Balamucul din fotbalul românesc, "arbitrat" de TAS
- Octavian Cojocaru
- 21 iunie 2011, 19:42
Comitetul Executiv al FRF s-a spălat pe mâini şi a trimis cazul "licenţelor" forului de la Lausanne.
Circul din fotbalul românesc a continuat ieri cu o nouă reprezentaţie a absurdului absolut, în şedinţa Comitetului Executiv al FRF. Poli Timişoara, Gloria Bistriţa şi FC Bihor au mai primit, după o şedinţă furtunoasă, încă o şansă să viseze la un loc în Liga I în campionatul viitor.
Situaţia echipelor care nu şi-au primit licenţa i-a încăierat pe şefii fotbalului, dar cazul s-a rezolvat în deja cunoscuta tradiţie românească: responsabilitatea unei decizii a fost pasată Tribunalului de Arbitraj Sportiv (n.r. - TAS) de la Lausanne.
Răspunsul final de la forul din Elveţia este aşteptat până la următoarea şedinţă a Comitetului Executiv, programată pe 4 iulie. Abia atunci se vor şti cu exactitate numele grupărilor care vor juca în ediţia viitoare a Ligii I şi se va putea stabili un ţintar pentru noul sezon.
Mitică Dragomir vrea să scoată licenţele!
Dumitru Dragomir, şeful LPF şi vicepreşedinte al FRF, a fost capul răutăţilor în şedinţa de ieri. "Corleone" s-a transformat în "avocatul diavolului", încercând să încalce toate regulile pentru a apăra echipa finului Gheorghe Chivorchian, dar şi pentru a-şi face "campanie electorală".
Mitică Dragomir a condus ostilităţile şi a dinamitat şedinţa de ieri propunând ca licenţa pe plan intern să fie scoasă în următorii trei ani, iar Timişoara, Bistriţa şi Bihorul să beneficieze de clemenţă încă de acum! De aici a pornit circul. Mircea Sandu i-a rechemat în sală pe membrii Comitetului Executiv şi i-a pus să voteze din nou, motivându-le că o decizie în acest sens contravine oricărei reguli.
La insistenţele "Naşului" s-a ales calea de mijloc, adică trimiterea cazului pe masa celor de la TAS. Tot ieri s-a aprobat înlesnirea condiţiilor de licenţiere în viitor, în sensul în care cluburile nu vor mai trebui să facă dovada plăţilor la zi către instituţiile statului, ci doar către alte cluburi, jucători şi alţi angajaţi.
"Comitetul Executiv era să facă o mare greşeală"
Când s-a trecut la vot, Mircea Sandu n-a mai pozat în cavalerul dreptăţii, ci s-a abţinut, prevalându-se de faptul că are un proces civil pe rol cu Marian Iancu, patronul de la Timişoara.
"Greşeala de decizie a fost îndreptată, am intervenit după ce am fost informat. Mi-am făcut datoria faţă de Comitetul Executiv şi am anunţat că nu avem atribuţii în procesul de licenţiere. Mitică, săracul, vrea să ajute, dar trebuie să ajuţi cu legea-n mână. E bine că am îndreptat o greşeală care era să fie comisă. Echipele se pot adresa TAS-ului fără nici un fel de problemă", a dezvăluit ieri Sandu.
Marius Stan a fost cel mai aprig contestatar al încercării disperate a lui Dragomir de a salva cele trei cluburi. Şeful Oţelului şi-a găsit doar un aliat, pe Dumitru Costin, şeful AFAN (n.r. - sindicatul fotbaliştilor), cei doi fiind singurii care au votat împotrivă. Sandu şi Ştefan Stana s-au abţinut, dar ceilalţi nouă membri ai Comitetului Executiv care au mai participat la şedinţă au votat pentru schimbare. PROTEST
Dumitru Costin: "O să contest votul"
Marius Stan a venit la Comitetul Executiv cu o împuternicire semnată de conducătorii a 14 echipe din Liga I care cereau respectarea legii şi retrogradarea echi pelor care n-au obţinut licenţa. Degeaba. Mitică Dragomir a ţipat mai tare şi a obţinut această amânare, chiar dacă nu există nicio garanţie că formaţiile în culpă vor fi salvate.
Dumitru Costin a tunat şi a fulgerat după şedinţa de ieri. "Echipele astea n-au cum să rămână în Liga I. Comitetul Executiv a votat ceva ce nu ţine de competenţa sa. O să contest acest vot în instanţele civile. E lovit de nulitate. Nu avem cum să trecem peste legi, peste Constituţie, peste orice. N-ai cum să aplici o lege retroactiv. Procesul de licenţiere s-a încheiat pe 31 mai", ne-a declarat Dumitru Costin.
Se salvează doar Bistriţa?
Încercările disperate ale lui Dumitru Dragomir de a salva pielea echipelor cu probleme s-ar putea să fi fost, totuşi, în van. "A fost un balamuc de nedescris, dar singura care mai poate spera la ceva e Bistriţa. Săracii aveau vreo 80.000 de euro la Fisc şi au venit cu hârtie că au achitat. Dar Timişoara şi Oradea au datorii mult mai mari şi nu numai către stat, ci şi către alte cluburi şi jucători. Ăla venit de la UEFA (n.r. - Andrea Traverso, directorul UEFA pentru Licenţierea Cluburilor şi Fair-Play-ul Financiar) ne-a zis că pe plan intern o rezolvăm cum vrem noi, de-aia s-a aprins aşa Dragomir. Dar dacă se judecă la TAS e altceva", ne-a dezvăluit un alt membru al Comitetului Executiv.
Andrea Traverso a spus un singur lucru concret: că FC Timişoara nu va avea sub nicio formă loc în cupele europene.
Cristi Borcea a fost cel mai stresat om de la şedinţă. El s-a grăbit să voteze şi a fugit cum a găsit o breşă pentru că avea programată cununia religioasă.
DECLARAŢII
"Marius Stan a fost împotriva lui Iancu. Bistriţa e doar victima războiului dintre Poli şi Oţelul." JEAN PĂDUREANU, preşedinte la Gloria Bistriţa
"Dacă răspunsul e în favoarea cluburilor, mă gândesc ce putem face pentru a-şi recăpăta drepturile competiţionale." MIRCEA SANDU, preşedintele FRF
"Dragomir nu ştie care e hotărârea finală, nu ştiu unii de alţii. Tot ce ştiu este că TAS va decide dacă vom rămâne sau nu în Liga I la fotbal." MARIAN IANCU, patron la Poli Timişoara
TUPEU
Iancu: "Ducem o luptă juridică şi vom câştiga"
Marian Iancu a făcut circ ieri, la "Casa Fotbalului". S-a plimbat nervos pe lângă uşile sălii de conferinţe în care Viorel Duru şi Andrea Traverso explicau presei culpa clubului timişorean. "Elefantul" s-a dat în stambă şi prin preajma încăperii în care s-a ţinut Comitetul Executiv.
"Nu ştiu dacă merg la TAS"
Apoi, a continuat circul la televiziuni. "Unul dintre obiectivele pentru care directorul comisiei de licenţiere UEFA vine în România este, la cerinţa dânsului, să se întâlnească cu noi. Îi vom prezenta documentele complete, nu cele incomplete prezentate de unii oameni care vor răul fotbalului românesc. Ducem o luptă juridică şi vom câştiga, aşa cum s-a întâmplat şi în situaţiile precedente. Nu discutăm de o hotărâre retroactivă. Un cretin, care se numeşte Duru, un dobitoc, este în contradictoriu cu normele imperative ale FIFA", a tunat, în stilul caracteristic, Marian Iancu.
Jean Pădureanu, preşedintele echipei Gloria Bistriţa, a adoptat o poziţie surprinzător de moale, fapt care dă apă la moară suspiciunilor că şi-a "îngropat" cu bună ştiinţă echipa: "Dimineaţă am plătit statului până la ultimul leu. Am scăpat de toate datoriile. Dragomir mi-a spus crispat că trebuie să apelez la TAS. Nu ştiu dacă merg la TAS. Trebuie să consult oameni care cunosc regulamentele. Voi vedea ce voi face. Peste trei-patru zile am înţeles că vine verdictul final. Asta mă cam îngrijorează". 30 de zile au trecut de când s-a terminat Liga I, dar încă nu se ştiu echipele care vor juca la toamnă în campionat "Sandu are dreptate. Nu se poate băga în procesul de licenţiere. S-a ajuns la astfel de scandaluri. Se va trage cu pistoalele!“ JEAN PĂDUREANU, preşedinte la Gloria Bistriţa
PRECEDENTE
Mereu învingători la Lausanne
Poli Timişoara, echipa condusă de procesomanul Marian Iancu, are un palmares pozitiv la "meciurile" jucate la TAS. Bănăţenii au plecat mereu cu jalba în proţap şi au făcut cărare în ultimii ani la forul din Elveţia. Speranţele timişorenilor sunt mari fiindcă, de fiecare dată, s-au întors victorioşi din Ţara Cantoanelor.
Bănăţenii au început drumurile la TAS în sezonul 2008-2009, în plin scandal cu italianul Claudio Zambon, fostul proprieter al Politehnicii la începutul anilor 2000. Clubul a primit o sancţiune pe linie sportivă în cazul "culorile şi palmaresul": minus şase puncte deoarece a folosit ilegal numele Politehnica şi culorile "alb-violet". Timişorenii şi-au recâştigat punctele cucerite pe teren după finalul campionatului. Echipa a ajuns în preliminariile Ligii Campionilor în locul celor de la Dinamo, care se clasaseră la finalul campionatului pe locul doi.
În sezonul precedent, Timişoara a mai învins o dată, în cazul "Varga - Bălan", reuşind o victorie la "masa verde" în faţa Rapidului. Mai nou, Poli şi-a recăpătat numele şi palmaresul după o dispută mediată tot de Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. De la începutul sezonului viitor, clubul se va numi iar Politehnica Timişoara şi va putea juca în alb şi violet.
Ţinând cont de precedentele fericite, bănăţenii îşi fac speranţe într- o nouă decizie favorabilă. Deşi Andrea Traverso a anunţat că locul în cupele europene nu mai poate fi obţinut, oficialii Marian Iancu şi Gheorghe Chivorchian continuă să susţină că vor cere şi acest drept obţinut pe criteriul sportiv.