Americanii confirmă că vor moderniza avioanele F-16 din dotarea aviaţiei taiwaneze

Americanii confirmă că vor moderniza avioanele F-16 din dotarea aviaţiei taiwaneze

Administraţia de la Washington a anunţat că va moderniza flotila de avioane de luptă F-16 din dotarea aviaţiei militare taiwaneze, infirmând speculaţiile potrivit cărora SUA intenţionau să vândă guvernului de la Taipei aparate din noua generaţie, scrie BBC.

Acordul de modernizare este în valoare de cinci miliarde de dolari. Avioanele F16, din clasa A/B, vor fi modernizate şi vor atinge acelaşi standard de operare precum aparatele din clasa nouă C/D. "După acest proces, capacitatea de luptă a forţelor noastre aeriene va fi semnificativ îmbunătăţită", a subliniat ministrul taiwanez al Apărării, Kao Hua-chu.

China şi-a manifestat însă deschis opoziţia faţă de decizia SUA de a moderniza flota de avioane de vânătoare F-16 a Taiwanului. Purtătorul de cuvânt al ministerului Afacerilor Externe de la Beijing a solicitat Washingtonului "să se abţină de la livrarea de armament către Taiwan pentru a evita deteriorarea relaţiilor bilaterale şi a progreselor din procesul de pace din zonă".

Potrivit agenţiei Associated Press, preluată de Agerpres, avioanele F-16 au constituit un element esenţial în complicata relaţie triunghiulară dintre Taipei, Washington şi Beijing în ultimii trei ani şi jumătate de când Ma Ying-jeou este preşdintele Taiwanului. Deşi tensiunile dintre China şi Taiwan au ajuns la nivelul cel mai scăzut de după războiul civil din 1949, când Taiwanul s-a separat de China, preşedintele taiwanez a cerut noi avioane de luptă, afirmând că are nevoie de acestea pentru a negocia cu China de pe poziţii de forţă.

China reacţionează negativ la orice livrare de armament către Taiwan, întrucât consideră această insulă ca făcând parte integrantă din teritoriul său. Ea a suspendat cooperarea militară cu SUA, după ce administraţia Obama a notificat Congresului că va vinde Taiwanului armament în valoare de 6,4 miliarde de dolari.

Chiar dacă modenizarea avioanelor taiwaneze va include furnizarea de sisteme radar sofisticate, avionică şi sisteme de rachete, acestea vor rămâne în continuare inferioare celor ale armatei chineze, care dispune de avioane de ultimă generaţie. Într-un raport al Pentagonului emis anul trecut, se apreciază că multe din cele 400 de avioane de luptă ale Taiwanului nu vor putea fi utilizate în cazul unui atac din partea Chinei.

Ne puteți urmări și pe Google News