Şeful Agenţiei de Mediu Constanţa: "Mamaia va fi un punct gol pe harta turistică"
- Feri Predescu
- 16 mai 2011, 13:33
Într-un interviu acordat EVZ, directorul Agenţiei Regionale de Mediu, Senol Zevri, vorbeşte despre problemele cu care se confruntă Constanţa şi Mamaia.
EVZ: Cum caracterizaţi Constanţa din punct de vedere al mediului? Senol Zevri: Problemele de mediu sunt unele dintre cele mai spinoase de pe raza judeţului şi a municipiului Constanţa. Mai clar, dezinteresul total, abuzurile, neglijenţa, tot ce înseamnă protecţia mediului.
Aveţi exemple concrete? În teritoriul administrativ al municipiului Constanţa, suprafaţa de spaţiu verde care revine fiecărui locuitor este în jur de 2 mp, ceea ce e cu mult sub standardele UE de 26 mp/locuitor.
În al doilea rând, aglomerarea în Constanţa face subiectul infrigementului impus de către Comisia Europeană din cauza poluării aerului, a depăşirii normelor cu privire la calitatea aerului.
"Legea este ambiguă şi permite multe abuzuri"
Cum s-a ajuns aici? Aceste lucruri sunt cauzate în special de atitudinea autorităţilor locale faţă de tot ce înseamnă mediu şi, translatat pe un fond mai substanţial, de grija faţă de cetăţean. Asta înseamnă distrugerea cu nonşalanţă a spaţiilor verzi, construcţii abuzive pe aceste spaţii verzi, benzinării construite cu nemiluita chiar la doi paşi de imobile de locuit. În acest sens, noi, cei de la APM Constanţa, încercăm să mai facem câte ceva, dar vă spun sincer, situaţia este extrem de gravă. Şi asta pentru că şi legea este ambiguă şi permite multe abuzuri. Există o lipsă de conlucrare şi colaborare între diverse instituţii ale statului, fie ale administraţiei de stat, fie ale administraţiei locale pentru că eu, ca şi agenţie de mediu, nu pot să abordez şi nu pot rezolva singur aceste probleme.
La aceste neajunsuri se adaugă lipsa de civism din partea cetăţenilor, care într-un fel este de înţeles pentru că tot ce a însemnat în ultimii 10 -15 ani demers civic pe raza judeţului şi municipiului Constanţa a fost sortit eşecului. Care ar fi cauzele? Din cauza atitudinii tendenţioase, părtinitoare, anticetăţeneşti a autorităţilor publice locale. Adică cetăţenii nu sunt ascultaţi de către primărie, sunt trataţi în derâdere, sunt trataţi uneori chiar cu agresivitate. Şi atunci, în condiţiile în care celelalte instituţii ale statului nu reacţionează, şi sunt multe cazuri, atunci oamenii preferă să stea în banca lor decât să lupte cu un sistem care, din păcate, la Constanţa e din ce în ce mai putred şi mai anticetăţenesc. "Încercăm să oprim agresiunea asupra mediului"
Ca specialist, cum vedeţi staţiunea Mamaia? Ca cetăţean şi ca turist, sunt oripilat de ceea ce văd în Mamaia. Aş prefera oricând să merg în alte staţiuni, eventual în Bulgaria unde grija faţă de mediu este lăudabilă. De ce? Din cauza agresivităţii vizuale şi concrete a mobilierului urban dacă pot spune aşa, hoteluri, restaurante aruncate în neştire şi aiurea în dauna spaţiilor verzi, a arborilor, în dauna spaţiilor propriu-zise de recreere, unde omul să se simtă bine şi să respire aer curat. Acolo unde se mai poate, încercăm să mai oprim această agresiune împotriva mediului. Din păcate este foarte greu.
Vă dau un exemplu, am avut foarte multe cazuri de cereri pentru avize de mediu pentru parcări. Înţeleg necesitatea acestor parcări dar pentru mine mai important e să menţinem acel puţin spaţiu verde care a rămas în Mamaia şi în Constanţa. Acele parcări, majoritatea s-au făcut distrugând distrugând spaţiul verde şi smulgând zeci, dacă nu sute, de arbori. Legal eu n-am putut să fac nimic pentru că pe certificatele de urbanism care însoţesc orice dosar, la situaţia economică a terenului scria clar - spaţiu liber de folosinţă sau parcare. Iar PUZ-ul Mamaia care stătea la baza acestor certificate de urbanism prevedea în acele amplasamente, într-adevăr, spaţii libere de folosinţă. Deşi ochii mei vedeau cu totul altceva. Dar eu, în momentul când analizez un dosar, îl judec în baza hârtiilor oficiale pe care le primesc. Dacă nu ţin cont de ele, fiind ştampilate şi parafate de autorităţi, sunt pasibil să fiu sancţionat pe linie juridică, chiar penal. Cum vedeţi Constanţa şi Mamaia în anii care urmează?În acest ritm, în scurt timp, municipiul Constanţa nu va mai fi locuibil şi cred că rata îmbolnăvirilor va creşte exponenţial. Iar Mamaia, ca şi staţiune, pentru turiştii care se respectă va reprezenta un punct gol pe harta destinaţiilor turistice.