Peste 20.000 de turiști, pe litoral. Plajele sunt pline de alge | FOTO
- Feri Predescu
- 18 iunie 2011, 23:51
Vremea frumoasă a atras mii de turiști pe litoral, însă mulți sunt dezamăgiți de felul în care arată plajele năpădite de alge și se plâng de mirosul insuportabil. Autoritățile locale par depășite.
Reprezentanţii Administraţiei Bazinele de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) declară că cea mai afectată este zona de de nord a litoralului de unde, în ultimele zile, au adunat sute de tone de alge. Ei spun însă că algele provoacă doar disconfort și că nu prezintă pericol pentru sănătatea oamenilor. Deranjaţi de aspectul plajelor, turiştii dau vina pe neputinţa autorităţilor. Pe malul mării, mormane de alge năpădite de muşte, emană un miros cumplit.
Pentru a face o baie în mare, turiştii au nevoie de mult curaj, trebuie mai întâi să treacă de cordonul verde vâscos care se întinde pe o lăţime de cel puţin 10 metri.
Echipele de muncitori de la Apele Române lucrează noaptea însă în zorii zilei, algele reapar la mal ca şi cum nimic nu s-ar fi colectat. Aşa că înceracă să cureţe şi ziua, printre turiştii aflaţi la plajă. Oamenii sunt dezamăgiţi, spun că "am prapădit banii pentru un concediu pe care îl credeam fără probleme", şi acum abia aşteaptă să plece acasă. Turiștii, indignați de "mirosul grețos"
"E pentru prima dată când vin şi ei la mare, am făcut-o pentru fetiţă, mi s-a spus că aerul sărat al mării îi face bine dar uitaţi cum arată plaja, nu mi-am imaginat aşa ceva, venim din colţul ţării direct în putoarea asta", se plânge Simona, din Sighetul Marmaţiei.
O doamnă din Curtea de Argeş este supărată că "litoralul arată jalnic, algele astea parcă sunt o ciorbă de peşte, am fost şi în alte părţi şi plaja nu era atât de murdară. Mi-e aşa de milă de Mamaia, cum a ajuns staţiunea asta care pe vremuri era perla litoralului". Ea consideră că este "înduioşător" şi "mi se rupe sufletul cum de azi dimineaţă, nişte muncitori amărâţi încearcă să se lupte cu algele din mare doar cu o greblă şi o furcă". Apoi realizează că "parcă ar fi metafora randamentului şi rezultatului muncii din România actuală".
Turista din Curtea de Argeş este convinsă că "o altă naţie, până şi din algele astea ar face ceva, nenorocirea asta ar transforma-o în ceva profitabil". Un localnic din Constanţa, care vede partea pozitivă a mareei verzi "pentru că are iod care face bine", este contrazis de un turist indignat de "mirosul greţos care îl emană, eu am venit la plajă, să fac baie în apă limpede nu în mizeria asta".
Reprezentanţii Apelor Române dau neputincioşi din umeri, depăşiţi de situaţie. Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale Dobrogea Litoral, Cătălin Anton declară că numai în ultimele zile s-au colectat aproape 1.000 de tone de alge şi "facem eforturi să le strângem pe toate".