Muncitorii români, din nou în Spania "cu mult înainte de 2014". Vezi cine scapă de lege
- Dan Arsenie
- 30 iulie 2011, 13:04
Restricţiile impuse românilor care doresc să muncească în Spania vor fi ridicate cu mult înainte de anul 2014, când toate statele UE vor trebui să-şi liberalizeze piaţa muncii, spune ministrul Muncii. În plus, măsura prevede şi câteva excepţii.
Într-un interviu acordat mediafax.ro, Sebastian Lăzăroiu spune că economia spaniolă dă semne de revenire, iar aceasta îl face să creadă că guvernul de la Madrid va renunţa la restricţiile impuse recent românilor cu mult înainte de a fi obligat să adoptea această poziţie, în 2014.
În prezent, se aşteaptă o reacţie din partea Comisiei Europene în acest caz. Comisia nu şi-a dat încă girul pentru decizia adoptată deja de executivul spaniol. Guvernul Zapatero, în motivarea deciziei, a spus că este o situaţia excepţională, dorinţa fiind de a încadra în muncă, pe cât posibil, cetăţeni spanioli. Decizia are loc cu câteva luni înainte de alegerile din Spania, programate pentru data de 20 noiembrie.
Când au fost impuse restricţiile
În luna iulie, Spania a anunţat că restricţionează accesul muncitorilor români pe piaţa muncii. Măsura a intrat în vigoare începând cu 22 iulie, guvernul Zapatero neaşteptând girul Comisiei Europene. Dacă CE va admite "situaţia excepţională" invocată de spanioli, atunci restricţia ar putea fi ridicată abia în 2014.
Sebastian Lăzăroiu spune însă că această măsură ar urma să fie luată cu mult înainte de acel an, poate chiar după alegerile spaniole din această toamnă.
Cine scapă de restricţii
- muncitorii români care, la momentul deciziei, se aflau în Spania
- membrii familiei unui cetăţean români care este în Spania de cel puţin 18 luni
Ce fac românii care sunt în Spania
Statisticile arată că aproximativ 900.000 de români trăiesc în Spania, dintre care circa 300.000 au contracte de muncă. Deşi mulţi dintre lucrători au intrat în şomaj (cei din construcţii, de pildă), Lăzăroiu spune că nu se aşteaptă la întoarcerea în ţară a multor români care trăiesc acum în Spania. Argumentul său este că, chiar şi şomeri fiind, primesc acum un ajutor binemeritat pentru anii în care au avut contribuţii la bugetul de la Madrid. Mulţi dintre români, adaugă Lăzăroiu, şi-au cumpărat case pentru care plătesc rate, au rezidenţă şi îşi caută un nou loc de muncă.
Cum îşi pot îmbunătăţi situaţia românii din Spania Fiind în număr foarte mare, aproape un milion, românii ar putea pune presiune pe partidele politice iberice, crede Lăzăroiu. Însă ministrul arată că românii întârzie să facă asta: la precedentele alegeri, cele locale de anul trecut, doar 100.000 dintre românii din Spania s-au înregistrat ca votanţi şi doar 17.000 au mers la vot. În acest condiţii, partidele nu s-au sinchisit să vină cu proiecte pentru a atrage comunitatea de români de partea lor.