Două săptămâni până la o criză mai mare ca în 2008

Două săptămâni până la o criză mai mare ca în 2008

Dacă liderii europeni nu găsesc mai repede o soluţie la problema datoriilor suverane atunci am putea ajunge într-o situaţie şi mai proastă.

Soluţia pentru zona euro întârzie să apară din cauza nehotărârii politicienilor. Între timp, criza datoriilor merge mai departe, termenele limită pentru plata datoriilor bat la uşă, ceea ce acutizează criza şi o face să capete proporţii inimaginabile. Acesta este semnalul de alarmă pe care îl trag din ce în ce mai des economiştii de la nivel global.

Deadline-urile pentru plata datoriei în cazul Greciei vor sosi curând, iar Italia, Spania, Irlanda şi chiar Belgia sau Anglia par şi ele din ce în ce mai ameninţate de criză direct sau prin băncile care le aparţin.

Dacă liderii europeni nu sunt în stare să găsească o soluţie la problema băncilor, atunci economia lumii se va confrunta cu un colaps mai mare decât cel cunoscut în 2008, a spus zilele trecute Robert Shapiro, unul dintre cei mai cunoscuţi specialişti ai Fondului Monetar Internaţional.

"Dacă liderii europeni nu pot să găsească o soluţie credibilă pentru această criză, cred că în două trei săptămâni ţările pot intra în colaps din cauza datoriilor suverane, ceea ce va conduce la o prăbuşire a sistemului bancar", a spus Shapiro.

Nu este prima oară când li se spune asta europenilor. După reuniunea de la finalul lunii septembrie, liderii G20 le dădeau acestora un deadline de şase săptămâni pentru a găsi o soluţie de ieşire din criză, iar două dintre ele s-au scurs deja. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/6UGDTtqklSo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Sistemul bancar se clatină

La scară mică, guvernele au deja replicată criza care ar putea apărea. Grupul financiar franco-belgian Dexia este aproape de colaps, din cauza expunerii mari pe care o are pe datoria Greciei. Acţiunile grupului au scăzut în ultimul timp cu 42%. De soarta Dexiei depinde ratingul Belgiei.

În plus, alte bănci ar putea avea soarta acestei bănci. "Nu vorbim doar despre o bancă belgiană de dimensiuni reduse, ci despre cele mai mari bănci din lume, respectiv din Germania, Franţa şi despre o criză care se va extinde la băncile din Marea Britanie, din cauza crizei datoriei suverane din Irlanda şi peste tot, pentru că sistemul financiar mondial este interconectat. Toate băncile sunt părţi ale marilor grupuri din Statele Unite, Marea Britanie, Japonia şi din întreaga lume", a spus Shapiro pentru BBC.

În opinia acestuia, va fi o criză care o va depăşi ca amploare pe cea din 2008. Shapiro este cea mai nouă voce care se alătură unui cor de specialişti care prevăd că s-ar putea ajunge la un nou colaps al economiei mondiale, poate cel mai mare din istorie. Recent, guvernatorul Băncii Angliei, Mervyn King, a anunţat că va tipări circa 75 de miliarde de lire sterline, pentru a ajuta economia.

Justificând această nouă rundă de relaxare monetară Mervyn King a spus că "este cea mai rea criză economică din 1930 încoace, dacă nu cumva dn istorie".

La rândul său, miliardarul investitor George Soros a enumerat recent ceea ce consideră a fi disfuncţionalităţile infrastructurii economiei vestice. Într-un interviu acordat pentru Bloomberg, Soros a spus că haosul în care se află pieţele financiare încă de la declanşarea crizei din 2008 îi aminteşte de Uniunea Sovietică înainte de colaps. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/AFOVw7SSbMA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ce se întâmplă cu banii pentru Grecia

Toţi ochii sunt aţintiţi în aceste zile asupra deciziei pe care finanţatorii internaţionali o vor lua cu privire la noua tranşă de împrumut pe care ar trebui să o primească Grecia, pentru a nu intra în incapacitate de plată.

Sâmbătă, inspectorii finanţatorilor Greciei au precizat că rezultatul auditului conturilor ţării va fi "pozitiv", dar că "mai există destulă treabă de făcut", ceea ce ar putea înseamna că ţara va primi tranşa de opt miliarde de euro. Citiţi şi:

  • Cele cinci arme ascunse ale Greciei în lupta cu criza
  • Banca Angliei: Aceasta este cea mai mare criză din istorie
  • Criza europeană se extinde într-un mod surprinzător

Ne puteți urmări și pe Google News