Războiul tabletelor PC

Războiul tabletelor PC

Apple atacă în instanţă Samsung şi Motorola, pe care le acuză că au copiat un lucru esenţial ce face diferenţa între tablete, designul. Economia mondială începe să se învârtă în jurul gadgeturilor.

Economia mondială se învârte în jurul telefonului tău mobil, iar vânzările de laptopuri pot schimba ierarhiile pe Wall Street. Tabletele şi armata de gadgeturi ale lui Steve Jobs au bătut cea mai mare companie petrolieră din lume, Exxon, iar Apple a trecut pe primul loc în topul mondial al firmelor, cu o capitalizare de 346,7 de miliarde de dolari. "Se poate", îşi spun ceilalţi giganţi IT, care forjează motoarele să-l ajungă din urmă pe Jobs. Însă concurenţa s-a transformat, uşor-uşor, într-un război între companii care se cotonogesc în instanţe, acuzându-se de copiere, de faptul că n-au respectat dreptul de exclusivitate ale unor patente. Lupta se dă acum pe tableta PC, gadgetul care, anul trecut, s-a vândut în aproximativ 20 de milioane de exemplare în toată lumea. Marketing de două miliarde de dolari În memoria colectivă s-a întipărit ideea că Steve Jobs ar fi inventatorul tabletei PC. Total fals. Prima a apărut prin anii ’80, produsă de o companie americană, însă nu a reuşit să facă prea multe valuri. Abia la începutul anilor 2000, când Microsoft şi HP au prezentat un astfel de gadget cu stylus pen, a reuşit să atragă mai mult interes. N-a fost un mare boom, însă a reuşit să-i stârnească inspiraţia lui Steve Jobs. A stat câţiva ani cu specialiştii de la Apple ca să îmbrace acea tehnologie într-o haină frumoasă care să-ţi ia ochii. Apoi, în celebrul tricounegru, cu blugi şi adidaşi, a apărut pe scenă să-şi vândă produsul. Şi a reuşit, până în luna martie, anul acesta, s-au cumpărat peste 19 milioane de bucăţi. Marketingul Apple i-a nimicit pe adversari. Şi trebuie precizat faptul că în maşina de marketing a lui Jobs s-au pompat, din 2007 până anul trecut, peste 2 miliarde de dolari. Însă, pe lângă tablete, a reuşit să mai vândă 60 de milioane de iPod-uri şi 108 milioane iPhone-uri. Jobs: "Motorola şi Samsung au trişat" Impresionaţi de succesul pe care l-a avut Apple, celelalte companii au trecut repede la treabă şi au început să scoată din sertar vechile tabletele, să le aducă la actualele performanţe tehnologice şi a introdus pe piaţă concurenţă pentru iPad. Până la urmă, după legile economiei, nimic anormal. Steve Jobs a strigat: "Stop joc, mergem în instanţă". Arată acum cu degetul spre Samsung şi Motorola, despre care spune că au trişat şi au copiat tocmai caracteristica esenţială a iPad-ului, designul, care alături de marketing compun religia şefului de la Apple. Reprezentanţii companiei care au simbol un măr au acuzat că Samsung Galaxy Tab 10.1 ar semănă cu tableta lor. La scurt timp, Samsung a avut reacţie, a dat în judecată Apple pentru că ar fi încălcat patente privind tehnologia de transmisia de date între telefoanele mobile. Mai mult, a cerut Comisie pentru Comerţ Internaţional din SUA să interzică comercializarea a o parte dintre produsele Apple (iPhone, iPod şi iPad), întrucât ar încălca cinci brevete "privind standardele de telecomunicaţii şi interfaţa cu utilizatorul".

Săptămâna trecută s-a dat una dintre cele mai dure sentinţe din istoria gadgeturilor.La cererea Apple, o instanţă din Germania a interzis vânzarea tabletelor Samsung Galaxy Tab 10.1. Şefii sud coreeni de la Samsung au reacţionat imediat, s-au arătat "dezamăgiţi" de decizia instanţei şi au spus că vor ataca decizia pentru a-şi proteja "drepturile de proprietate intelectuală". Deocamdată până se ia o nouă decizie în instanţă, nu se vor mai importa tablete Samsung Galaxy Tab 10.1 în Europa. La noi, de exemplu, comercianţii au spus că se vor vinde până la epuizare stocului. iPad are minte coreeană Dacă vă veţi uita cu atenţie la componentele tabletelor produse de cele două companii, veţi avea o mare surpriză: Samsung şi Apple sunt partenere de afaceri. Procesorul, creierul electronic de pe iPad 2, A5, este produs Samsung, de asemenea, coreenii au făcut şi unităţile de stocare a datelor, precum şi o parte dintre ecranele tabletelor lui Jobs. Analiştii economici şi specialiştii în tehnologie cred că Apple ar avea în intenţie să-i frâneze pe cei de la Samsung, pe care i-ar dori doar furnizori de componente electronice, nu şi competitori.

Între timp, cu aceleaşi acuzaţii, au fost chemaţi la judecată şi cei de la Motorola. Modelul Xoom, tableta anunţată de ei în luna februarie a acestui an, ar fi copiat carcasa iPad. Însă, împotriva acestora nu au cerut scoaterea de pe piaţa europeană. Războiul continuă, între Apple şi Samsung se anunţă un alt episod dur: oamenii lui Steve Jobs spun că Samsung Galaxy S a copiat iPhone.

CA DUPĂ EXAMEN

Ce spune Jobs că au copiat Samsung și Motorola de la el

<iframe width="560" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/poaUbmdUcCY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> <iframe width="560" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/W3Zk6BCF6Co" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> <iframe width="560" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/nzydKdyAjps" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

  • Citiţi AICI povestea lui Steve Jobs, miliardarul cu un salariu de 1 dolar pe an

Ne puteți urmări și pe Google News