Emil Boc i-a certat pe judecători: "Instanţele stabilesc acum bugetul, nu Guvernul"

Emil Boc i-a certat pe judecători: "Instanţele stabilesc acum bugetul, nu Guvernul"

Premierul Emil Boc s-a plâns, astăzi, membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) că în România s-a ajuns ca instanţele judecătoreşti să stabilească bugetul ţării şi nu Guvernului. Declaraţia prim-ministrului vine după ce tribunalele au dat, în ultimele luni, mai multe decizii de acordare a unor drepturi salariale bugetarilor.

"Perioada aceasta de criză nu ne-a creat decât probleme uriaşe din perspectiva bugetului. În condiţiile în care instanţele administrează bugetul ţării, să mai vină cineva să-şi ceară banii. Pentru că noi facem o prognoză bugetară, răspundem în faţa Parlamentului, răspundem în faţa oamenilor, dar bugetul ţării este stabilit, din nefericire, de instanţele de judecată", a spus Boc, astăzi, în plenul CSM. Premierul a spus apoi că în condiţiile în care judecătoriile acordă drepturi băneşti bugetarilor în instanţă, degeaba îşi mai face el o strategie de alocare a unor resurse justiţiei. "Vine teancul de sentinţe judecătoreşti de plată a unor drepturi de tot felul şi atunci ce fac? Trebuie să refac toată strategia şi atunci să spunem ok, nu mai facem nicio politică investiţională nici acolo, nici acolo şi ne ocupăm doar de drepturi restante. Am mers în faţa Parlamentului, ne-am asumat răspunderea, sunt legi în vigoare. Eu nu pot să înţeleg cum este posibil ca în baza legii asumate de Parlament, declarate constituţională, a hotărârii neatacate, totuşi să existe sentinţe de altă natură. Sunt jurist şi mi-e foarte greu să înţeleg. (...) Principalul atribut al Guvernului este de a ţine în mână finanţele ţării. Or, dacă el nu are în mână finanţele ţării şi altcineva le stabileşte, vă daţi seama că sutem într-o situaţie greu de descris", a mai afirmat premierul. Avertismentul lui Boc pentru judecători

Boc a avertizat în acelaşi timp că instanţele judecătoreşti care iau hotărâri în contradicţie cu deciziile Guvernului pot readuce economia într-o situaţie dificilă. Astfel, Executivul nu va mai putea aloca resurse justiţiei.

"Am depăşit partea aceea grea, s-a dus, e de domeniul trecutului, dar norii mai sunt încă deasupra şi dacă facem paşi înapoi, iar dacă această politică este reversibilă, nu vom avea viitor pe nicio componentă: nici posturi în justiţie, nici intrarea codurilor noi, nimic, pentru că de acolo trebuie să iei resursele şi trebuie să te ocupi de trecut"', a spus Boc.

Ne puteți urmări și pe Google News

Întrebat apoi dacă discursul său din plenul CSM nu înseamnă cumva ingerinţă în justiţie, premierul a negat. "Este nevoie de o practică unitară a instanţelor şi Guvernul respectă ceea ce se stabileşte de către instanţele de judecată. Guvernul respectă principiul separaţiei puterilor în stat, autoritatea judecătorească este singura în măsură să decidă în sala de judecată cum dă o sentinţă. De aceea ce avem nevoie în România este o practică judecătorească unitară şi de stabilitate, dar fiecare cu competenţele pe care le are", a spus şeful Executivului.