Belodedici: "Toată lumea ştie ce face Spania, noi suntem zero!"

Belodedici: "Toată lumea ştie ce face Spania, noi suntem zero!"

Şeful sectorului juvenil de la FRF susţine că succesul ibericilor la turneul final găzduit de România se explică prin banii investiţi şi sistemul care nouă ne lipsesc.

Spania a câştigat luni seară finala Campionatului European Under 19, turneu găzduit de România, după ce a învins Cehia, cu scorul de 3-2. Meciul de pe stadionul "Concordia", din Chiajna, a confirmat dominaţia iberică în fotbalul actual, indiferent de competiţie şi de categorie de vârstă.

Echipa de seniori a Spaniei este campioană mondială şi campioană europeană en-titre, formaţia de tineret este, de asemenea, campioană europeană, iar FC Barcelona a cucerit Liga Campionilor.

Miodrag Belodedici, şeful departamentului de juniori din cadrul FRF, a fost, timp de câţiva ani, după ce şi-a încheiat cariera de fotbalist, antrenor la o şcoală de fotbal din Valencia. "Belo" a dezvăluit ieri, pentru EVZ, de ce modelul spaniol este inaplicabil în România.

Ne puteți urmări și pe Google News

EVZ: Belo, te-a surprins victoria Spaniei la turneul final de juniori sub 19 ani? Miodrag Belodedici: Nu cred că a surprins pe nimeni succesul ibericilor, care erau marii favoriţi ai competiţiei. Spaniolii merită din plin aceste trofee, la toate categoriile, pentru că sunt pasionaţi şi investesc.

Crezi că putem ajunge vreodată la nivelul lor? Visăm să jucăm ca ei, să avem performanţele lor, să ne comportăm ca ei, dar mai e mult până acolo. Eu am văzut din 1991, când m-am dus la FC Valencia, că aveau centre sportive cu de toate: terenuri, bazine, orice în toate satele şi toate şcolile. Au un sistem foarte bine pus la punct, organizat de factorul politic. Copiii sunt învăţaţi cu competiţiile încă de la vârste fragede, de la cinci - şase ani. De aceea sunt tari şi nu numai la fotbal, ci şi la baschet, handbal, tenis. Toată lumea ştie ce face Spania, nu e un secret. De copiat e foarte uşor, dar sistemul trebuie făcut de cei cu putere. FRF nu poate face cluburi la mine acasă, la Socol sau la Moldova Nouă sau în altă zonă din ţară. Ei acolo învaţă să alerge, să paseze, dar noi suntem 0 la fotbalul de masă.

Antrenorii noştri ce au în minus faţă de ai lor? Tehnicienii putem să-i instruim mai bine, să-i învăţăm să nu înjure, să nu strige. Dar nu numai antrenorii sunt problema. Este vorba şi despre mentalitate.

Antrenorul Lucian Burchel a declarat recent că "e mulţumit" de ceea ce a realizat la turneul final. E bine să ne lăudăm cu ultimul loc? Burchel ştie cum era situaţia, cum i-au venit jucătorii de la cluburi. Cred că s-a referit la progresul pe care l-au făcut fotbaliştii. Ştiţi cât a muncit cu ei? Suntem la ani lumină faţă de alţii. Uitaţi-vă de unde a avut Spania jucătorii selecţionaţi: Barcelona, Real Madrid... Comparaţi cu ceea ce se întâmplă cu juniorii la Steaua, Dinamo.

La noi în ţară, doar la academia lui Gică Hagi se lucrează cum trebuie la acest sector, iar rezultatele se văd. În doi ani, de când a înfiinţat academia, a reuşit să dea cei mai mulţi jucători la echipele naţionale şi să ajungă în finalele campionatelor la aproape toate categoriile de vârstă.

Şi Timişoara mai are un centru bun, cu rezultate frumoase, dar în rest e prăpăd. Trebuie să învăţăm să-i creştem de mici. Noi am crescut cu fasole şi linte, acum au numai banane şi fursecuri. Noi beam apă, acum se consumă numai Coca Cola.

SUPERIORI

Naţie de campioni

Spania nu domină numai fotbalul, ci întreg sportul mondial. Ibericii s-au remarcat în ultimii ani în ramuri sportive dintre cele mai diverse şi unde nu emiteau pretenţii până de curând. Handbalul a evoluat incredibil din 1990 încoace, ibericii câştigând trei medalii de bronz la Olimpiade şi ajungând de patru ori pe podium şi la turneele finale de Campionate Mondiale sau Europene.

Spaniolii se laudă şi cu performanţele baschetbalistului Pau Gasol, dublu campion în NBA cu Los Angeles Lakers. Rafael Nadal a fost, până de curând, primul în clasamentul ATP, Fernando Alonso a fost campion în Formula 1 în 2005 şi în 2006, iar ciclistul Alberto Contador este, de asemenea, un erou internaţional.