Arii de operă cântate la un târg culinar tradiţional

Arii de operă cântate la un târg culinar tradiţional

Vizitatorii Târgului "Gustos de Alba" au avut ieri surpriza să asiste la un recital de operă în aer liber, susţinut de de trei artişti ai Operei Naţionale Române din Cluj Napoca. Ca să nu strice surpriza, momentul a fost ţinut secret de organizatori, care au anunţat doar că va fi un moment muzical, fără alte precizări.

Costumaţi ca nişte simpli vânzători în târg, soprana Daniela Chişbora, tenorul Paul Onaga şi baritonul Horaţiu Ruşti au interpretat arii precum "O Sole Mio" sau "Brindisi", spre deliciul publicului prezent în număr mare. "Surpriza noastră a fost opera în piaţă, o promovare a târgului Gustos de Alba prin intermediul muzicii de operă. Artişti ai operei de la Cluj au cântat arii din opere celebre live, în piaţă şi a fost un moment deosebit de gustat de public", a declarat Elena Stoia, de la Compartimentul Dezvoltare Economică al Consiliului Judeţean Alba.

Copiii, invitaţi să descopere gusturile tradiţionale După ineditul miniconcert, peste 70 de elevi din Alba Iulia au fost invitaţi să descopere gusturile tradiţionale, mai exact să pregătească şi să consume preparate realizate natural, după reţete tradiţionale. Dorinţa organizatorilor a fost să le demonstreze că slow food este mai bun decât fast food, fiind de asemenea şi mult mai sănătos. "Consiliul Judeţean Alba doreşte să intre în asociaţia mare a slow food-ului mondial. Aceasta înseamnă că judeţul Alba va promova cultura gastronomiei sănătoase. Cele trei principii de bază ale slow food-ului sunt mâncare sănătoasă - adică în conformitate cu condiţiile de igienă umană, cu cerinţele de protejare a mediului, mâncare gustoasă - adică mâncare care respectă tradiţiile culinare şi mâncare preţuită corect şi cinstită - adică un preţ corect şi pentru cei care au produs-o şi pentru cei care o cumpără. Noi am început procedurile pentru a înfiinţa un convivium, adică un grup de oameni care îmbrăţişează acest concept şi îl promovează, şi ne-am gândit ca una din principalele căi pe care o să concentrăm acţiunile de slow food în judeţul Alba să fie cea de educaţie a tinerilor, a elevilor în special", a explicat Elena Stoia.

2.500 de vizitatori

Ne puteți urmări și pe Google News

La Alba Iulia au fost prezente două organizaţii foarte active din Transilvania şi anume Slow Food Turda şi Slow Food Târnava Mare. Food Târnava Mare a prezentat copiilor, dar şi vizitatorilor târgului, produse care provin din uscătoarele lor şi au vorbit despre punctul de colectare a laptelui şi despre micile unităţi de procesare a laptelui, legumelor şi fructelor, oferind spre vânzare produsele rezultate, unele renumite deja peste hotare. "Cei de la Slow Food Turda sunt foarte activi pe educaţie. Au făcut la noi nişte activităţi de educaţie a gustului pentru copii. Elevii au pregătit aici salate, sandvich-uri, au cunoscut gustul tuturor legumelor de sezon. Ne-a bucurat că elevii au reactionat foarte bine, chiar dacă printre ei se pomenea de salată Cesar. Nu asta vroiam noi să facem, dar iată ce cunoşteau ei. Înseamnă că totuşi se mănâncă salate şi acesta este un lucru bun. Au preparat salatele, pe care apoi le-au şi consumat cu plăcere", a arătat Elena Stoia. Peste 2.500 de vizitatori au trecut pragul Târgului "Gustos de Alba", eveniment dedicat promovării industriei alimentare locale, atraşi de oferta bogată şi variată, fie că a fost vorba de produse de carmangerie, de panificaţie sau de lactate, la mare căutare fiind standurile cu produse ecologice. Nu au lipsit vinul şi mierea, produse specifice judeţului, O secţiune aparte a fost dedicată mâncărurilor tradiţionale, fiind prezentate preparate culinare realizate după reţete străvechi, oferite apoi spre vânzare vizitatorilor. Ajuns la a doua ediţie, târgul din acest an a fost extins, prin includerea în cadrul acestuia a pieţei volante, organizată în fiecare vineri de CJ Alba într-un alt amplasament pentru a da posibilitatea producătorilor din judeţ să îşi vândă produsele - în special legume şi fructe, dar şi lactate - direct către populaţie.