Filat i-a cerut lui Putin să scadă preţul la gaze

Filat i-a cerut lui Putin să scadă preţul la gaze

Primul ministru al Republici Moldova, Vlad Filat, i-a solicitat omologului său rus, Vladimir Putin, să examineze posibilitatea diminuării tarifului la gaz livrat Republicii Moldova, în cadrul unei întrevederi care s-a desfăşurat marţi, la Sankt Petersburg, se arată într-un comunicat dat publicităţii de guvernul de la Chişinău.

Vlad Filat a solicitat încheierea unui contract pe un termen de cinci ani, care ar lua în calcul şi o posibilă diminuare a tarifului la gaz. Premierul rus a spus că va transmite aceste solicitări responsabililor, care le vor examina şi vor lua deciziile de rigoare, mai precizează textul respectiv.

Referindu-se la problema transnistreană, cei doi premieri au apreciat reluarea negocierilor în format 5+2. Vlad Filat s-a arătat convins că, în cadrul formatului 5+2, poate fi identificată o soluţie pentru problema transnistreană.

Anterior şi vicepremierul de la Chişinău, Valeriu Lazăr, a declarat că de la 1 ianuarie 2012, Republica Moldova ar putea importa gaz "în condiţii mai bune". Republica Moldova, care este dependentă în totalitate de gazul rusesc, plăteşte în prezent aproximativ 400 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze naturale. În acest an s-au operat trei majorări la preţul gazelor importate din Federaţia Rusă.

Premierul moldovean declara la începutul acestei luni că speră ca Republica Moldova să se conecteze la reţeaua românească de gaz până în 2013. "Către sfârşitul anului 2012 este planificată conectarea Republica Moldova la reţeaua de gaz românească. Nu pot spune nimic despre preţ deocamdată. Ceea ce trebuie să înţeleagă oamenii simpli este că din 2013 vom avea furnizori de alternativă. Vom fi în starea în care să putem primi gaz permanent, dar nu în funcţie de situaţia politică din ţară", a spus şeful executivului moldovean", a explicat Filat.

Ne puteți urmări și pe Google News