Cosmopolitul Bruxelles: ciocolată şi bere, hipsteri şi europarlamentari

Cosmopolitul Bruxelles: ciocolată şi bere, hipsteri şi europarlamentari

În cartierul office, lumea la costum are aceeaşi destinaţie: instituţiile europene. Turiştii şi hipsterii aleg braseriile, artiştii-galeriile.

În fiecare luni, la ora 7.20, de pe "Henri Coandă" decolează avionul europarlamentarilor navetişti. Îmbrăcaţi în costum şi cravată, două ore încing laptopurile şi stau cu nasul în ziarele finaciare. La 9.00, când avionul aterizează în Bruxelles, toată tagma se îndreaptă spre o destinaţie comună: instituţiile europene. Oraşul e sub asediul ambuteiajelor, nu şi al claxoanelor. E soare cu dinţi şi vânt tăios de toamnă, iar "eurocorporatiştii" poartă cizme, paltoane, pardesiuri şi eşarfe de lână înfăşurate de trei ori în jurul gâtului. Clădirile din sticlă şi oamenii în costum dau tonul cartierului office, aflat ceva mai departe de centrul oraşului.

Pe la 11.00, forfota se risipeşte şi oraşul se închide în birouri, unde rămâne până la 17.00, când puhoiul se revarsă în pieţe, braserii şi bistrouri ori galerii de artă.

Puţin din Paris, Berlin şi Amsterdam

Ne puteți urmări și pe Google News

Din mai până în octombrie, când clima e destul de blândă, turiştii se perindă cu obiectivul de gât pe străzile flamande. Cu toate acestea, în Bruxelles nu te copleşeşte niciodată aglomeraţia, ca-n Paris sau Roma. Oraşul nu te dă pe spate cu ceva anume, ci tocmai cu spiritul cosmopolit: ai spune puţin din Parisul boem al mansardelor, bistrourilor şi galeriilor de artă, puţin din Berlinul berii, puţin din Amsterdamul bicicliştilor, al vieţii de noapte şi al mozaicului arhitectural şi un strop din Roma străzilor pietruite şi a balcoanelor cu flori.

Când eşti în mijlocul unei mulţimi, prima impresie este cea de Turn Babel: spanioli, nemţi, francezi, ruşi, arabi, chinezi, africani, bulgari şi români pe alocuri, uniţi de veşnicele "bonjour" şi "merci".

Belgienii sunt relaxaţi: se vede după cum calcă, după cum zâmbesc când le stai în drum şi aşteaptă să te dezmeticeşti. Cât un oraş de provincie de la noi, Bruxelles-ul se încheagă unitar în jurul cartierelor Laken, Berlyamont (european), Louise şi Bois.

Clădirile noi coexistă cu catedralele şi casele vechi, cu balcoane împletite din fier forjat din care curg flori şi ferestre înalte şi înguste, cu zăbrele şi tocărie roşie, verde şi turcoaz. Piaţa Centrală, principala atracţie a oraşului, este flancată de clădiri impresionante, construite în stil gotic, printre care Palatul Regelui şi clădirea primăriei, al cărui turn abia încape în obiectivul foto.

Mlaştina înconjurată de nisip prin anii 1300, a devenit acum Mecca turiştilor, care îşi fac poze, admiră expoziţiile ambulante şi mănâncă spaghete şi cartofi prăjiţi cu scoici stând pe borduri sau la terasele de la parterul clădirilor istorice. Piaţa se ramifică în zeci de străduţe înguste, ticsite de cafenele şi bistrouri întinse până în buza străzii, pline ochi de turişti înfofoliţi în paltoane care sorb bere din pahare mari. De o parte şi de alta, ciocolaterii, artizanaturi, dantelării şi chioşcuri cu celebrele "Goufre au Liege".

Costum scorţos, pantaloni mulaţi

În prelungirea pieţei se află Manneken Pis, faimoasa statuie a băieţelului care face pipi în fântâna cu bănuţii dorinţelor. Chiar lângă monument, în vitrina unui chioşc, o copie a băiatului face acelaşi gest peste gofrele caramelizate, presărăte cu dressinguri din frişcă, ciocolată, kiwi. Dacă ieşi din Grand Place prin colţul nord-estic, ajungi la intrarea în Galerries Royal Saint-Hubert, cu buticuri de lux şi cafenele rafinate. CREATIVI. Celebra statuie, reprodusă în magazinele de ciocolată

Pe Rue Neuve, principala arteră comercială, un puhoi de oameni şerpuieşte pe lângă marile magazine.

Belgienii nu sunt împătimiţi ai modei, dar nici nu lasă eticheta la întâmplare. Ies în evidenţă două categorii: costumele şi stilul "strâmt" tipic hipsterilor şi al bărbaţilor gay care se plimbă pe străzi de mână.

Piaţa Sablon, localizată mai spre sudul oraşului, respiră artă. Galeriile, anticariatele, magazinele de suveniruri se intersectează cu ciocolateriile. Grădinile sub care cresc biblioteci şi parcurile sunt locurile în care belgienii îşi descreţesc frunţile în pauzele de masă. OBIŞNUINŢĂ. Homosexualii sunt bine-veniţi la Bruxelles. Pentru localnici, nu mai sunt o raritate VIZITE

Topul obiectivelor: Grand Place, Manneken Pis şi Atomium. Dacă iubiţi berea, nu rataţi Berăria Cantillon, veche de peste un secol

Dacă ajungeţi în capitala Belgiei, nu trebuie să rataţi Piaţa Mare (Grande Place, Grote Markt), încadrată de casele diferitelor ghilde de meşteşugari din evul mediu, de clădirea Primăriei şi de Casa Regelui. Este raiul turiştilor, iar în timpul anului sunt organizate aici concerte şi alte evenimente, printre care şi covorul de flori bienal.

În apropiere, se află faimoasa statuie Manneken Pis, (sex) simbolul oraşului, înconjurată mai mereu de turişti japonezi care fac poze. Lângă, este Catedrala Sfântul Mihail şi Gudula, ridicată în stil gotic, unul din cele mai importante lăcaşe de cult din oraş.

Un alt obiectiv de bifat este Atomium, situat în Bruparck (Parcul Bruxelles), o construcţie metalică, reprezentând la scară mărită atomul de fier. În interior, scările simple ori rulante şi lifturile fac legătura între "nucleu" şi "electroni". Panorama oraşului văzut de sus merită cei 11 euro taxă de intrarare.

Mini Europa este un parc situat lângă Atomium, unde sunt expuse 350 de machete la scara 1:25 ale celor mai faimoase construcţii din oraşele Europei, printre care Turnul Eiffel, Zidul Berlinului şi chiar Palatul Mogoşoaia. Taxa de intrare: 12 euro.

Spre sud, în zona Pieţei Sablon, cartierul anticarilor, se află Catedrala Notre Dame de Sablon, asemănătoare celei din Paris. Piaţa se prelungeşte cu cartierul Marolles, unde se află renumitul talcioc din Bruxelles.

Berea se prepară ca acum un secol

Traseul artei include Royal Museum of Fine Arts of Belgium, muzeul Horta (reprezentativ pentru stilul Art Nouveau), Teatrul Regal al Monedei, Muzeul de Ştiinţe Naturale şi Centrul Belgian de Benzi Desenate. Taxele de intrare sunt de 7-10 euro. Oraşul este o oază de verdeaţă. Merită să vă opriţi pe malul lacului, în Parc du Leopold, ticsit de biblioteci şi şcoli, sau să admiraţi din iarbă Arcul de Triumf din Parc du Cinquentenaire.

Împătimiţii berii nu trebuie să rateze Berăria Cantillon, veche de peste un secol, unde berea "fierbe" primitiv în cazane de cupru şi se odihneşte în butoaie de lemn. Aici a luat naştere berea Lambic, care fermentează spontan sub acţiunea unor drojdii sălbatice şi a unor bacterii native, şi este lăsată un an la maturat.

Belgienii amestecă însă mai multe tipuri de Lambic pentru a crea mai multe tipuri de gusturi, cum este berea Gueuze, Kriek, cu cireşe amare, sau Framboise. Cei neiniţiaţi în berea de lux sunt învăţaţi să o savureze: trebuie mai întâi s-o miroase, s-o soarbă cu înghiţituri mici, s-o ţină în gură preţ de câteva secunde ca să-i piară amărăciunea, după care s-o dea pe gât. TRANSPORT ŞI CAZARE

Metroul, mai îmbâcsit decât al nostru. Bicicleta costă 3 euro/oră

Un city-break în inima Europei te cam ustură la buzunar, mai ales dacă nu te poţi abţine să cumperi multe suveniruri ori eşti gurmand şi pasionat de dulciuri. Nici iubitorii de bere nu scapă ieftin, pentru că sortimentele sunt foarte multe, variate şi apetisante.

Ca mijloc de transport, cel mai indicat este metroul.Cu autobuzul se circulă mai greu, din cauza aglomeraţiei, mai ales în orele de vârf, iar călătoriile cu taxiul sunt scumpe. De departe, pulsul oraşului se ia cel mai bine şi mai ieftin la pas. Metroul din Bruxelles, chiar dacă în curs de renovare, este mai mic, mai întunecat şi mai îmbâcsit decât cel bucureştean, iar trenurile seamănă mai degrabă cu tramvaiele. Sistemul de cartele funcţionează ca cel cu biletele RATB: cumperi cartelă doar dacă vrei. Preţurile încep de la 2 euro pentru o cartelă cu o călătorie şi ajung la 4,5 euro pentru o cartelă de o zi, pentru o singură persoană, şi 10 euro pentru grup.

O altă opţiune este să închiriaţi o bicicletă de la Cyclists House (Rue de Londres), cu 3 euro pe oră sau 12 euro pe zi. Un sejur de două zile în Bruxelles costă cel puţin 250 de euro, cu cheltuieli medii. Transportul cu avionul depinde mult de perioada în care cumpăraţi biletul. Dacă îl achiziţionaţi cu câteva săptămâni înainte de călătorie vă costă în jur de 170 de euro, dus-întors. În ceea ce priveşte cazarea, preţul variază în funcţie de condiţiile oferite de hotel şi de locul în care este situat. SFATURI

Ce să comanzi la terasă şi cum să îţi organizezi bugetul

Sute de cafenele şi braserii lipite unele de altele fac cu ochiul, însă nu sunt foarte ieftine. Şase euro costă o gustare cu sandvici şi salată într-o cafenea din centru, însă o masă în toată regula ajunge la 15-20 de euro în restaurantele medii. O gofră la stand costă 1 euro, un espresso- cam 3 euro, capuccino-3,5, apa- 1,3 euro.

Specialităţile de bere încep de la 3,5 euro. Berea belgiană are în general gust acrişor şi este puternic alcoolizată. "La noi, berea obişnuită are cam 8 grade alcool", spunea uimit chelnerul când am refuzat un sortiment cu 7 grade alcool.

Cele mai şic locuri pentru a cumpăra ciocolată sunt Piaţa Centrală şi cartierul Sablon. Aici, ciocolateriile de sub copertine colorate se înşiră ca mărgele pe străzi. Înăuntru, nu e porţiune de perete neocupată: trufe belgiene, praline, tablete cu piper, ardei, ghimbir, ciocolată albă cu fructe uscate. Cea mai ieftină ciocolată este 2 euro (un baton de 70 de grame), iar specialităţile rafinate ajung şi la 50 de euro. Specialităţi mai ieftine găsiţi în supermarketuri, buticuri de cartier sau în aeroport.

SPECIFIC. Sortimentele de bere acrişoară, cu fructe, sunt de neratat

PREŢURI Câteva opţiuni pentru cazare în Bruxelles

  • Hotel First Euroflat 4*-55 de euro 
  • Hotel Berlyamont 4*-44 de euro 
  • NH Hotel de Grand Sablon 4*- 72 de euro 
  • New Hotel Charlemagne 4*-de la 84 de euro 
  • Hotel Cascade Louise 4*-de la 77 de euro 
  • Best Western Hotel Royal Center 4*-de la 39 de euro 
  • Hotel Belmont 3