Privatizarea Oltchim, frânată de ministrul Ion Ariton

Privatizarea Oltchim, frânată de ministrul Ion Ariton

În timp ce Băsescu solicită o soluţie rapidă în cazul Oltchim, ministrul economiei susţine poziţia lui Roibu-Împărat, eternul director al combinatului.

Traian Băsescu a solicitat Guvernului Boc, în cadrul unui interviu difuzat de Televiziunea Naţională, să ia cât mai repede o decizie cu privire la soarta combinatului din Râmnicu Vâlcea şi a altor societăţi importante pentru economia naţională.

"Trebuie să avem decizii pentru a ne ajuta să trecem peste perioada de criză care, cred eu, mă tem că va fi pe termen mediu, pe trei-patru ani", a spus Băsescu. "Faceţi ceva să se ia o decizie cu Oltchimul", a mai solicitat preşedintele Guvernului Boc.

Şeful statului a mai făcut referire la necesitatea unei soluţii şi în cazul Rompetrol, precum şi a rezolvării de urgenţă a pornirii exploataţiei de aur, argint şi cupru de la Roşia Montană. În cazul acesteia, preşedintele a sugerat să se facă un referendum local.

Ministru indecis

Strategia ministrului economiei, Ion Ariton, în ceea ce priveşte combinatul din Râmnicu Vâlcea, este însă ambiguă. Ariton e acuzat că întârzie privatizarea Oltchim, deşi aceasta a fost solicitată expres de Fondul Monetar Internaţional. Acum, oamenii ministrului economiei se folosesc de găselniţa numirii unui manager privat pentru a tergiversa privatizarea.

Fără strategii de remediere

La începutul săptămânii, Fondul de investiţii britanic Carlson Ventures International, care controlează 14,025% din capitalul social al Oltchim, a ameninţat că se retrage din societate. "Situaţia financiară şi nevoia de restructurare ale Oltchim nu sunt abordate îndeajuns de către Ministerul Economiei, iar societatea pluteşte în derivă, fără un plan de afaceri realist, fără un buget realist şi fără vreo strategie de remediere a situaţiei deja dramatice", au declarat oficialii Fondului.

Statul, reclamat la Comisia Europeană

Reprezentanţii Carlson se arată îngrijoraţi că statul român nu va putea respecta calendarul privatizării programate a Oltchim SA, tocmai într-un moment în care situaţia financiară a combinatului nu mai permite nicio întârziere în implementarea măsurilor de restructurare.

Un alt acţionar minoritar privat, compania germană Petro Carbo Chem (PCC SE), a solicitat Comisiei Europene să investigheze noile măsuri de ajutor de stat preconizate pentru combinatul din Râmnicu Vâlcea. Acestea constau în acordarea de garanţii de stat suplimentare de către Guvernul României, pentru ca Oltchim să achiziţioneze rafinăria Arpechim Piteşti, de la OMV - Petrom. OMV a anunţat închiderea definitivă a rafinăriei: "Având în vedere noile informaţii apărute în presa românească, referitoare la intenţia Guvernului României de a acorda noi garanţii de stat pentru Oltchim în vederea achiziţionării rafinăriei Arpechim, Petro Carbo Chem doreşte să îşi exprime poziţia potrivit căreia aceste garanţii suplimentare constituie ajutor de stat. Acţionarul minoritar consideră că statul român trebuie să notifice Comisiei Europene orice astfel de măsuri de ajutor de stat preconizate în favoarea Oltchim, înainte de implementarea acestora.

MĂRUL OTRĂVIT

Strategia directorului Roibu, catalizator pentru faliment

Potrivit acţionarului german PCC SE, acţiunile întreprinse în prezent de către autorităţile române contravin intereselor Oltchim SA, întrucât au ca efect blocarea procesului de restructurare de care depind şansele de supravieţuire şi dezvoltare ale companiei.

"Costurile mari de rafinare, distanţa considerabilă faţă de sursele de aprovizionare, instalaţiile vechi şi în paragină, ca şi cererea scăzută pentru produsele rafinăriei au fost principalele considerente pentru care OMV Petrom a decis să închidă rafinăria Arpechim", susţin investitorii germani.

Strategia de integrare a producţiei, prin achiziţionarea rafinăriei, face parte din viziunea lui Constantin Roibu, director al combinatului de mai bine de 20 de ani, şi este susţinută de "specialiştii" Ministerului Economiei. Ceilalţi acţionari o critică vehement. Ei susţin că achiziţionarea, de către Oltchim SA, a unei rafinării închise, neoperaţionale şi ineficiente nu are niciun fundament economic şi contravine intereselor combinatului. Citiţi şi:

  • Constantin Roibu, sponsor la handbal pe banii statului
  • Roibu va alege managerul privat de la Oltchim
  • Cum a distrus baronul Constantin Roibu combinatul Oltchim
  • Lumea strâmbă şi bănoasă a lui Roibu-împărat de la Oltchim
  • Combinatul Oltchim, în pragul falimentului

Ne puteți urmări și pe Google News