Dezvăluirile despre politica Antenelor, în dezbaterea CNA

Dezvăluirile despre politica Antenelor, în dezbaterea CNA

Politica dusă de Antene e condamnată public de asociaţiile ziariştilor, care văd "mogulizarea" drept "o ameninţare la adresa libertăţii presei".

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) ia în discuţie mâine dezvăluirile jurnalistului Stelian Negrea, fost senior-editor în cadrul Antena 3 şi coordonator al Departamentului Investigaţii al trustului de presă patronat de Dan Voiculescu.

Negrea a dezvăluit, în exclusivitate pentru EVZ, cum fostul ministru al economiei din partea Partidului Conservator, Codruţ Şereş, "reorientat profesional" pe post de manager în cadrul Antenelor, dădea indicaţii referitor la politicienii şi companiile care trebuiau (sau nu) atacate de ziariştii trustului lui Voiculescu.

Cel mai probabil, reprezentanţii Antena 3 vor ignora CNA, aşa cum au făcut-o şi în cazul audierilor Sorinei Matei, fost şef al Secţiei Politic, care a părăsit recent trustul denunţând presiuni în relaţia cu Palatul Cotroceni.

Senatorul Dan Voiculescu a declarat public că va acţiona cotidianul "Evenimentul zilei" în judecată, ca urmare a publicării seriei de dezvăluiri ale lui Stelian Negrea şi că va solicita daune de un milion de euro.

Asociaţiile de jurnalişti din România condamnă, totuşi, implicaţiile manageriale în politica editorială a televiziunilor de ştiri, cu referire atât la cazul Stelian Negrea - Codruţ Sereş - Antena 3, cât şi la deja celebrele stenograme din dosarul lui Sorin Ovidiu Vîntu, din care reiese cum acesta le trasa sarcini ziariştilor Realitatea TV.

"Grupare de gherilă"

Preşedintele ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei, Mircea Toma, condamnă vehement presiunile editoriale venite din partea manageriatului trustului Intact: "Suntem în faţa unui al doilea episod din serialul «Stenogramele Sorin Ovidiu Vîntu». Efectele politicii Antenelor erau vizibile încă de acum câţiva ani, fapt pe care noi l-am menţionat în rapoartele întocmite. Antenele îşi schimbau poziţia tunurilor în funcţie de cum decurgeau negocierile dintre partidul condus de patron şi celelalte partide politice. Până acum, până la dezvăluirile lui Stelian Negrea, nu aveam şi dovada, ci doar efectele. Acum avem şi probe", a precizat Mircea Toma.

ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei a remis ieri şi un comunicat prin care "condamnă public abuzurile trustului Intact, care a încercat să transforme un departament de investigaţii jurnalistice într-o grupare de gherilă îndreptată împotriva adversarilor politici ai patronului trustului, Dan Voiculescu. În ceea ce priveşte grupul Intact, jurnalistul Stelian Negrea a semnalat public faptul că instituţia de presă patronată de familia politicianului Dan Voiculescu practică comportamente care încalcă grav deontologia jurnalistică, promovând şantajul şi hărţuirea ad versarilor politici ai patronilor. Acestea reprezintă abuzuri de netolerat. E vorba despre ingerinţe politice şi economice asupra conţinutului editorial care, concretizate, decredibilizează presa în ansamblul său. Dan Voiculescu şi familia sa au dovedit încă o dată că mogulizarea este o ameninţare la adresa libertăţii presei".

"O perdea de fum..."

Directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), Ioana Avădani, consideră că "dezvăluirile lui Stelian Negrea sunt ca o ridicare discretă de perdea asupra unui fenomen de care puţine redacţii sunt protejate: interferenţe editoriale". "Ele există şi sunt, din punct de vedere profesional, inacceptabile. Aş remarca, însă, un element care ne poate indica o posibilă soluţie. În cazul Intact, ca şi în cazul Realitatea TV, actorul indicaţiilor editoriale este o persoană care, aparent, nu are nicio legatură (cel puţin în acte) cu proprietarul de drept al companiilor de mass-media în cauză. Lucrul acesta ne indică faptul că cei care trag sforile nu vor să apară în prim-plan ca proprietari, încercând să tragă o perdea de fum (vai, atât de subţire!) între ei şi imixtiunea editorială pe care o practică. O astfel de stratagemă nu înşală pe nimeni - dar îi pune la adăpost de o eventuală intervenţie juridică. De aceea, o politică de transparentizare a structurilor de proprietate - până la nivel de acţionar pentru toate tipurile de media, o lege care să limiteze aşa-numitul crossownership (proprietatea încrucişată asupra mai multor canale mediatice) ar putea să garanteze, eventual, un climat mai decent în relaţia dintre patronat şi angajat, în presă".

OPINII "De acum este de-a dreptul hilar să constatăm cum Antenele îşi schimbă poziţia tunurilor, în funcţie de comenzile venite de la patronat. Până acum nu aveam dovada, nu aveam probe, aveam doar efectele." MIRCEA TOMA, preşedinte Agenţia de Monitorizare a Presei "Cei care trag sforile nu vor să apară în prim-plan ca proprietari, încercând să tragă o perdea de fum (vai, atât de subţire!) între ei şi imixtiunea editorială pe care o practică. (...) Îi pune la adăpost de o eventuală intervenţie juridică." Ioana Avădani, Directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI)

Dezvăluirile făcute de Stelian Negrea în EVZ:

  • EP. I: Ghid de utilizare a ziaristului în trustul lui Voiculescu
  • EP. II: Stelian Negrea: "La Antene îi plângeau pe săraci, dar vroiau mărirea preţului la gaz"
  • EP. III: Cum ajung politicienii pe lista neagră a Antenelor

Ne puteți urmări și pe Google News