Membrii clanului Pastramă au sechestrat o bătrână de 90 de ani şi i-au vândut casa cu 50.000 de euro. Unul dintre escroci a fost reţinut
- Petrisor Cana
- 8 septembrie 2011, 08:17
Poliţiştii au descoperit că actele de vânzare a apartamentului bătrânei au fost întocmite pe baza unui act medical falsificat. În timp ce locinţa în care stat peste un sfert de secol era înstrăinată, femeia zăcea închisă într-o magazie din Călăraşi.
ULTIMA ORĂ: Aseară, unul dintre membrii clanului Pastramă a fost reţinut. Este vorba despre cel care a intermediat vânzarea ilegală a apartamentului. Gheorghe D., de 50 de ani, s-a folosit de un certificat medical psihiatric falsificat în care se scria că Petrica Dumitrescu s-ar fi aflat în deplinatatea facultăţilor mintale. Pe baza acestui document, care, în mod normal, se eliberează de Institutul Naţional de Medicină Legală (INML) "Mina Minovici", a fost făcut actul notarial prin care Gheorghe a fost mandatat să o reprezinte pe bătrână. Apoi, pe 15 iunie, "mandatarul" a vândut aprtamentul contra sumei de 50.000 de euro. Noul proprietar a relatat faptul că a cumpărat apartamentul de la Gheorghe D., în urma unui anunţ din ziar, pe baza contractului de vânzare-cumpărare autentificat la un birou notarial dintr-o localitate din judeţul Ilfov. Poliţiştii, însă, au cerut INML să certifice dacă au examinat-o pe Petrica Dumitrescu. Răspunzând acestei solicitări, institutul medico-legal a precizat că persoana în cauză nu figura ca fiind examinată în anul 2011, iar certificatul medico-legal ce a fost prezentat biroului notarial nu figura în evidenţa I.N.M.L., de unde rezulta că vânzarea apartamentului a fost efectuată prin folosirea unor documente false. Continuând investigaţiile, s-a descoperit gruparea infracţională (denumita generic "Suveica"), al cărei lider era Ştefan Pastramă, de 34 de ani, administratorul unei agenţii imobiliare. Acesta crease o reţea care se ocupa cu racolarea persoanelor în vârstă şi urmărea obţinerea dreptului de proprietate asupra locuinţelor. Grupul era format din. Gheorghe D, Claudia G.,de 37 de ani, D. L., de 16 ani, Cornel S., de 43 de ani, din judeţul Ilfov, Ionel I., de 49 de ani, din Bucureşti, Claudiu C., de 33 de ani, din judeţul Călăraşi, Valentin C., de 39 de ani, din judeţul Călăraşi şi Mirea V., de 48 de ani , din judeţul Călăraşi. Poliţiştii au efectuat, ieri, nouă percheziţii la domiciliile membrilor grupării, în Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Călăraşi. Au fost ridicate documente şi înscrisuri ce fac obiectul dosarului penal întocmit de anchetatori. Cercetările sunt continuate de poliţiştii Secţiei 22, iar membrii clanului sunt cercetaţi pentrue înşelăciune şi uz de fals. Gheorghe D. a fost reţinut dar ceilalţi membrii ai grupării sunt cercetaţi în libertate.
Bătrâneţe - haine grele, spune o vorbă din popor. În cazul Petricăi Dumitrescu, însă, ceea ce i s-a întâmplat la venerabila vârstă de 90 de ani poate fi numit, cu uşurinţă, o tragedie.
Bătrâna a rămas fără casa în care şi-a petrecut ultimii 27 ani de viaţă, deposedată, în mod crud, de samsarii de locuinţe. Aceştia sunt membri ai unei grupări care, susţin poliţiştii, îi amăgeau sau îi ameninţau pe vârstnici până aceştia cedau şi le dădeau casele. Poliţiştii au reuşit să dea de urma lor şi să o elibereze pe bătrână, care era ţinută într-o magazie insalubră din curtea unei case din Budeşti-Călăraşi. Oamenii legii au fost şocaţi de modul în care arăta. "Am mâncat nişte pâinici şi pepene, maică", le-a spus femeia.
"Ce faceţi? Unde mă duceţi?"
Vecinii din blocul C75, situat pe strada Vlădeasa, la doi paşi de stadionul Ghencea, au văzut-o ultima oară pe tanti Petruţa pe 1 iunie. Atunci, a fost luată de nişte indivizi, urcată într-o maşină şi dusă într-o direcţie necunoscută.
"Au venit doi ţigani şi au luat-o din casă, în ciorapi şi în halat. O femeie care era în faţa scării a auzit cum bătrâna îi întreba: «Ce faceţi?Unde mă duceţi?», iar ei îi spuneau:«Hai babo. Taci şi nu mai comenta!», şi-a amintit una dintre vecine. Oamenii spun că incidentul a avut loc pe 1 iunie. Vecinii revoltaţi de ceea ce i s-a întâmplat spun că "ţiganii" au început să îi dea târcoale femeii în octombrie, anul trecut. "Ea tot umbla prin apropiere. Nu putea să meargă prea mult, săraca. Era şi un pic senilă din cauza vârstei", a spus o vecină.
Au convins-o să tacă
Oamenii spun că, în toamna anului trecut, o femeie de etnie romă ar fi intrat în dialog cu ea. Apoi, încet-încet, au observat o schimbare în comportamentul Petruţei.
"Ea vorbea cu toată lumea. Mai toţi vecinii îi aduceau mâncare. Dar nu cerea. Spunea doar că îi este foame", a povestit Elena Donţu, o femeie de 73 de ani, care stă la etajul trei. Erau obişnuiţi cu prezenţa ei, zi de zi, în faţa scării. După ce s-a întâlnit cu "ţiganca", bătrâna a început să fie din ce în ce mai tăcută, mai retrasă. Au început să o viziteze necunoscuţi, ori o aşteptau la câţiva zeci de metri de intrarea în scara blocului. Când era întrebată de vecini cine sunt personajele care apăruseră, brusc, în viaţa ei, Petruţa prefera să tacă. "Cred că au convins-o cumva să nu spună nimic. Se schimbase", a concluzionat o altă vecină.
"I-au nenorocit viaţa"
La o săptămână după ce a fost luată pe sus de necunocuţi, preşedintele de bloc a sesizat poliţia şi pompierii. Au intrat în casă, dar nu era nimeni, aşa că au dat-o dispărută. Pe la jumătatea lunii iunie, şi-a făcut apariţia un bărbat care a îneceput să evacueze mobila bătrânei. Acesta a fost luat la întrebări de responsabilii blocului, dar a spus că a cumpărat apartamentul de la nepoţii Petruţei. Oamenii au rămas şocaţi. Ştiau că femeia nu avea pe nimeni.
"S-au mai îngrijit de ea nişte tineri, dar nu erau rude. Când s-a mutat aici, în 1984, a venit doar cu mama sa. Bărbatul ei murise. După ce s-a prăpădit maică-sa, era singură", susţin vecinii. Verificat de poliţişti, străinul le-a arătat actele de vânzare-cumpărare. Totul părea în regulă. Aşa că omul s-a mutat în apartament. După ce l-a renovat, însă, l-a vândut unei femei. "Vine rar pe aici", explică vecinii. "Ăştia i-au nenorocit viaţa bietei femei. Dacă puteţi, aduceţi-o acasă", ne-a rugat Elena Donţu.
RECIDIVIŞTI
Ţepe de trei milioane de euro
Opt indivizi din Bucureşti şi din comuna Budeşti, judeţul Călăraşi, au fost luaţi pe sus, ieri, de "mascaţi". Toţi fac parte din Clanul Pastramă, al cărui lider este Ştefan Pastramă. În Budeşti au fost găsite mai multe documente, printre care contracte de vânzare- cumpărare. Poliţiştii verifică actele găsite pentru a afla câte victime a mai făcut Pastramă. Clanul a devenit cunoscut în urmă cu patru ani. Atunci, mână în mână cu avocata Roxana Jianu, a înşelat mai mulţi notari, poliţişti şi oameni de afaceri, cu circa trei milioane de euro.
Jianu le vindea case care nu îi aparţineau cu acte false. Banii din afacerile necurate erau spălaţi printr-o agenţie imobiliară din Colentina, controlată de clanul Pastramă. Pastramă, cunoscut recuperator, îi ameninţa cu moartea pe "clienţii" nemulţumiţi care renunţau la bani. Având în spate clanul Pastramă, avocata a înşelat chiar şi câţiva cămătari din Bucureşti. Roxana Jianu ajuns după gratii după un flagrant făcut de procurori, pe 13 septembrie 2007. Acum, Pastramă şi oamenii lui sunt suspectaţi de reţinere în mod ilegal, înşelăciune, fals şi uz de fals.