O vacanţă în siguranţă. Şase sfaturi de la un fost agent secret
- Cristina Sb îrn
- 17 iulie 2011, 17:49
Puţini dintre noi se gândesc şi la ameninţările de securitate atunci când decid unde să-şi petreacă vacanţa, fie că vorbim de riscul unei ameninţări teroriste sau de posibilitatea izbucnirii unui incendiu în hotel. Fred Burton, fost agent de informaţii, a făcut o listă cu câteva lucruri minore pe care le-am putea face înainte de a o zbughi pe plajă sau în club pentru a ne simţi ceva mai în siguranţă într-o ţară străină.
1. Potrivit acestuia, există câteve obiecte care nu ar trebui să ne lipsească din bagaje: o lanternă puternică, un briceag, o brăţară paracord, care poate fi utilizată fie pentru a imobiliza un eventual agresor, fie pentru a te ajuta să cobori de pe balcon sau fereastră dacă este necesar, o curea de salvare şi câteva medicamente esenţiale.
2. Sfaturile fostului agent secret nu se opresc aici. Fred Burton a declarat, pentru Stratfor, că atunci când ne alegem hotelul trebuie să ne asigurăm că acesta nu se numără printre ţintele preferate ale hoţilor şi că zona în care este amplasat este una liniştită. Dacă am decis să călătorim într-o ţară cu un grad ridicat de ameninţare teroristă, ar fi bine să fim cazaţi într-un hotel cât mai departe de centru şi cât mai puţin cunoscut.
3. "Eu încerc să mă cazez de obicei la etajul trei într-o cameră care are balcon pentru că acesta poate fi folosit ca refugiu în cazul în care izbucneşte un incendiu în hotel, şi de asemenea, etajul trei îţi dă posibilitatea de a putea coborî în stradă, folosindu-te fie de curea, fie de brăţara paracord sau cearşafuri", a declarat fostul agent.
4. Nimănui nu-i mai stă capul atunci când ajunge în camera de hotel după un zbor lung sau după câteva ore bune în maşină să verifice dacă uşa şi geamurile se închid sau se deschid bine. Și totuşi acesta este unul dintre lucrurile esenţiale pe care ar trebui să le facem. Dacă mecanismul de blocare a uşii nu funcţionează, cel mai bine ar fi să cerem o altă cameră.
5. Înainte de a merge la plajă sau la piscină, ar trebui să ne familiarizăm cu ieşirile de urgenţă, pentru ca, în cazul unei situaţii nefericite, să ştim exact unde duc scările.
6. Dacă vrem să ne aventurăm pe străzile mai puţin colindate ale oraşului la ore nu tocmai recomandate drumeţiilor, ar fi bine să ne ţinem o mică parte din bani într-un fel de portofel fals, care poate fi cedat unui eventual hoţ fără prea mari probleme. Cu alte cuvinte, nu ar trebui să avem asupra noastră o sumă mare de bani şi nici nu ar trebui să ne ţinem actele sau toţi banii la un loc.