Valeriu Tabără, ministrul agriculturii: România redevine grânarul Europei. Avem un grâu "excepţional"

Valeriu Tabără, ministrul agriculturii: România redevine grânarul Europei. Avem un grâu "excepţional"

Recolta de grâu din acest an permite României să exporte peste 4 milioane de tone, în condiţiile în care calitatea este una "excepţională", ceea ce îi va permite să revină la statutul de "grânar", a declarat ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, la Bistriţa, citat de Agerpres.

Potrivit ministrului, producţia de grâu din acest an depăşeşte 8 milioane de tone şi există şase-şapte judeţe în ţară, cum ar fi Dâmboviţa, unde grâul este bun în proporţie de sută la sută pentru panificaţie, în timp ce în restul judeţelor procentul mediu este de 80%.

"La grâu, producţia scriptică este de peste 7,2 milioane de tone. În realitate însă, având în vedere şi o anumită experienţă şi faptul că gospodăriile mici nu raportează producţiile - din păcate mai sunt şi dintre cei mari, cred că, la această dată, în ţară producţia este de peste 8 milioane de tone", a declarat minsitrul.

Potrivit oficialului, aceasta înseamnă un disponibil pentru export de peste 4 milioane tone. "Este prima dată, cred, în istoria României când am putea discuta despre un anumit grânar. (...) Este o reintrare a Românei, după 2010, în clubul exportatorilor de grâu, unde ar trebui să rămână. Ar fi o mare şi gravă eroare, aşa cum a fost după 1996, ca România să iasă din acest club. România nu poate produce numai pentru ea însăşi, pentru că şi-ar irosi sectorul agricol şi ar reveni într-o zonă de neeconomicitate", a spus Valeriu Tabără.

Potrivit datelor prezentate de acesta, producţia la cartofi va depăşi 11 milioane de tone, cu 2 milioane de tone peste recolta de anul trecut, iar la floarea soarelui s-ar putea înregistra un "record istoric" de 1,6 milioane tone.

De asemenea, la rapiţă recolta este de circa 800.000 tone, la cartof, pe o suprafaţă recoltată în proporţie de 34%, s-au obţinut 1,2 milioane tone, iar la strugurii de vin, unde recolta a fost adunată de pe doar 4% din suprafaţă, s-a înregistrat o cantitate de 29.000 tone, cu o creştere calitativă faţă de anii precedenţi.

Seceta recentă nu va afecta recolta

Totodată, ministrul agriculturii spune că România pierde 1 miliard de euro anual prin necultivarea soiei. "Ne lipseşte soia, cu care ne-am putea duce pe aproape un milion de hectare şi valoarea acestei plante ar fi de un miliard de euro. Atâta pierdem anual prin necultivarea acestei plante", a declarat Tabără.

Ministrul dă asigurări că seceta din ultima perioadă nu va afecta recolta din acest an, singurele care ar putea avea probleme fiind culturile de toamnă.

"Sunt anumite semne de îngrijorare legate de ce înseamnă această perioadă prelungită de toamnă, de secetă. Există partea benefică a ei, pentru că, iată, recoltările sunt în condiţii excepţionale. Este pentru prima dată când, de pildă, soiurile de vin depăşesc anumite limite care vor crea probabil o anumită specificitate acestui an pentru viticultură. Porumbul se recoltează în condiţii de 14% umiditate, asta înseamnă costuri reduse de uscare, producţie mai bună calitativ. Însă sunt probleme legate de ce înseamnă semănatul, culturile de toamnă. Deocamdată nu există un pericol", a mai spus ministrul.

Ne puteți urmări și pe Google News