Israelul pregăteşte un alt schimb de prizonieri: 81 de egipteni pentru un spion Mossad

Israelul pregăteşte un alt schimb de prizonieri: 81 de egipteni pentru un spion Mossad

Un acord privind eliberarea lui Ilan Grapel, având dublă cetăţenie, americană şi israeliană, închis la Cairo sub acuzaţia de spionaj, în schimbul a 81 de egipteni reţinuţi în Israel, este iminent, a informat astăzi radioul public israelian, citând surse israeliene oficiale sub rezerva anonimatului, relatează AFP.

Ilan Grapel se află închis din 12 iunie în Egipt, sub acuzaţia că ar fi agent Mossad, serviciul israelian de informaţii externe, şi că ar fi participat la revoltele care au condus la înlăturarea preşedintelui Hosni Mubarak în luna februarie.

Israelul a dezminţit aceste acuzaţii, insistând asupra faptului că Egiptul a comis o greşeală şi are un "comportament bizar".

Vestea unui acord între Israel şi Egipt survine în momentul în care autorităţile israeliene se pregătesc să elibereze 1.027 de prizonieri palestinieni în schimbul soldatului Gilad Shalit, reţinut în Gaza de peste cinci ani.

Ziarul egiptean Al-Ahram a fost primul care a publicat duminică detalii cu privire la un eventual acord, afirmând că Egiptul şi Israelul sunt pe punctul de a semna "pentru eliberarea spionului Ilan Grapel (...) în schimbul tuturor egiptenilor reţinuţi în închisorile israeliene", potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Israelul deţine 81 de prizonieri egipteni, inclusiv trei minori, în majoritate criminali de drept comun, condamnaţi pentru intrare ilegală în Israel, trafic de droguri sau posesie de arme.

Ne puteți urmări și pe Google News