Cappadocia, minunea săpată în piatră a Turciei

Cappadocia, minunea săpată în piatră a Turciei

Una dintre cele mai atractive zone turistice din Turcia oferă privirii obiective unice în lume.

Pentru turiştii aflaţi în căutare de peisaje inedite, Cappadocia este cu siguranţă una dintre destinaţiile cele mai impresionante. În centrul Turciei moderne, Cappadocia este o zonă ce pare desprinsă din altă lume, cu oraşe subterane, case şi biserici săpate în tuf vulcanic, dar şi cu formele bizare pe care natura le-a croit în rocă de-a lungul vre mii. Peisajul selenar a făcut ca aici să fie filmate şi unele secvenţe din "Războiul stelelor".

Excursiile organizate din România se fac la intervale destul de rare şi durează opt-nouă zile. De pildă, sejurul organizat de touroperatorul Grafos Travel este de opt zile, costă 319 euro şi include mic dejun şi cazare la hotel de 3 stele, transport cu autocarul, dar nu şi ghizii locali sau intrările la obiectivele turistice. Plecarea, în septembrie, se face din Bucureşti, cu autocarul, spre Istanbul. Una dintre primele opriri odată ajunşi în zonă se face la Uçhisar, renumit pentru turnul său uriaş de cenuşă vulcanică - cel mai înalt punct din Cappadocia. În satul Göreme încă mai sunt localnici care trăiesc în adăposturi de piatră. Foarte aproape, există un complex format din peste 30 de biserici, aflate pe lista UNESCO. Lumea oraşelor subterane

O trăsătură specifică zonei

Cappadocia o reprezintă cele 100 de oraşe subterane, săpate în rocă vulcanică. Cel mai mare dintre ele este Derinkuyu - până la 50.000 de oameni puteau fi găzduiţi pe cele opt etaje, deschise publicului. Intrările se blocau cu bolovani uriaşi. Oraşul a fost locuit din secolul al VIII-lea î.Hr. până în secolul al X-lea d.Hr. Aceste oraşe subterane au fost folosite de-a lungul secolelor ca adăpost pentru creştinii persecutaţi, dar şi împotriva invadatorilor şi erau conectate între ele prin kilometri de tuneluri. Erau dotate cu tot ce trebuie pentru asigurarea hranei, dar şi cu biserici sau săli de studiu, astfel încât locuitorii să poată sta acolo chiar şi câteva luni, până când întoarcerea la suprafaţă nu era periculoasă.

În Cappadocia au fost construite primele mănăstiri din lume, iar numărul mare de biserici face din zonă o destinaţie şi pentru pelerini. Pe Valea Ihlara, cu o lungime de 10 kilometri şi 80 metri lăţime, se găsesc peste 60 de biserici cioplite în pereţi, datând din secolul al XI-lea.

Pentru cei interesaţi de pelerinaj, agenţia Marshal Turism, de pildă, oferă un sejur de nouă zile la 725 euro/loc în cameră dublă, care include transport cu avionul de la Cluj. Opţional, se poate petrece o seară cu dansuri şi cântece din Anatolia străveche. <iframe width="560" height="450" src="http://www.youtube.com/embed/1J1gKpJwANo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ne puteți urmări și pe Google News