Italia către NATO: Opriți bombardamentele asupra Libiei!

Italia către NATO: Opriți bombardamentele asupra Libiei!

Ministrul italian de externe, Franco Frattini, a cerut NATO „suspendarea imediată a bombardamentelor asupra Libiei, astfel încât să poată fi create culoare umanitare pentru ajutorarea civililor. Apelul șefului diplomației de la Roma intervine la două zile după ce Alianța Nord Atlantică a recunoscut că a ucis, din greșeală, mai mulți civili în bormbardamentele de duminică.

”Este necesar să se pună capăt ostilităților din Libia pentru a deschide calea ajutoarelor umanitare”, a declarat Frattini în timpul unei intervenții în fața comisiilor parlamentare, relatează presa din Peninsulă, citată de BBC. Potrivit ministrului italian de externe, NATO ar trebui să prezinte un bilanț al campaniei sale de bombardamente, precum și al erorilor comise în timpul acestor acțiuni. Critici similare au venit ieri și din partea lui Amr Moussa, președintele Ligii Arabe, acesta declarându-se rezervat față de campania NATO din Libia.

Misiune prelungită

La data de 19 martie, o coaliție a țărilor occidentale, din care au făcut parte Franța, Germania și Italia, a lansat o operațiune militară împotriva Libiei, cu  scopul de a proteja populația civilă de forțele regimului Gaddafi. Ulterior, comandamentul operațiunilor a fost preluat de NATO, iar Italia și-a pus la dispoziția coaliției bazele aeriene . De asemenea, luna trecută, guvernul de la Roma a recunoscut Consiliul Național de Tranziție (CNT), format din rebelii libieni din Benghazi, ca singurul reprezentant legitim al poporului libian. Operațiunea Alianței urma să dureze 90 de zile, adică până la 27 iunie, însă a fost prelungită cu alte 90 de zile.

Ne puteți urmări și pe Google News