Care este probabilitatea ca România să intre în incapacitate de plată

Care este probabilitatea ca România să intre în incapacitate de plată

Pe 16 septembrie, riscul ca România să intre în încetare de plăţi în următorul an era de de 0,76%. O săptămână mai târziu, acesta crescuse la 1,35%, se arată într-un raport al agenţiei de evaluare Moody's.

Probabilitatea de intrare în default a crescut săptămâna trecută pentru mai multe state. În cazul Greciei, această probabilitate a crescut la 33,64%, de la 29,73% cu o săptămână înainte. Riscul a crescut şi pentru statele emergente din grupul BRIC în contextul temerilor privind încetinirea economiei mondiale, se arată în documentul citat. Analiştii consideră că exporturile realizate de aceste state vor fi afectate de criză, mai ales că principalii lor parteneri economici sunt statele dezvoltate. Cel mai bine, în Europa, stă Norvegia

Acum un an riscul ca România să intre în încetare de plăţi era de 1,29%. În urmă cu o săptămână Moody's considera că probabilitatea ca acest lucru să se întâmple este de 1,35%. Şansele ca statul român să intre în default în următorii cinci ani sunt de 8,9% În Europa, cea mai scăzută probabilitate de default pe 12 luni o au Norvegia (0,06%), Suedia (0,07%), Elveţia (0,08%) şi Germania (0,11%). În Europa Centralî şi de Est, cea mai scăzută probabilitate de default pe 12 luni o are Estonia (0,24%), urmată de Cehia (0,26%), Slovacia (0,5%) şi Slovenia (0,51%), informează Agerpres.

La nivel global, Statele Unite prezintă cel mai mic risc de default, de numai 0,05%.

Ne puteți urmări și pe Google News