"Greii Europei" tranşează soarta Zonei Euro

"Greii Europei" tranşează soarta Zonei Euro

Germania şi Franţa au dat tonul unui acord pentru salvarea economiei Greciei, dar şi a celorlalte ţări europene, victime ale crizei datoriilor.

Criza datoriei Greciei, dar şi problemele cu care se confruntă celelalte economii şubrede ale Europei - Irlanda şi Portugalia - au fost tranşate de cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele Nicolas Sarkozy într-o o şedinţă-maraton de şapte ore. "Greii Europei" au bătut palma, iar liderii Zonei Euro, reuniţi ieri într-un summit desfăşurat la Bruxelles unde au fost invitaţi şi mai mulţi directori de bănci europene, şi-au pliat deciziile pe recomandările Parisului şi Berlinului care au servit ca bază a negocierilor.

Termeni mai buni

Potrivit unui proiect de concluzii ale reuniunii din capitala belgiană, liderii celor 17 ţări au convenit asupra relaxării condiţiilor în care statul elen va primi cel de-al doilea pachet de asistenţă financiară, termeni de care vor beneficia şi Irlanda şi Portugalia.

De asemenea, Zona Euro ar urma să reducă volumul datoriei greceşti - care în prezent este estimată la 350 miliarde de euro - prin implicarea creditorilor privaţi, aşa cum doreşte Germania. Printre opţiunile aflate în analiză se află răscumpărarea datoriei ţării de către creditorii privaţi, astfel încât valoarea totală a datoriei publice să se reducă.

Este avută în vedere, de asemenea, prelungirea de la şapte ani şi jumătate la cel puţin 15 ani a duratei împrumuturilor pentru ţări în dificultate, precum Grecia, Irlanda şi Portugalia, cu posibilitatea creşterii acestei durate până la 30 de ani şi reducerea ratei dobânzii de la 4,5 la 3,5 la sută, scrie ziarul francez "Le Figaro".

Cei 17 nu au convenit însă asupra includerii unei taxe pe activităţile bancare în cel de-al doilea program de ajutor pentru economia greacă, o idee care a fost susţinută de Franţa, nu şi de Germania. Taxa respectivă ar fi dus la strângerea a peste 50 de miliarde de euro, sumă ce ar fi fost inclusă în al doilea împrumut pe care Grecia îl negociază în prezent.

Noul pachet de asistenţă ar putea avea valoarea celui acordat în mai anul trecut, şi anume 110 miliarde euro.

Incapacitate parţială de plată

"Cererea ca Grecia să nu intre sub nicio formă în incapacitate de plată a fost retrasă din discuţie", a dezvăluit ministrul olandez de Finanţe, Jan Kees de Jager. Perspectiva intrării Greciei în incapacitate de plată parţială, idee susţinută de Berlin, nu a fost exclusă de preşedintele Eurogrup, Jean-Claude Juncker, deşi Franţa şi Banca Centrală Europeană s-au opus vehement.

Guvernul conservator de la Londra a anunţat înaintea summitului de la Bruxelles că nu va participa la eforturile financiare de salvare a Greciei şi Zonei Euro în ansamblul său. "Contribuabilii britanici îşi apără lira sterlină, cei europeni să îşi apere euro", a explicat sec ministrul de Finanţe, George Osborne. Totuşi, executivul britanic este îngrijorat de gravitatea situaţiei din Zona Euro care reprezintă o ameninţare pentru economia încă şubredă a Marii Britanii, a admis acesta. "Nimeni nu trebuie să îşi facă iluzii, situaţia este foarte gravă şi necesită un răspuns." JOSE MANUEL BARROSO, preşedintele Comisiei Europene

EFECTE

Bursele au reacţionat la veştile bune

Pieţele bursiere şi moneda euro au reacţionat pozitiv ieri, după publicarea draftului concluziilor care va fi publicat în urma summit-ului liderilor din zona euro. Bursa din Milano a crescut cu 4%, cea din Madrid cu 3%, iar cea din SUA cu 1,3%, pe fondul ştirilor pozitive privind punerea la punct a planului de salvare a Greciei.

La acestea s-au adăugat datele pozitive referitoare la rezultatele financiare peste aşteptări înregistrate de către companiile americane.

Acţiunile băncilor comerciale europene au fost vedetele zilei, mai ales în Germania. Băncile germane şi franceze sunt cei mai mari deţinători de obligaţiuni greceşti. Veştile privind un nou plan de salvare au fost benefice şi pentru moneda unică europeană, care s-a apreciat cu peste 1% pe pieţele interbancare, faţă de dolarul american. (Dinu Boboc) Citiți și:

  • FMI: Zona euro nu are un plan coerent pentru criza datoriilor
  • Zona euro, în suferinţă. Care este salvarea?
  • Criza Zonei Euro: Germania cere Italiei să treacă la austeritate
  • Roubini, profetul crizei: Zona euro ar putea dispărea în cinci ani. VEZI argumentele

Ne puteți urmări și pe Google News