"Marea mahmureală II" vine cu efecte colaterale

"Marea mahmureală II" vine cu efecte colaterale

Criticii îl condamnă pe Todd Phillips, iar publicul îl ia în braţe. De minţit însă n-a minţit. În "Marea mahmureală II" a păstrat schema narativă, iar în rest a ridicat ştacheta. La acţiune şi vulgaritate.

Criticii au dat un verdict unanim asupra "Marii mahmureli II" şi acela poate fi rezumat de cuvintele lui Kevin Carr (blogul 7(M) Pictures): "Puteai să îţi plesneşti fruntea cu o tigaie, să intri împiedicat la film şi să crezi că îl vezi pe primul... Aproape". Încasările noului film regizat de Todd Phillips sunt însă enorme, iar specialiştii le pun pe seama faptului că a ademenit exact publicul la care studiourile visează – tânăr, masculin, cu vârsta maximă de 25 de ani. Fireşte, a făcut- o sporind doza de vulgaritate (penis, sâni, felaţii, ai parte de toate) şi de violenţă (şi dă-i cu bătăi, împuşcături şi urmăriri de maşini).

Ceva mai mult pigment

"Marea mahmureală 2" se desfăşoară la doi ani de la evenimentele din Vegas. Alan (Zach Galifianakis) încă locuieşte acasă cu părinţii, dar Doug (Justin Bartha) şi Tracy (Sasha Barrese) sunt fericiţi în căsnicie şi aşteaptă un copil, Phil (Bradley Cooper) are deja un urmaş, iar Stu (Ed Helms) a cunoscut o fată minunată şi urmează să se căsătorească. Părinţii ei sunt din Thailanda, aşa că decid să facă nunta acolo.

Numai că, deşi promit să bea doar o bere, cei trei amici se fac din nou pulbere şi intră – la trezirea din beţie – într-o cavalcadă dementă pentru a-l regăsi pe fratele miresei, pierdut pe undeva de-a lungul nopţii scandaloase pe care au petrecut-o. Bonus: transsexuali, călugări, o maimuţă cu apucături ciudate şi o revenire a domnului Chow. Ca şi în primul film, Doug ratează din nou cele mai groaznice evenimente, asta dacă nu pui la socoteală nesfârşitele ore petrecute pe acoperiş, sub soarele nemilos din Vegas.

Risc asumat

Desigur că Phillips capitalizează pe seama primului lungmetraj şi că e vulgar până la capăt. Dar există un filon de "escapism" într-o societate pe care, din punct de vedere al lifestyleului, criza a făcut-o mai puritană, pe care regizorul îl speculează extrem de inspirat. Normal că foloseşte Thailanda ca pe un teren în care toate libertăţile, mai ales cele sexuale, sunt permise într-un mod care te face să crezi că postcolonialismul n-a existat vreodată. Desigur că e incorect politic până în pânzele albe şi că supralicitează orice element îi cade în mână, în principal acelea obscene şi mai face şi poante ieftine pe seama lor. Dar personajele lui, chiar dacă sunt mai vârstnice decât publicul-ţintă, comit toate "păcatele" şi infracţiunile posibile, iar la sfârşit îi aşteaptă familii iubitoare şi decoruri de vis. Ce-şi poate dori mai mult un tânăr de 25 de ani?

PERSPECTIVĂ

Promisiunile actorilor

"Primul film a creat un fenomen surprinzător", observă Ed Helms, care de aceasta data revine în rolul lui Stu, mirele acestei spectaculoase continuări. "Nouă ni s-a părut ilar, dar nu poţi ştii până nu e lansat în cinematografe dacă filmul are acelaşi efect şi asupra marelui public. Din fericire, a avut", punctează Helms. "Ştiam că trebuie să respectăm anumite principii ale filmului", spune Bradley Cooper, reluând rolul lui Phil, liderul de facto al grupului.

"Ne doream să regăsim în filmul ăsta aspectele care ne-au plăcut în primul film, dar într-un context complet nou, proaspăt! Ideea lui Todd de a pleca la Bangkok a mărit realmente miza aventurii. Am avut parte de urmăriri cu maşina şi cu motocicleta, de revolte, de împuşcături... E incredibil de multă acţiune în filmul ăsta", e de părere Cooper.

Ne puteți urmări și pe Google News