Sebastian Lăzăroiu: "Ponta şi Antonescu ordonă umilirea României"
- Laura Ciobanu
- 16 septembrie 2011, 16:39
Ministrul Muncii avertizează că, prin amânarea legii asistenţei sociale, România îşi pierde credibilitatea externă.
Deşi România şi-a asumat faţă de FMI şi Banca Mondială obligaţia adoptării legii-cadru a asistenţei sociale până la finalul acestei luni, proiectul nu a reuşit să treacă nici măcar de Senat, care este abia prima cameră sesizată.
Miercuri, Opoziţia a reuşit din Parlamentul României să scoată proiectul de pe ordinea de zi, pe fondul absenteismului senatorilor puterii. De pierdut din toate acesta pierde România, avertizează Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu.
EVZ: Ce pierde România în urma acestei amânări? Sebastian Lăzăroiu: Legea asistenţei sociale vine să pună ordine în sistem. Evidenţele noastre de la inspecţia socială arată că sistemul este măcinat de fraude şi erori. Din păcate, e greu de estimat la cât se ridică acestea. Nu există în acest moment o radiografie completă, tot din cauza absenţei legislaţiei şi a mecanismelor instituţionale. Dar estimări grosiere arată că ar putea fi vorba de 3-4 miliarde de lei pe an.
În plus, România pierde şi credibilitate. Este evident că, de vreme ce ne-am asumat un termen în faţa finanţatorilor internaţionali, a FMI şi a Băncii Mondiale, orice nerespectare a acestuia afectează credibilitatea României.
Câţi bani se pierd în fiecare lună în care această lege nu intră în vigoare? Greu de estimat. Puneţi fraudele din sistem, cuantificaţi pierderea credibilităţii, dacă puteţi, şi o să vedeţi că nu e deloc puţin.
De ce nu se mulţumeşte Opoziţia să voteze împotriva acestei legi? De ce o amână? USL preferă jocurile mărunte. Atunci când le cer să amâne această lege, Ponta si Antonescu le ordonă practic senatorilor opoziţiei să umilească România, a cărei credibilitate externă este în joc, în faţa organismelor internaţionale. Repet, imaginea României, nu doar a Guvernului sau a actualei puteri.
Lor li se pare că se răzbună pe ministrul Muncii, care i-a supărat cu nişte adevăruri în ultima vreme. Dar ei se răzbună, de fapt, pe români şi vreau ca românii să ştie asta.
USL ştie foarte bine că majoritatea parlamentară e fragilă la Senat, dar că nu Senatul, ci Camera Deputaţilor este camera decizională. Dacă ar vota împotrivă la Senat, legea ar trece şi ar ajunge la Camera Deputaţilor, unde ar fi adoptată. Or ei preferă să o tergiverseze. Este o hărţuială măruntă, dar cu consecinţe mari.
Nu aparţine o parte din responsabilitate şi parlamentarilor puterii, care nu se prezintă la vot? Din păcate, USL îşi face jocurile pe fondul absenteismului celor din coaliţia de la putere. Cred că şi majoritatea şi opoziţia din Senat ar trebui să arate mai multă responsabilitate când mizele sunt atât de mari.
Cum va resimţi efectele legii un cetăţean obişnuit? Cei mai mulţi cetăţeni nu vor mai avea senzaţia că plătesc taxe şi impozite pentru ca vecinul cu tractor în curte să primească venitul minim garantat. Cei care vor să îşi lucreze pământul la ţară nu se vor mai ruga de unii şi de alţii să muncească pentru un milion de lei pe zi şi să nu aibă succes.
În acelaşi timp, cei care au trăit până acum doar din ajutoare sociale au şansa să îşi găsească un loc de muncă şi să nu mai simtă că stau la mila primarului sau ministrului. Iar reducerile de cheltuieli ar trebui să se vadă în locuri de muncă mai multe. "Lor li se pare că se răzbună pe ministrul Muncii, care i-a supărat cu nişte adevăruri în ultima vreme." SEBASTIAN LĂZĂROIU, Ministrul Muncii
AVERTISMENT
Chiulangiii nu mai primesc sprijin politic
Legea asistenţei sociale a fost scoasă de pe ordinea de zi a Senatului întrucât cele 48 de voturi ale opoziţiei au fost mai puternice decât cele ale puterii, care nu a mobilizat decât 43 de senatori.
Nu este primul accident de acest fel întâmplat săptămâna aceasta la Senat. Luni, PSD şi PNL au reuşit să impună, în plen, constituirea unei comisii de anchetă a alegerilor parţiale de la Neamţ, câştigate de PDL.
Problema absenţelor parlamentarilor PDL a fost abordată şi în şedinţa Biroului Permanent al partidului, lunea trecută, când s-a decis că trebuie să se ia măsuri pentru asigurarea prezenţei acestora la lucrări.
Metoda găsită a fost, conform unor surse din partid, aceea de a li se transmite parlamentarilor că, în caz de alte defecţiuni, nu vor mai avea susţinerea PDL la viitoarele alegeri. Deocamdată, metoda nu pare să fi dat roade.
- Sebastian Lăzăroiu: Este crucială adoptarea legii asistenţei sociale
- "Curăţenie" în rândul asistaţilor cu vilă şi maşină