Descoperire uluitoare: O lume pierdută în Atlantic | VEZI HARTA
- Dan Arsenie
- 12 iulie 2011, 16:22
O regiune de 10.000 de kilometri pătraţi dintr-o bucată de lume care a existat acum 56 de milioane de ani a fost descoperită la 2 kilometri sub fundul Atlanticului. Cercetătorul Nicky White are o explicaţie interesantă.
Descoperirea a fost făcută în urma studiilor comandate de o companie petrolieră. În apropierea Insulelor Orkney şi Shetland (la nord de Scoţia), folosind tehnica de analiză cu ultra-sunete, a fost descoperită o regiune care arată ca "o regiune de coastă a unei ţări", spune White, geolog la Universitatea Cambridge, citat de Fox News.
Geologul consideră că acestă regiune este o parte dintr-o porţiune mai mare de uscat, care s-ar fi unit cu teritoriul ocupat astăzi de Scoţia. Această porţiune s-a întins, crede White, până spre Norvegia de astăzi. "Un sendviş terestru în pâine marină"
"Este un peisaj fosil perfect conservat la 2 kilometri sub ocean", spune White. Regiunea descoperită e străbătută de opt văi principale. În plus, mostrele prelevate din stratul de rocă de sub fundul oceanului au prezentat urme de polen şi cărbune, urme ale vieţii tereste. De asemenea, atât deasupra, cât şi sub aceste depozite de sedimente, au fost găsite urme ale mediului marin, inclusiv fosile de mici dimensiuni. Acestea arată că pământul s-a ridicat deasupra nivelul mării şi apoi s-a scufundat - "ca un sandviş terestru în pâine marină", cum plastic descrie White.
În urma acestei observaţii, s-a pus întrebarea: Cum de această lume a apărut peste ape, pentru a se scufunda rapid, în 2,5 milioane de ani? "Din perspectivă geologică, este un timp foarte scurt", subliniază White. Deşi au fost emise câteva teorii, o explicaţie clară a fenomenului nu a fost găsită încă. VEZI SCHEMA SEPARAT
Cum a fost făcută descoperirea
Un jet de aer puternic presurizat este eliberat din cilindrii de metal, producând unde sonore care călătoresc spre fundul oceanului şi apoi sub acesta, prin straturile de sedimente. Atunci când trec dintr-un strat în altul, aceste unde îşi modifică intensitatea. Ecourile sunt captate de microfoane instalate pe cabluri, iar informaţia este folosită pentru desenarea de hărţi tridimensionale ale sedimentelor.