Ahmadinejad, suspect de implicare în cea mai mare fraudă bancară din Iran

Ahmadinejad, suspect de implicare în cea mai mare fraudă bancară din Iran

Numele preşedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad apare într-un scandal privind o imensă fraudă bancară, în cazul Melli Iran, cea mai mare din lumea islamică. Parlamentarii loiali ghidului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, au dat undă verde anchetării biroului lui Ahmadinejad, pentru a stabili implicarea acestuia în acest dosar.

După cum relatează presa de stat de la Teheran, citată de CNN, parlamentarii ostili liderului de la Teheran cer ca Ahmadinejad însuşi să fie vizat de anchetă. Ei au precizat ulterior că îşi retrag cererea, din respect pentru Khamenei. Demersul legiuitorilor este considerat o nouă încercare a islamiştilor de a face o conexiune între presupusa delapidare a sumei de peste 2,5 miliarde de dolari şi preşedintele iranian. Această fraudă a fost dezvăluită în iunie, de cotidianul conservator Kayhan, care a relatat despre deturnări de fonduri şi alte afaceri dubioase, în care ar fi implicaţi şi apropiaţi ai lui Ahmadinejad.

"Guvernul nu a avut niciun rol în acest dosar, iar  cel care a descoperit frauda a fost sistemul bancar", s-a apărat liderul de la Teheran, într-un interviu acordat recent.

Printre băncile implicate în acest scandal figurează şi Melli Iran, cea mai mare din lumea islamică. Frauda despre care se vorbeşte se ridică la 0,8% din PIB-ul Iranului, potrivit unor analişti.

Ne puteți urmări și pe Google News