Aproape 100 de şcoli din Bucureşti nu au primit autorizaţie sanitară

Aproape 100 de şcoli din Bucureşti nu au primit autorizaţie sanitară

Dintre cele aproximativ 700 de clădiri în care se desfăşoară procesul de învăţământ în Capitală, doar 97 au fost autorizate de către Direcţia de Sănătate Publică. Din acestea, 43 de unităţi de învăţământ sunt incluse în programul de reabilitare BEI şi vor fi autorizate la finalizarea lucrărilor.

Analiza măsurilor luate la nivelul Capitalei privind deschiderea în bune condiţii a anului Şcolar 2011-2012, a fost discutată astăzi în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural al Municipiului Bucureşti, la care a luat parte şi Daniel Funeriu, Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

În Bucureşti vor funcţiona, anul acesta, 440 de unităţi de învăţământ de stat şi 234 aparţinând învăţământului particular. Din totalul şcolilor, un număr de 97 sunt, la acest moment, încă neautorizate de către Direcţia de Sănătate Publică, ele putând fi autorizate până la începerea noului an şcolar dacă îşi remediază problemele.

Mai puţin de jumătate dintre şcoli au camere de supraveghere Poliţia şi Jandarmeria Bucureşti au identificat câteva vulnerabilităţi în ceea ce priveşte siguranţa în interiorul şi în jurul unităţilor de învaţământ, care se referă, în primul rând, la altercaţiile şi micile loviri sau violenţe între elevi. În al doilea rând, s-a arătat că este nevoie ca, împreuna cu poliţiile locale, să se monitorizeze mai atent spaţiul din jurul şcolilor, unde prezenţa unor persoane periculoase poate constitui o problemă. În Bucuresti, un număr de 265 de unităţi de învăţământ au paza asigurată, fie prin paza proprie, fie prin firme specializate. Monitorizarea şcolilor se face, deocamdata, printr-un număr de 1.547 camere video.

"Siguranţa în jurul şcolilor trebuie să fie o preocupare atât a instituţiilor Statului, cât mai ales a autorităţilor locale. Legătura dintre şcoli, pe de o parte si forţele de ordine, pe de alta parte trebuie să fie directă şi nu neaparat ierarhică, astfel încât probleme sesizate de directorii unităţilor de învăţământ să fie rezolvate imediat ce apar", a declarat Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei. La începutul şcolii se vor exersa procedeele în caz de incendiu sau de cutremur În prima săptămână a anului şcolar se vor organiza în toate unităţile de învăţământ exerciţii practice reale prin care atât elevii cât şi cadrele didactice să înveţe rapid procedeele pe care trebuie să le aplice în caz de incendiu sau cutremur.

Programele afterschool şi repararea terenurilor de sport - recomandările ministrului Ministrul Educaţiei a solicitat autorităţilor locale prezente să se implice mai activ în implementarea de programe tip aferschool, acestea fiind o metodă de canalizare a atenţiei elevilor spre proiecte utile acestora. Autorităţile locale au mai fost încurajate să încheie parteneriate publice-private pentru repararea şi modernizarea terenurilor de sport ale şcolilor şi liceelor. Terenurile de sport pot constitui sursă de venit suplimentar pentru şcoli dacă, după încheierea programului zilnic şcolar, sunt închiriate către doritori.

Ne puteți urmări și pe Google News