Raiffeisen: BNR ar putea menţine anul acesta rata dobânzii cheie
- Raluca Florescu
- 6 iulie 2011, 10:26
România ar putea fi, alături de Ungaria, una din ţările în care banca centrală ar putea menţine nivelul dobânzii cheie, deoarece rata inflaţiei va rămâne la niveluri scăzute,potrivit lui spune Peter Brezinschek, şeful Raiffeisen Research, o divizie a Raiffeisen Bank International.
Rata dobânzii cheie influențează nivelul Robor, indicatorul în funcție de care se calculează dobânda variabilă a creditelor în lei. Însă unele bănci centrale din Europa Centrală şi de Est vor creşte ratele dobânzilor. “Credem că e nevoie de acest lucru în Polonia si Republica Ceha, în timp ce Rusia va atinge punctul maxim in a doua jumatate a anului, cu 8,5%" explică Brezinschek.
Monede mai performante în Europa Centrala si de Est
Pornind de la premisa că situaţia din Grecia se va linişti în scurt timp, Brezinschek se aşteaptă la o performanţă uşor mai ridicată a celor mai multe dintre monedele Europei Centrale şi de Est precum şi la o apreciere a monedei euro.
"Cu toate acestea, evoluţia câştigurilor în zona euro ne face să fim prudenţi în a face o recomandare clară de "cumpărare" pentru obligaţiuni, indiferent dacă este vorba de euroobligaţiunile emise în Europa Centrală şi de Est sau de obligaţiunile guvernelor locale", explică el. Creştere de 3,8% în regiune
"În momentul de faţă, toate ţările cu economii competitive bazate pe export au un avans considerabil", spune Brezinschek.
"Ţările cu legături puternice cu Germania şi companiile germane sunt în plină expansiune, motiv pentru care economiile din Polonia şi Slovacia au atins deja rate bune de creştere".
Brezinschek se aşteaptă la o creştere a PIB-ului de 3,3 % în 2011 pentru Europa Centrală (EC). În schimb, ţările din Europa de Sud-Est au evoluat mai lent în prima jumătate a lui 2011, creşterea prognozată pentru 2011 fiind de doar 1,9%.
Brezinschek atribuie acest ritm diferit de creştere nevoii de revenire a cererii interne de consum. Din acest punct de vedere, el se aşteaptă ca situaţia să se îmbunătăţească anul acesta, pentru ca în 2012 exporturile să înceteze să mai fie factorul principal de creştere economică. În acest context, şi estimând creşterea PIB-ului în Comunitatea Statelor Independente la 4,5%, Brezinschek consideră întemeiată previziunea de creştere economică de 3,8% pentru Europa Centrală şi de Est.