Cei care consumă zilnic un hot dog au un risc major să moară înainte de vreme, potrivit specialiştilor americani de la organizaţia non-profit The Physicians Committee for Responsible Medicine (Comitetul Doctorilor pentru o Medicină Responsabilă). Aceştia propun ca mezelurile să aibă pe etichetă avertizări că dăunează grav sănătăţii, la fel cum au ţigările.
"Carnea procesată, cum este cea care se găseşte în hot-dog şi mezeluri, creşte riscul de diabet, boli de inimă şi diverse forme de cancer. Ca şi ţigările, hot dogul ar trebui vândut cu o etichetă de avertizare care să îi ajute pe consumatori să înţeleagă riscul consumului de astfel de alimente", este de părere medicul Susan Levin, şeful departamentului de nutriţie de la Comitetul Doctorilor pentru o Medicină Responsabilă. Risc mai mare de cancer și diabet Potrivit American Institute for Cancer Research, consumul zilnic a 50 de grame de carne procesată (ceea ce echivalează cu un hot dog) creşte riscul de cancer colorectal cu 21%. În plus, cei care consumă regulat acest tip de alimente au un risc cu 41% mai mare să facă diabet.