"Campioana unei mari iubiri" a ajuns în moarte clinică

"Campioana unei mari iubiri" a ajuns în moarte clinică

Comitetul Executiv al FRF a dezafiliat ieri Universitatea. "Ştiinţa" mai are două săptămâni de agonie.

Universitatea Craiova, unul dintre cluburile simbol ale fotbalului românesc, este de ieri în moarte clinică. În şedinţa Comitetului Executiv al Federaţiei Române de Fotbal s-a decis dezafilierea "Campioanei unei mari iubiri". Ultima speranţă a "Ştiinţei" de a reveni la viaţă este ca în Adunarea Generală, programată peste două săptămâni, să nu fie validată hotărârea Comitetului Executiv.

Fostul brutar n-a ţinut cont de somaţii

"În urma încălcării grave a Statutului FRF, în temeiul art. 18, pct 2, coroborat cu prevederile art. 18, pct. 1, ambele din Statutul FRF, Comitetul Executiv adop tă măsura de excludere provizorie a clubului SC Fotbal Club U Craiova SA, urmând ca această măsură să fie supusă validării primei Adunări Generale a FRF", e anunţul sec făcut de FRF după şedinţa de ieri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cazul Craiovei este complicat. Circul a pornit de la momentul îndepărtării managerului Victor Piţurcă, petrecut în ianuarie. Selecţionerul a cerut în instanţele sportive şapte milioane de euro de la Adrian Mititelu (cinci milioane de euro conform clauzei din contract pentru ruperea unilaterală a angajamentului şi două milioane, banii investiţi de Piţi cât a stat la Craiova), câştigând la comisii.

Adrian Mititelu a răspuns prin acţiuni în instanţele civile îndreptate atât împotriva lui Victor Piţurcă, dar şi contra FRF şi comisiile din subordinea sa.

Regulamentele sportive interzic cluburilor să meargă în instanţele civile, iar pedeapsa este dezafilierea. Adrian Mititelu n-a vrut să renunţe la procese în ciuda somaţiilor primite. Un club dezafiliat nu mai are voie să participe în nicio competiţie organizată de FRF. Hotărârea de ieri a fost votată de zece dintre cei 14 membri ai Comitetului Executiv. "Lumea vorbeşte prostii că sunt eu de vină. Eu mă lupt cu mafia din fotbal. FRF îi face jocurile lui Piţurcă, să-i dau jucătorii.“ ADRIAN MITITELU, patron la Universitatea Craiova

DELIR Mititelu: "E o încercare de intimidare"

Adrian Mititelu, controversatul om de afaceri care a devenit patronul "Ştiinţei" în 2005, este considerat principalul vinovat pentru îngroparea acestei echipe care a reprezentat o stare de spirit în anii ’70-’80. Sinistrul personaj i-a dat dreptate prin faptele sale lui Sorin Cârţu, care, cu puţin timp în urmă, îl caracteriza fără menajamente: "Mititelu are capul cât damigeana şi mintea cât dopul".

"Mai poate ataca decizia doar la ONU"

Cel poreclit "Ajică" are mania persecuţiei şi a decoperit mereu duşmani mai degrabă imaginari în toţi cei care n-au fost de acord cu el. Încăpăţânarea sa prostească şi criza sa de lichidităţi a dus clubul în pragul colapsului.

"Mititelu mai poate ataca decizia doar la ONU", i-a transmis Mircea Sandu, preşedintele FRF. În ciuda faptului că echipa care a eliminat din Europa nume celebre, precum Fiorentina (de două ori), Bordeaux, Kaiserslautern, Betis Sevilla şi multe altele, a fost exclusă temporar din toate competiţiile şi nu mai poate lua startul, deocamdată, nici în ultima ligă judeţeană, Mititelu continuă să susţină că este victima unui complot.

"Sunt de vină că nu m-am aliniat escrocheriilor şi mizeriilor. Eu n-am greşit cu nimic în cazul ăsta. E o nouă încercare de intimidare. Comitetul Executiv poate să propună Adunării Generale, iar decizia sa poate fi atacată în instanţă civilă", s-a văitat Mititelu.

Piţurcă: "Merg în instanţă să recuperez banii"

Victor Piţurcă, omul arătat cu degetul de Mititelu că ar fi regizat complotul, a fost ferm: "O să merg în instanţă pentru a recupera banii de la el. Dacă mi se va oferi clubul în contul datoriei pe care o are Mititelu la mine, eu voi oferi echipa de fotbal Primăriei".

FRF poate fi acuzată doar că n-a acţionat cu aceeaşi măsură în cazuri similare. Dacă Mititelu, un adversar declarat al şefilor fotbalului românesc, a fost "ars" fără regrete, alte situaţii de acelaşi gen au fost tratate altfel. Pandurii a câştigat în instanţele civile "cazul Iordache", dar nici nu s-a pus problema ca echipa gorjeană să fie dezafiliată. 63 de ani are Universitatea Craiova. Echipa înfiinţată în 1948 a câştigat patru titluri de campioană şi şase Cupe ale României

ACUZE

Sorin Cârţu, fost atacant al "Craiovei Maxima", susţine că Adrian Mititelu "a făcut oraşul de râs"

Sorin Cârţu şi Rodion Cămătaru, foste glorii ale clubului din Bănie, susţin că vestea dezafilierii nu i-a surprins. Ambii componenţi ai "Craiovei Maxima" erau convinşi că, mai devreme sau mai târziu, patronul Adrian Mititelu va duce echipa la dezastru.

"Dezafilierea Universităţii reprezintă o dezonoare pentru oraş. Şi la toată povestea asta s-a ajuns numai din cauza lui Adrian Mititelu, el ne-a făcut oraşul de râs! Chiar şi aşa, Mititelu va ieşi bine-mersi în oraş, suporterii noştri n-au, din păcate, reacţiile celor din Timişoara. Ar fi bine ca, măcar acum, Adrian Mititelu să înţeleagă faptul că trebuie să plece", a declarat "Sorinaccio" ieri, pentru EVZ.

"E păcat că s-a ajuns la dispariţia unei echipe de legendă a fotbalului românesc. Pentru această situaţie, 90 la sută din vină o poartă Adrian Mititelu, iar 10 la sută - autorităţile locale, pentru pasivitatea pe care au avut-o faţă de club. Nu cred că decizia se va schimba în Adunarea Generală a FRF, că n-are acolo Mititelu peste 200 de fani care voteze pentru el", ne-a spus şi Rodion Cămătaru.

"Ţineam cu Universitatea când echipa era a oltenilor"

Artistul Tudor Gheorghe, un susţinător înfocat al "Craiovei Maxima", a aflat de la EVZ vestea că "Ştiinţa" a fost dezafiliată: "Ţineam cu Universitatea când echipa era a oltenilor. Când n-a mai fost, nu m-a mai interesat fenomenul fotbalistic. Nu ştiam că «Ştiinţa» a fost dezafiliată. Nu cred că este de vină nici Adrian Mititelu, nici autorităţile locale, ci sistemul, tot ceea ce se întâmplă în fotbalul românesc".

Nicu Neagoe, preşedintele AJF Dolj vorbeşte despre reacţia fanilor: "Eu am avut mai multe contre cu Adrian Mititelu, dar când am aflat vestea, mi-a venit să plâng. Am fost la o emisiune, la un post de televiziune local, şi, la un moment dat, a intrat în direct un susţinător al Universităţii, în vârstă de 70 ani, care a început să plângă la telefon". 76 de meciuri a susţinut Universitatea Craiova în cupele europene, obţinând 32 de succese. Printre "victimele" oltenilor s-au aflat Fiorentina, Bordeaux şi FC Kaiserslautern

REACŢII

"Dezafilierea Universităţii reprezintă o dez onoare pentru oraş. Adrian Mititelu ne-a făcut oraşul de râs. Sper ca măcar acum să înţeleagă faptul că trebuie să plece." SORIN CÂRŢU, fost jucător la Universitatea Craiova

"E păcat că s-a ajuns la dispariţia unei echipe de legendă. Nu cred că situaţia se va schimba în Adunarea Generală a FRF, pentru că n-are Mititelu peste 200 de fani acolo ca să voteze pentru el. În fanatismul lui, Mititelu nu cred că va renunţa nici acum." RODION CĂMĂTARU, fost jucător la Universitatea Craiova

"Nu îmi vine să cred! M-a luat cu frisoane! Generaţii întregi au luptat pentru Craiova cu demnitate. Mi-e greu să cred că Adunarea Generală va vota invers. Sunt afectat." SILVIU LUNG, fost portar la Universitatea Craiova

ISTORIE

Prima semifinalistă din România

O, TEMPORA! În trecut, Universitatea Craiova își bucura fanii cu victorii de răsunet în cupele europene

Universitatea a luat fiinţă în anul 1948, sub denumirea de Clubul Sportiv Universitar (CSU) Craiova. În 1950, echipa a devenit Ştiinţa, iar din 1966 şi până în prezent se numeşte Universitatea.

În 1964, gruparea din Bănie a promovat în Liga I, unde s-a menţinut până în 2005. A revenit după numai un an în primul eşalon, pe care l-a părăsit iarăşi la finele sezonului trecut.

"Ştiinţa" are în palmares 4 titluri, 6 Cupe ale României şi este prima echipă din ţara noastră calificată în semifinalele unei competiţii europene (în 1983, când a fost eliminată în penultimul act al Cupei UEFA de Benfica Lisabona). De asemenea, Universitatea e prima echipă românească ajunsă în "sferturile" Cupei Campionilor Europeni (1981-1982) şi, totodată, prima care a eliminat formaţii din Germania (FC Kaiserslautern) şi din Anglia (Leeds United).

<iframe width="560" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/XW0JV-9LCqA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>