Raţii pentru pensionari la mâncarea de bază

Raţii pentru pensionari la mâncarea de bază

Guvernul a decis ca fiecare bătrân să primească alimente la preţ de producător. Ele vor fi raţionalizate şi distribuite de autorităţile locale.

Guvernul a avizat în ședința de astăzi "Coșul de solidaritate", un proiect propus de UNPR pentru sprijinul pensionarilor. Măsura ar putea fi o alternativă pentru Programul PEAD care nu va mai fi implementat în 2012, potrivit surselor guvernamentale. Proiectul, prezentat Guvernului sub forma unui memorandum, a fost propus colegilor din Coaliție de reprezentanții UNPR și prevede ca pensionarii să poată achiziționa alimente la preț de producător. ”În aceste condiții, considerăm oportună inițierea unui program guvernamental numit ”Coșul de solidaritate” având ca obiectiv sprijinirea pensionarilor prin acordarea lunar, contra cost, la prețul cel mai scăzut posibil, a unui pachet conținând alimente de bază: făină, zahăr, ulei, mălai, orez și altele”, se precizează în memeorandumul semnat de miniștrii de interne, finanțe, agricultură, sănătate și de președintele Administrației Naționale a Rezervelor de Stat, Adrian Gurău. Programul, în sarcina prefecturilor UNPR a propus acest proiect prin care, începând cu toamna acestui an, toţi pensionarii din România vor putea achiziţiona câte un pachet cu alimente de bază la preţ de producător.

Programul ''Coşul de solidaritate'' va fi derulat de Guvernul României şi implementat prin consiliile judeţene şi consiliile locale, procesul fiind monitorizat de Instituţia Prefectului.

Produsele vor fi achiziţionate prin contracte încheiate la nivel naţional, în urma unor licitaţii transparente, iar ambalarea şi distribuţia pachetelor se vor realiza prin instituţiile administraţiei publice locale. Potrivit președintelui UNPR, Marian Sârbu, pensionarii își vor putea cumpăra produsele de bază la prețuri mai mici din depozite ce se vor afla în administrația autorităților locale. Fiecare pensionar va putea să ia lunar un anumit număr de produse, ministerul Sănătății fiind însărcinat să vină cu un tabel cu valori minime de calorii, pe baza căruia vor fi stabilite "rațiile". Numai că, în 2012 pensionarii și șomerii nu vor mai primi făină și zahăr de la Uniunea Europeană. „Trebuie menționat că, 2011 este ultimul an în care se derulează Programul European de Ajutoare pentru persoanele cele mai defavorizate din România (PEAD), cu finațare din partea Uniunii Europene, anul 2012 nefiind inclus în nici un fel de buget”, se mai precizează în actul aprobat de Executiv Nu presupune un efort bugetar

Ne puteți urmări și pe Google News

În Memorandum se mai precizează faptul că în condiţiile în care pensia medie în România este de 752 de lei,  în luna aprilie 5,6 milioane de pensionari, iar  pensia medie este de aproximativ jumătate din salariu mediu, rezultă că că ponderea pe care cheltuielile cu produsele alimentare o ocupă în cheltuielile unui pensionar este de aproximativ 60%, acest cos este necesar pensionarilor. Un alt motiv invocat de executiv este faptul că prețul mărfurilor alimentare a crescut, ceea ce a determinat un efect negativ asupra populației, în special a pensionarilor. 'În egală măsură, proiectul UNPR este oportun din punct de vedere economic, întrucât nu presupune niciun efort bugetar, ci dimpotrivă. Acest program va duce la susţinerea producţiei interne, la încurajarea competitivităţii, prin achiziţii publice consistente şi transparente, şi va avea efecte de angrenare economică şi de creare de noi locuri de muncă. UNPR doreşte ca programul guvernamental «Coşul de solidaritate» să devină funcţional din toamna acestui an şi să reprezinte un sprijin consistent pentru toţi pensionarii români", se mai arată în comunicatul UNPR. Vârstnicii au nevoie de legume, fructe şi carne

În opinia prof. dr. Nicolae Hâncu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, bătrânii au nevoie de legume, fructe şi carne.

"Având în vedere faptul că vârstnicul are o activitate fizică mai redusă, consumul caloric trebuie să fie şi el mai redus. Trebuie să mănânce 2.000 de calorii pe zi, care se obţin din glucide (legume vegetale, fructe, cartofi, pâine, paste şi orez). Trebuie să aibă şi un aport corespunzător de proteine, 15%, pe care le poate lua din carne. Restul de 35% trebuie să şi-l asigure din grăsimi, două treimi din origine vegetală şi restul animală (carne, mezeluri, brânzeturi)", explică profesorul. (Ramona Dragomir)

EVZ întreabă cititorii: Ce părere aveţi despre această decizie a Guvernului?