Poliţia Animalelor: "Noi niciodată nu am sărit calul!"

Poliţia Animalelor: "Noi niciodată nu am sărit calul!"

Cazul bărbatului care a plimbat un şarpe, prin Bucureşti, a readus în discuţie problema legalităţii înfiinţării unui ONG, ce foloseşte maşini cu sirenă şi girofar, ca şi Poliţia Română

Ion Simion, un bucureştean în vârstă de 41 de ani, a ieşit la plimbare, în noaptea de duminică spre luni, cu un şarpe. A fost bătut de o cunoştinţă, care avea să-i dea bani şi a leşinat. Trecătorii au văzut şarpele şi au crezut că bărbatul a fost muşcat de reptilă, motiv pentru care au sunat la 112, dar şi la Poliţia Animalelor.

Medicii care au sosit să-i acorde primul ajutor l-au băgat pe bărbat în ambulanţă şi când au vrut să-l consulte au văzut şarpele. "Vă daţi seama că au fugit din ambulanţă şi au stat afară până am venit noi, cei de la Poliţia Animalelor", povesteşte Vicenţiu Postăvaru, purtătorul de cuvânt al ONG-ului.

"Am şi un crocodil şi broaşte ţestoase acasă"

Ne puteți urmări și pe Google News

Tot Postăvaru mai spune că şi la Spitalul de Urgenţă Floreasca, bărbatul cu şarpele i-a îngrozit pe medici, până în momentul în care a părăsit unitatea sanitară. "E anaconda galben. Umblu cu Gogu de cinci ani de zile, de când era cât creionul. Am şi crocodil, am şi broaşte ţestoase", a povestit acesta medicilor.

Poliţia Animalelor a cerut ajutorul Poliţiei Sectorului 1 pentru a-l identifica pe bărbat şi pentru a face demersurile necesare, ca acestuia să-i fie confiscate animalele. Omul a fost amendat de Direcţia Sanitar Veterinară cu 1.000 de lei, deoarece nu avea autorizaţie pentru a deţine şarpele. Potrivit Poliţiei Animalelor, Ion Simion a acumulat în acest an peste 100 de amenzi.

"Nu intervin legal, nu au voie să aibă girofar!"

După intervenţia ONG-ului în cazul cu şarpele, reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei Române spun că acesta a acţionat ilegal. "Noi suntem în proces de judecare cu acest ONG, care se cheamă Poliţia Animalelor. Prin lege, girofarul nu poate fi folosit decât de anumite instituţii. Ei au şi copiat însemnele noastre pentru a se folosi de autoritatea noastră ", este de părere şeful Poliţiei Române, chestorul Liviu Popa.

În replică, purtătorul de cuvânt al ONG-ului explică faptul că, de cele mai multe ori, poliţiştii sunt cei care-i solicită la intervenţii, mai ales în situaţii de excepţie. "Noi nu avem similitudini cu Poliţia Română! Am fost chemaţi, recent, chiar de către angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă(ISU), care au trântit un stup, iar roiul de albine a fugărit pompierii aflaţi acolo. Când am ajuns noi, erau băgaţi în maşini şi dădeau telefoane", explică Postăvaru.

MAI, de la luna mai

Cât despre numerele de înmatriculare cu MAI, Postăvaru spune că este o pură coincidenţă. "Ziua Poliţiei Animalelor este pe 21 mai, de Sfinţii Constantin şi Elena, de aceea avem numere cu MAI, de la luna mai. Dar numere cu MAI poate lua oricine solicită. Vă mai pot spune că angajaţii noştri nu sunt protejaţi de lege şi că ar putea fi suspuşi unor agresiuni fizice atunci când au intervenţii. Iar dacă ei au aceste uniforme şi maşini se poate spune că pot descuraja răufăcătorii. Dar noi nu luăm atribuţiile Poliţiei. Noi suntem doar un ONG. Niciodată nu am sărit calul şi nu ne dăm mai viteji decât suntem!", a mai detaliat Postăvaru.

"Ne chemăm Poliţie, avem sirene"

Purtătorul de cuvânt a mai spus că Poliţia Animalelor are sirene, dar nu le foloseşte. Şi că ac>estea au fost însuşite doar pentru caracterul de urgenţă, la salvarea de vieţi. "Există un articol de lege care spune că girofarul îl poate folosi Poliţia. Dar nu se spune care Poliţie. Ne chemăm Poliţie, avem sirene. Avocaţii noştri au solicitat în instanţă acest lucru şi s-a mers pe ideea – unde legea nu distinge, nu trebuie să distingem noi. Nu am abuzat de sirenă şi nu am trecut pe roşu", a încercat să explice purtătorul de cuvânt. În ceea ce priveşte stema, Postăvaru susţine că nici aceasta nu se aseamănă cu cea a Poliţiei Române.

"Am făcut această stemă pentru că ni s-a permis. Timp de şase luni, cât a fost termenul în care se puteau depune contestaţii împotriva noastră, nimeni nu a depus contestaţii facut-o. Aşa că nu înţelegem de ce tocmai acum avem proces în instanţă", a mai spus Postăvaru. Potrivit stemei afişate pe pagina de internet a Poliţiei Animalelor, acvila are capul orientat spre dreapta, iar cea a Poliţiei Române, spre stânga.

Animals TV

Mai nou, ONG-ul intenţionează să înfiinţeze un post tv, care se va  numi "Animals TV". "Avem susţinere de la Poliţia Animalelor din afara ţării şi, timp de două luni, vom trimite oameni la specializare. Pe Animals TV vom difuza fillmuleţe cu animale şi vom avea emisiuni", a explicat Postăvaru.

DISPUTĂ

Poliţiştii de la "Animale", în conflict cu cei originali

Inspectoratul General de Poliţie pentru Protecţia Animalelor Bucureşti (IGPPA) a fost înfiinţat pe data de 14 noiembrie 2009, în baza hotărârii judecătoreşti definitive şi irevocabile pronunţată de Tribunalul Municipiului Bucureşti. Angajaţii acestui ONG folosesc maşini şi uniforme reflectorizante care seamănă izbitor de mult cu cele ale poliţiştilor, deţin şi funcţii cu nume asemănătoare gradelor profesionale din cadrul Poliţiei - gen agent, inspector sau chestor.

Mai mult, maşinile ONG-ului au la număr combinaţia de litere MAI, folosită de regulă la maşinile celor de la Interne. Pentru a te angaja în Poliţia Animalelor trebuie doar să plăteşti o taxă de examinare de 1.000 de lei şi să participi la un concurs organizat la Bucureşti. Inspectoratul General al Poliţiei Române a acţionat în instanţă ONG-ului respectiv pentru că foloseşte această titulatură.

LA PLIMBARE. Şarpele Gogu a fost scos pe străzile Capitalei de către stăpânul său