SUA şi China, în pragul unui război comercial. Americanii au pus gând rău yuanului

SUA şi China, în pragul unui război comercial. Americanii au pus gând rău yuanului

Senatul american a dat ieri undă verde dezbaterilor proiectului de lege privind penalizarea Chinei, acuzată că şi-ar fi subevaluat moneda naţională, yuanul, pentru a favoriza exporturile. Această politică a Beijingului irită Statele Unite, unde industria a fost afectată dur de recesiune. În replică, Beijingul a avertizat Washingtonul că riscă să declanşeze un război comercial.

Senatorii au votat ieri cu 79 de voturi "pro" şi 19 "contra", pentru deschiderea dezbaterilor asupra textului, care ar putera fi adoptat, cel mai târziu, la finele săptămânii, scrie "Washington Post". În contextul alegerilor din noiembrie 2012, partizanii adoptării acestei legi susţin că economia americană, cu rata de şomaj ajunsă la 9,1%, este afectată de pe urma situaţiei create de moneda Chinei. Aleşii americani, republicani sau democraţi, au reproşat în repetate rânduri Trezoreriei SUA că nu a acuzat formal China pentru manipularea yuanului. Pentru acest proiect de lege, senatorii mizează pe susţinerea Trezoreriei în a acuza Beijingul că îşi manipulează moneda.

Avertismentul Chinei

În ceea ce priveşte soarta legii în Camera Reprezentanţilor, conducerea republicană, care deţine majoritatea, nu este dispusă să voteze acest text. Eric Cantor, unul dintre cei mai importanţi lideri ai republicanilor din CameraReprezentanţilor, a avertizat că adoptarea acestei legi ar putea avea consecinţe involuntare şi a spus că se teme de impactul escaladării tensiunilor dintre Beijing şi Washington. Reacţia Chinei a venit imediat: Statele Unite riscă să declanşeze un război comercial cu China, dacă Senatul va adopta actul normativ. Şi Banca Populară Chineză a declarat că "regretă" votul Senatului de ieri, pentru intrarea în dezbatere a proiectului respectiv, în timp ce Ministerul de Externe a declarat că măsura ar încălca normele Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Ne puteți urmări și pe Google News