Numărul doi din MAI a fost reţinut în dosarul Constanţa Sud Agigea. Ce vor decide astăzi judecătorii?
- Cristian Şt. Vasilcoiu
- 24 mai 2011, 18:16
Fostul secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), Laurenţiu Mironescu, a fost reţinut de procurorii DNA, alături de alte 27 de persoane, şi urmează a fi prezentat, astăzi, după ora 15, în faţa judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de arestare preventivă. Anchetatorii au pus, astfel, capăt unei "afaceri" de 1,5 miliarde de euro pe an.
UPDATE, ORA 15.15: Cei 28 de inculpaţi, în frunte cu fostul secretar general al MAI, au ajuns în urmă cu câteva minute la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde se ia în discuţie arestarea lor preventiva. Şedinţa se va prelungi, cel mai probabil, până târziu în noapte, dat fiind numărul mare de inculpaţi şi, implicit, de avocaţi ce vor trebui să-şi susţină pledoariile. Fostul număr doi din MAI este acuzat de trafic de influenţă şi constituire a unui grup criminal organizat, specializat în contrabandă, prin Portul Constanţa Sud Agigea. Senatorului Mircea Banias a primit interdicţia de a nu părăsi ţara, el neputând fi arestat fără avizul Parlamentului.
Printre cei reţinuţi de procurorii DNA se numără Eugen Bogatu, fost director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Liviu Durbac, fost şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, în prezent şef al Biroului Vamal Târguri şi Expoziţii Bucureşti, Liviu Bratu, adjunct al şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, Claudiu Olteanu, adjunct al şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, Adrian Sorin Pătraşcu, comandant al "Grupului de nave" Constanţa din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (I.G.P.F.).
Anchetatorii au reţinut şi alţi poliţişti de frontieră, vameşi, comisionari vamali, dar şi oameni de afaceri, români şi străini, care se ocupau cu activităţi de contrabandă în Portul Constanţa. Cetăţeanul libanez El Haj Ahmad a fost dat în urmărire, căci este de negăsit, pe numele său fiind emis un mandat de arestare în lipsă.Gruparea era filată din luna mai a anului 2010.
Anchetatorii au reuşit, astfel, să afle că pentru fiecare container cu marfă care intra în Uniunea Europeană prin Portul Constanţa, altminteri cel mai mare de la Marea Neagră, era percepută o şpagă cuprinsă între 1.000 şi 7.000 de dolari.
Ce făceau Mironescu şi Banias
Potrivit anchetatorilor, fostul secretar general al MAI, Laurenţiu Mironescu, a solicitat şi primit, de la Aurelian Cătălin Pilcă, 8.000 de lei şpagă, ce-i erau necesari în vederea numirii sale în funcţia de prim-vicepreşedinte al organizaţiei municipale PDL Constanţa.
În schimbul banilor, Mironescu i-a promis lui Pilcă funcţia de director în cadrul Companiei Naţionale Administrarea Porturilor Maritime Constanţa S.A.
La rându-i, senatorul Banias l-a determinat pe directorul Direcţiei Domenii Portuare, Eugen Bogatu, să-i pună la dispoziţie mai multe bunuri confiscate, aflate în gestiunea Biroului Vamal Constanţa Agigea Sud.
În schimb, senatorul a promis să se implice în blocarea unui proiect de restructurare a autorităţii vamale Constanţa, dar şi a altuia care prevedea obligativitatea scanării tuturor containerelor care intrau în Portul Constanţa Agigea Sud. Totodată, Mircea Banias promite să intervină pentru numirea unor apropiaţi ai grupului în diferite funcţii, dar şi pentru îndepărtarea unor persoane incomode.
Până la 2,5 miliarde de euro, şpaga anuală
Anchetatorii au reţinut, după un an de filaj, că pentru fiecare container care intra în Uniunea Europeană prin Portul Constanţa se plătea o şpagă cuprinsă între 1.000 şi 7.000 de euro. Aceasta varia în funcţie de produsele introduse în România, dar şi legalitatea actelor care însoţeau transporturile.
Potrivit autorităţilor, în Portul Constanţa au intrat, în anul 2010, 353.711 containere. Un calcul simplu arată că şpaga anuală minimă a fost de 350 de milioane de euro, dar ea ar fi putut ajunge şi până la 2,5 miliarde. Şpaga medie a fost, astfel, în 2010, de 1,5 miliarde de euro.
CITIŢI ŞI:
- Serialul "corupţia în vămi". Episodul Constanţa
- "Aurul negru" a pus DNA-ul pe urmele lui Laurenţiu Mironescu, fost secretar MAI, şi Mircea Banias, senator PDL
- Victor Ponta, despre cazul Banias: "Avertisment pentru parlamentarii PDL"