SUA vor impune sancțiuni împotriva liderului sirian Bashar al-Assad

SUA vor impune sancțiuni împotriva liderului sirian Bashar al-Assad

Statele Unite ale Americii vor impune sancţiuni împotriva preşedintelui sirian Bashar al-Assad pentru rolul său în represiunea sângeroasă a demonstranţilor din această ţară arabă, a dezvăluit astăzi surse de la Washington, informează BBC.

Este pentru prima dată când liderul sirian este vizat personal de astfel de măsuri. Această decizie reprezintă „un efort de a spori presiunea asupra guvernului sirian pentru a pune capăt violenţelor împotriva poporului său şi pentru a începe tranziţia către un sistem democratic”, a explicat una din sursele citate. Preşedintele SUA Barack Obama a impus la 29 aprilie o primă serie de sancţiuni împotriva mai multor responsabili ai regimului de la Damasc, între care şi fratele preşedintelui Assad, Maher, un văr al liderului sirian și unul din șefii serviciilor de securitate. Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, avertizase încă de ieri că Washingtonul pregătește „măsuri suplimentare” împotriva Siriei care a „îmbrățișat cele mai rele tactici de la aliatul său Iran”. Sancțiunile ar putea fi anunțate mâine, când Barack Obama va rosti un discurs despre situația din Orientul Mijlociu.

Cel puţin opt persoane au fost ucise astăzi la Talkl Kalakh, un oraş din vestul Siriei asediat de forţele de ordine, deşi preşedintele Bashar al-Assad a dat asigurări că această criză este „pe cale de a se încheia”. Cel puțin 700 de civili au murit de la debutul protestelor împotriva regimului Assad, potrivit organizațiilor pentru apărarea drepturilor omului, care au criticat SUA că nu adoptă o poziție mai dură față de Damasc.        

Ne puteți urmări și pe Google News