Testamentul profesorului Pesamosca. Ce şi-a dorit "Îngerul copiilor" înainte să moară. Semnează PETIŢIA EVZ

Testamentul profesorului Pesamosca. Ce şi-a dorit "Îngerul copiilor" înainte să moară. Semnează PETIŢIA EVZ

Şi-a dedicat toată viaţa copiilor, a operat în jur de 50.000 de micuţi veniţi toate colţurile ţării bazându-se pe geniul lui mai mult decât pe tehnologie.

În ultimii ani, profesorul Alexandru Pesamosca a cerut insistent, ori de câte ori avea ocazia, ca în spitalul căruia i-a dedicat viaţa să se înfiinţeze o secţie de chirurgie cardiovasculară, cu dotările aferente. Ar fi prima din Bucureşti şi ar oferi şansă la viaţă pentru mii de copii născuţi anual cu malformaţii cardiovasculare. Secţia este ridicată deja, a costat 3,5 milioane de euro, bani strânşi din donaţii şi fonduri publice, are dotări de ultimă generaţie, însă zace nefolosită de luni bune de zile, fiindcă nu se reuşeşte ocuparea posturilor scoase la concurs. "Ne uităm la aparatură de ultimă generaţie ca proştii" "Din punctul nostru de vedere, lucrurile sunt rezolvate. Am făcut un memorandum şi am reuşit deblocarea a 22 de posturi pentru această secţie, când toate angajările sunt blocate. Din ce am înţeles, ar fi medici dispuşi să vină pe posturile scoase la concurs, însă nu se găsesc asistente medicale", ne-au declarat reprezentanţii Ministerului Sănătaţii.   Medicii din spital, în schimb, spun că de câte ori întreabă când se deschide noua secţie, li se răspunde că procedurile sunt blocate din vina ministerului. "Profesorul Pesamosca îşi dorea foarte mult această secţie, însă nu a mai trăit să apuce să vadă un copil operat aici. Investiţia făcută a fost de 3,5 milioane de euro. Ne uităm la aparatura de ultimă generaţie ca proştii", spun revoltaţi medicii din spital. Managerul spitalului, Cătălin Smarandache, ne-a transmis că nu doreşte să facă niciun fel de declaraţie până luni. "Este o secţie completă, nu mai există aşa ceva în România" Cei 3,5 milioane de euro strânşi din donaţii şi din fonduri publice au fost folosiţi pentru construirea şi reamanajarea a 700 de metri pătraţi din spital. "Am construit 150 de metri desupra unei terese, restul a fost reconstruit. Secţia are departament de serilizare propriu, laborator de cateterism dotat cu cel mai performant angiograf din ţară. Este o secţie completă, cu două săli de operaţie şi două saloane de Terapie Intensivă. Nu mai există în România o secţie atât de bine făcută, cu circuitele aşa de bine puse la punct", explică Alexandru Popa, preşedintele Asociaţiei "Inima Copiilor", care a iniţiat şi coordonat proiectului de construire a secţiei de Chirugie Cardiovasculară de la "Maria Curie". Cele 22 de posturi aprobate de Ministerul Sănătăţii încă din luna martie 2011 nu sunt suficiente pentru a acoperi necesarul. "Sunt la jumătate din cât ar fi nevoie. Sperăm ca după ce începe activitatea să se accepte suplimentarea. Nu pot să înţeleg cum poate dura aşa de mult să se găsească oameni pentru a demara operaţiile în prima secţie de chirurgie cardiovasculară pentru copii", mai adaugă Alexandru Popa.   Pentru a urni birocraţia şi pentru a împlini visul profesorului Alexandru Pesamosca, semnează petiţia online lansată de "Evenimentul zilei" aici.

Cel mai performat angiograf din ţară stă în ţiplă Sală de operaţii pentru copiii cu malformaţii cardiace Sală de operaţii pentru copiii cu malformaţii cardiace Una dintre secţiile de terapie intensivă

Ne puteți urmări și pe Google News