocrotitor al Capitalei, pe care-l prăznuim pe 26 octombrie.

O mie de credincioşi pe oră

Ne puteți urmări și pe Google News

Lângă o barieră a Jandarmeriei, un preot tinerel stă imobil şi observă siderat îmbulzeala de la baldachinul cu sfintele racle. "Nici credinţa nu mai e ce-a fost", ne zice el: "Gândiţi-vă că la biserica de lângă Colegiul Şincai, zona Tineretului, s-a dus preotul să tragă clopotele şi l-a amendat Poliţia pentru tulburarea liniştii publice. Te întrebi unde mai e aici credinţa".

Un cerşetor vrea să intre în biserică şi un alt ierarh remarcă: "Vine să profite de Dumnezeu. Zic şi Sfinţii Părinţi: când îi dai, să-ţi tremure banul, căci avem mulţi înşelători".

Sunt mai multe obstacole care trebuie depăşite ca să ajungi la raclele Sfinţilor din dealul Patriarhiei: sunt tarabele de florari, apoi asistentele de la Crucea Roşie, paramedicii SMURD, cerşetorii, poliţiştii, jandarmii, popii şi câteva mii de drept-credincioşi, încolonaţi cuminte pe drum. "Ne sosesc cam 1. 000 de oameni pe oră", ne spune un ofiţer de jandarmi.

Mulţimea înşirată pe 5-600 de metri freamătă prin mii de capete, în aşteptarea întâlnirii cu sfintele moaşte. Pentru mulţi dintre cei prezenţi, este dreapta credinţă. Pentru alţii, doar un ritual sec. "Merg în faţa Sfântului, fac mătănii şi cer câte ceva - o bursă, o pensie, o excursie în Bali. Se retrag apoi, ruşinaţi cumva, că în fiecare an cer Sfântului fără să ofere ceva la schimb", conchide un preot în vârstă.

"Mă rog cu parohul meu, iar Dumnezeu m-a vindecat"

Din loc în loc, jandarmii îi iau separat pe oameni în grupe, ca pe tifosii din galeriile de fotbal: îi strâng apoi ca într-un ţarc şi aşteaptă semnalul celor din amonte, ca să le dea voie la înaintare.

Drumul spre Rai se pavează cu bune intenţii şi ordine. "Până acum, au fost şase persoane cu nevoi de îngrijiri medicale", ne spune paramedicul Radu Chiş, venit la cortul Crucii Roşii pentru un ceai cald.

Minunile Sfântului

O pensionară cere vehement să i se facă loc. "Sunt de la 08.30 aici, sunt îngheţată", zice ea cu arţag. Docil, Chiş se dă la o parte.

Pe lângă noi trece o femeie trăgându-şi un picior. Spune că se numeşte Ana Gheţu (35 ani), e din Bucureşti. Sfinţii Andrei şi Dimitrie au ajutat-o să îşi revină încet dintr-o pareză. "Mă rog cu parohul meu, Tanior Ştefan, din Berceni, iar Dumnezeu m-a vindecat", adaugă ea.

Lângă ea, preotul cel tinerel povesteşte: "În aprilie 2011 a venit un bărbat şi a dărâmat racla cu moaştele Sfântului Dimitrie de-aici, de la Patriarhie. Zicea că e supărat cu Dumnezeu. A venit Poliţia, l-a dus. Peste trei zile îl văd iar pe acel om aici. Ce credeţi că mi-au zis poliţiştii? Omul era nebun şi nu e de competenţa lor să-l reţină. Poliţia nu îşi face datoria, doar Dumnezeu drăguţul e peste tot", oftează el din toţi rărunchii.

PROGRAM

Sfânta Liturghie, cu preoţi din patru ţări

Astăzi, de la ora 9,30, va fi oficiată Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală, iar mâine, 26 octombrie, va fi oficiată de Mitropolitul Hrisostom de Patras, înconjurat de un sobor de ierarhi greci şi români. Joi, când se aşteaptă un maxim al participării publice la manifestări, de la ora 9.30, Patriarhul Daniel şi Teodor al II-lea, Patriarh al Alexandriei, vor oficia Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoţi români, greci, bulgari şi ucraineni. Vineri, Cinstitul cap al Sfântului Andrei va fi dus spre închinare la Sibiu, unde va rămâne până în după-amiaza zilei de 29 octombrie.