Şase udemerişti, consideraţi numai buni pentru portofoliul Sănătăţii. Pe cine ar sprijini filialele!

Şase udemerişti, consideraţi numai buni pentru portofoliul Sănătăţii. Pe cine ar sprijini filialele!

Cel puţin cinci udemerişti stau în rezervă în cazul, puţin probabil, în care Prezidiul Uniunii nu va fi de acord cu instalarea la Ministerul Sănătăţii a doctorului Ladislau Ritli, nominalizat de filiala Bihor. Cu toate că nu şi-au asumat nimic la nivel oficial, organizaţiile UDMR din ţară ar avea pregătite propriile propuneri, deşi Bihorul, care l-a dat şi pe Cseke Attila, are întâietate pentru acest portofoliu. Majoritatea potenţialilor contracandidaţi provin din afara secuimii, doar la nivelul Mureşului vehiculându-se numele consilierului Vass Levente, mai mult pentru crearea unei vizibilităţi în jurul viitorului candidat UDMR la Primăria Târgu Mureş.

Senatorul Seres Denes, preşedintele UDMR Sălaj, vorbeşte chiar de existenţa a şapte potenţiali candidaţi udemerişti la şefia acestui minister. "Sunt şapte propuneri deocamdată (pentru funcţia de ministru al Sănătăţii - n.r.), să vedem. Fiecare organizaţie judeţeană poate să depună o propunere, deci inclusiv Bihorul are o propunere pe care am aflat-o, o cunosc. Sălajul nu are o propune pentru că nu am găsit omul care să facă faţă unei asemenea provocări. Nu că nu sunt oameni pregătiţi, dar nu oameni care să se angajeze la chestiunea asta, pentru că nu e uşor deloc. (...) Noi o să susţinem candidatul Bihorului la această funcţie, pentru că îl şi cunoaştem şi e un om competent, cunoaşte sistemul foarte bine şi va trebui să continue reforma pe care a început-o ministrul Cseke", ne-a declarat senatorul Uniunii. Ritli Ladislau, un nume controversat Conform surselor citate, nominalizarea UDMR Bihor, medicul Ritli Ladislau este vulnerabil, deoarece, pe vremea când conducea Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Bihor, a avut de suportat responsabilitatea politică a scandalului celor 20 de bebeluşi, decedaţi în condiţii suspecte la maternitatea Oradea. La acea vreme, Ritli a fost nevoit să-şi depună demisia în 2002. Din 2010 a fost însă numit director medical al Spitalului Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu". Profitând de acest “călcâi al lui Ahile", pretenţii la portofoliul Sănătăţii ar putea formula şi alte organizaţii precum cele de Hunedoara şi Satu Mare. Astfel, la Hunedoara, udemeriştii locali au în minte două nume: prefectul judeţului, Attila Dezsi şi managerul spitalului municipal Deva, Barna Gavril Bende, fost candidat al filialei pentru un mandate de senator la ultimele alegeri.

"Nu am luat nici o decizie, au fost unele discuţii. Donmul Bende este un specialist ce ar putea face faţă funcţiei de ministru al Sănătăţii. Nu ne grăbimcu vreo nominalizare"a declarat, pentru EvZ, Iuliu Winkler, europarlamentar şi lider al organizaţiei, în timp ce preşedintele executiv Dezmeri Istvan a dat asigurări că problema înaintării unei propruneri pentru acest portofoliu nu a fost abordată în mod oficial, în cadrul filialei. Viceprimarul Clujului, dispus să preia Sănătatea

Şi alte filiale consideră că au oameni numai buni pentru acestă funcţie. Conform aceloraşi surse, viceprimarul Clujului, Laszlo Attila nu s-ar da în lături dacă i s-ar propune această sarcină. La Satu Mare, udemeriştii locali fac lobby pentru senatorul Tiberiu Gunther, iar la Mureş, consilierul Vass Levente, este apreciat de unii parlamentari ai Uniunii, ca omul cel mai potrivit. Toţi cei menţionaţi au însă şanse reduse să prindă acest portofoliu. UDMR Bihor este precepută, la nivelul conducerii centrale, ca cea mai îndreptăţită organizaţie, aptă să dea viitorul ministru. "Este vorba şi de echilibrarea raportului de forţe în cadrul Uniunii. Nu putem risca apariţia unor disensiuni prin numirea unuinou ministru din Harghita sau Covasna, în detrimentul celorlalte regiuni" au explicat, pentru EvZ, sursele citate. CITIȚI ȘI:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Ce condiții pune UDMR pentru un nou ministru la Sănătate. Tatăl șefului de cabinet al lui Cseke, propunerea filialei Bihor
  • Ministrul Sănătății a demisionat. Cine vine în locul lui
  • UDMR îl înlocuieşte pe Cseke, dar nu mai acceptă lovituri sub centură
  • Demisia lui Cseke, la o săptămână după avertismentul lui Băsescu