Deşi televiziunile din Statele Unite îşi încearcă de obicei norocul cu seriale poliţiste, cu medici şi avocaţi, anul acesta promit personaje de basm, S.F.-uri şi sitcomuri adresate femeilor.
Serialele americane de televiziune au tendinţa să fie bazate pe o reţetă deja testată – de obicei, serialele poliţiste au cele mai mari cifre de audienţă şi asigură un succes facil -, dar sezonul toamnă 2011 - primăvară 2012 pare a fi unul care excelează în originalitate. Doar pare, pentru că reţetele există, numai că de această dată sunt mai subtile.
Demonstrând ceva ce şi Salman Rushdie a declarat – că serialele de televiziune sunt o nouă formă de artă –, din ce în ce mai multe vedete consacrate în lungmetraje migrează către micile ecrane. Printre acestea se numără Christina Ricci, o stewardesă a anilor ’60, în "Pan Am", Aidan Quinn, care joacă în remake-ul american al serialului "Prime Suspect" (în original, cu Helen Mirren în rolul principal), Zooey Deschanel (eroină deja consacrată a comediilor romantice), James Caviezel, interpretul lui Iisus în filmul controversat al lui Mel Gibson, "Patimile lui Hristos", care joacă în "Person of Interest", şi Jonah Hill ("Superbad"), creator, scenarist, pro ducător şi voce la un serial animat, "Allan Gregory".
Aceşti actori reprezintă doar avangarda. Televiziunile au în pregătire seriale cu Dustin Hoffman, Michael Gambon, Kevin Spacey şi Jessica Lange, pe lângă cei care deja au "sărit pârleazul", precum Glenn Close, Forest Whitaker sau Steve Buscemi.
Comedii pentru femei, comedii pentru bărbaţi
În ceea ce priveşte serialele de comedie, există două mari tendinţe. Dacă sezonul trecut se punea accentul pe romantism, pe studiul a mai multe cupluri, de această dată sitcomurile noi sunt, cât se poate de evident, axate pe genuri – masculin şi feminin.
Titluri precum "Man Up", "How to Be a Gentleman", "Last Man Standing" au un lucru în comun: tratează condiţia bărbatului în societatea modernă, bărbat care simte că este sufocat de elementul feminin din viaţa lui, că trebuie să-şi conserve masculinitatea. Aparent, pentru sitcomurile adresate bărbaţilor a devenit greu să-şi păstreze şi locul în grila de programe, pentru că, pentru prima oară anul acesta, sitcomurile adresate femeilor îşi încep asaltul, îmboldite de succesul în cinematografe al unor filme precum "Domnişoare de onoare". Este vorba despre "2 Broke Girls", "The New Girl", cu Zooey Deschanel, care o prezintă pe aceasta în rolul unei fete care se mută cu patru bărbaţi singuri şi atrăgători, şi "I Hate My Teenage Daughter", despre solidaritatea dintre două mame.
Căutarea pentru noul "Lost"
Încă de dinaintea finalului serialului "Lost: Naufragiaţii", în 2010, televiziunile au încercat să-i găsească un înlocuitor în inimile şi creierele publicului. Tentativa a eşuat lamentabil, cu titluri ca "The Event" şi "Flash- Forward", care propuneau mistere complicate, fără ca acestea să fie susţinute de personaje interesante.
Pretendenţi există şi anul acesta. <iframe width="640" height="390" src="http://www.youtube.com/embed/Rga4rp4j5TY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>"Once Upon a Time" e creat de doi producători "Lost: Naufragiaţii" şi se bazează pe personaje de basm. Jennifer Morrison (Dr. Cameron din "Dr. House") este, fără să ştie, fiica Albei-ca-Zăpada şi a Prinţului Fermecat, însă o vrăjitoare malefică i-a închis pe părinţii ei într-un orăşel, Storybrook, unde duc vieţi normale.
<iframe width="640" height="390" src="http://www.youtube.com/embed/68xN_BNYhc4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> Un alt potenţial succesor este "Person of Interest", produs de creatorul "Lost: Naufragiaţii", J.J. Abrams şi cu scenariul construit de Jonah Nolan, fratele lui Christopher Nolan şi scenaristul filmelor "Memento", "The Dark Knight" şi "The Dark Knight Rises". "Person of Interest" e un S.F. în care o echipă formată dintr- un miliardar şi un fost soldat află despre posibile crime înainte ca acestea să se petreacă. "Terra Nova", produs de Steven Spielberg, prezintă o societate din viitor care trimite un grup de oameni în trecut, pentru a reclădi civilizaţia.
Interpreta lui Buffy, ucigaşa de vampiri, Sarah Michelle Gellar, revine la TV în "Ringer", unde joacă rolul a două surori gemene, care au amândouă probleme cu legea şi mafia. La capitolul "plictisitor" este inclus remake-ul la "Charlie’s Angels". Criticii care au văzut primul episod l-au numit "anost şi prost scris".
CLONE
Nouă modă: seriale care copiază "Mad Men"
Pentru sezonul nou de televiziune, care începe în septembrie, cele mai mari reţele americane de televiziune au pregătit nu mai puţin de două seriale a căror acţiune este plasată în anii ’60, încercând să profite de pe urma succesului "Mad Men".<iframe width="640" height="390" src="http://www.youtube.com/embed/F-95qfa956A" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Primul este "The Playboy Club", care prezintă viaţa primilor iepuraşi Playboy în clubul cu acelaşi nume, serial care a creat controverse doar prin numele lui, deşi nimeni nu văzuse o imagine sau un clip video din el. Câteva televiziuni locale din reţeaua NBC, care va difuza serialul, au ameninţat că îl vor boicota. Criticii de televiziune care au reuşit să vadă episodul pilot au spus că nu conţine nuditate şocantă, dar nici povestea nu e prea interesantă.
Cel de-al doilea serial care abordează reţeta "Mad Men" este "Pan Am", văzut mai bine de critici datorită poveştii şi personajelor. Actriţa Christina Ricci deţine rolul principal în acest serial despre stewardesele şi piloţii companiei aeriene Pan Am.
Şi BBC a propus o alternativă la "Mad Men", serialul "The Hour", care are loc în anii ’50 şi prezintă începuturile jurnalismului modern în Marea Britanie.