Joiţa Tănase, casă de protocol pe viaţă

Joiţa Tănase, casă de protocol pe viaţă

Fostul procuror general Joiţa Tănase a câştigat irevocabil dreptul de a locui şi a plăti o chirie subvenţionată într-un apartament al RA-APPS (Regia Autonomă Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat) până la sfârşitul vieţii.

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au respins, irevocabil, cererea de revizuire înaintată de Regie, chiar dacă apartamentul din Unirii în care stă fostul coleg nu aparţine Ministerului Justiţiei. Fostul procuror general al României, Joiţa Tănase, ocupă locuinţa închiriată de la RA-APPS încă din 2001. Procurorul pensionar a susţinut în faţa colegilor magistraţi că are dreptul să locuiască în apartamentul de pe bulevardul Unirii până la sfârşitul vieţii, deoarece ar fi locuinţă de serviciu şi nu de protocol. Iniţial, trei judecători i-au dat câştig de cauză. Ulterior, Joiţa a obţinut câştig de cauză după ce la termenul din 27 septembrie unul dintre judecători a făcut cerere de abţinere care a fost şi acceptată.

Stă în locuinţă de protocol de 10 ani În martie 2001, între Regie şi şeful peste procurorii din România s-a semnat un contract care specifica că acesta ocupă apartamentul din Unirii pe durata mandatului de procuror general. După numai doi ani, Joiţa părăseşte postul, dar nu şi casa. Când a primit notificarea de evacuare, fostul procuror a interpretat legea în favoarea sa, susţinând că are dreptul la o locuinţă de serviciu până la sfârşitul vieţii, aşa cum se arată în Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor.

Câştig de cauză

Ne puteți urmări și pe Google News

Articolul la care face referire Tănase se referă la imobilele care aparţin sau sunt administrate de Ministerul Justiţiei (MJ) sau de Ministerul Public. Blocul în care locuieşte fostul procuror general nu aparţine şi nu este administrat de MJ şi nici de Parchetul General. Cu toate acestea, trei judecători de la Curtea de Apel Bucureşti au considerat că fostul coleg poate rămâne în locuinţa primită pe când era şef peste procurori, până la sfârşitul vieţii. RAAPPS a făcut o cerere de revizuire a deciziei, cerere care s-a judecat pe 28 septembrie, în favoarea fostului magistrat. Decizia este cu atât mai surprinzătoare cu cât, anterior, judecătoria Sectorului 3 şi Tribunalul Bucureşti au decis evacuarea fostului demnitar din locuinţa de protocol primită de la stat.

Câştig garantat Judecătorii au considerat că magistraţii au dreptul la locuinţă de serviciu chiar dacă acesta nu este administrat de Ministerul Public sau de Ministerul Justiţiei. În urmă cu o săptămână, alţi trei magistraţi de la Curtea de Apel Bucureşti au considerat că fostul coleg poate rămâne în locuinţa primită pe când era şef peste procurori, până la sfârşitul vieţii.