Scrisoarea unui angajat către Ghiţă şi Vîntu

Scrisoarea unui angajat către Ghiţă şi Vîntu

Într-o postare pe blogul personal, un producător de la Realitatea TV le cere celor doi oameni de afaceri să-şi mute războiul în culise.

La sfârşitul unei Săptămâni a Patimilor dominate de scandalul dintre Sorin Ovidiu Vîntu şi Sebastian Ghiţă, un producător de ştiri cu vechime de la Realitatea TV a postat pe blogul personal un apel către cele două personaje care-şi dispută pe toate căile controlul postului. Postarea vorbeşte despre rămăşiţele libertăţii editoriale de la Realitatea TV şi despre tensiunea care domneşte în redacţie, între o repriză de înregistrări şi una de denunţuri.

Gabriel Bugnar a ales să-şi exprime nemulţumirea în mod public, după ce a luat în considerare alte câteva variante. "Iniţial am vrut să vă sun pe fiecare, apoi să vă trimit acest mesaj în particular. Dar dacă chiar sunteţi capabili de cinismul pe care l-aţi degajat în ultima vreme, un demers discret din partea mea nu avea niciun sens", se arată în motivarea demersului.

"Înregistrările pe care le-am auzit în ultima vreme, cele cu discuţiile dintre dumneavoastră, sunt halucinante. (...) Domnilor, dumneavoastră doi, vă rog respectuos, dacă se poate, să vă gândiţi pentru ce vă luptaţi, pentru bani? Dacă da, nu s-ar putea întâmpla discret, fără declaraţii date altora, fără înregistrări difuzate penibil «pe surse», fără să se pomenească numele Realitatea TV?", scrie angajatul.

"Capitalistul trebuie să scoată profit din afacerea sa"

În lunga sa scrisoare deschisă, Gabriel Bugnar vorbeşte despre ascensiunea cunoscută de Realitatea TV, de la perioada în care studiourile se învecinau cu maşinile de gunoi ale lui Silviu Prigoană, până la rebranduirea din vremea lui Vîntu şi "spectacolul de ştiri" profesionist oferit la înmormântarea Papei Ioan Paul al II-lea sau la meciurile din Liga Campionilor. "Când se credea că în România nu mai are ce să apară nou în materie de televiziune, toată lumea era pe Realitatea. Asta a durat cam până pe vremea când domnul Vîntu a zis că vrea ca Realitatea TV să funcţioneze precum Audiul său", susţine producătorul.

Libertatea editorială n-a murit însă cu totul atunci, mai arată Bugnar, încă "mai mişcă". "Nu poate să fie impusă doar cu telefonul. Şi e bine, zic eu, că e aşa, în asta constă, de fapt, puterea, atât a televiziunii, cât şi a patronilor, în libertatea editorială a postului, şi nu în contractele de gunoi ale domnului Prigoană. Părerea mea... (umilă). Pare paradoxal... puterea asociată cu libertatea... dar la televiziune, cel puţin, aşa e. Am aşteptat şapte ani ca patronul nostru să vină fie şi doar în vizită, la televiziune, iar când a făcut-o a fost în război cu managerul şi nu să ne dea prime. Paradoxal, cum spuneam".

Aminteşte apoi de ziua în care Sebastian Ghiţă a asistat la prima şedinţă de sumar. La sfârşitul acesteia, proaspătul manager de la Realitatea TV s-ar fi arătat extrem de nedumerit de faptul că la televizor apare chiar ceea ce se discută între jurnalişti. "V-aţi lămurit ulterior care sunt limitele în care pe post se vede ce stabileşte redacţia şi ce nu", îi aminteşte producătorul lui Sebastian Ghiţă.

Cu toată pledoaria pentru ştirile făcute de redacţie, Bugnar se arată îngăduitor faţă de modul în care o televiziune de ştiri poate servi intereselor patronului/managerului. Consideră, între altele, că folosirea postului pentru "influenţa politică" şi "protejarea altor afaceri" ţin de "principii elementare, de bun-simţ".

"Suntem în capitalism, şi capitalistul trebuie să scoată profit din afacerea sa. Dacă afacerea este din media, cu atât mai mult din televiziune, atunci profitul în bani nu este suficient. Ba, dimpotrivă, de cele mai multe ori este extrem de greu de scos. Atunci avem alte forme de profit din care investitorul, patronul, trebuie să aibă de câştigat; influenţă politică, protejarea altor afaceri etc. Sunt de acord cu toate aceste principii elementare, de bun-simţ".

Despre manipulare şi adevăr

Îi asigură apoi că orice scopuri ar avea, acestea pot fi atinse doar prin intermediul unei televiziuni care face audienţă. Şi mai vorbeşte despre două tipuri de manipulare: "Vă rog să mă credeţi că manipularea nu se produce cu parul în ochi. Manipularea adevărată se face cu subtilitate. Se face cu măiestrie. Cu virtuozitate. Este o melodie frumoasă care sună duios, nu una disonantă, nu zgomot pentru nimic. În manipularea făcută cu parul în ochi nu crede nimeni, propaganda ieftină nu e credibilă în cele din urmă, s-a văzut la fascişti şi la comunişti. Oamenii trăiesc greu în ţara asta, spun o banalitate, dar continuarea este că atunci când traiul este mai greu, nevoia oamenilor de adevăr este mai mare. Cei care trăiesc din roşiile cultivate în grădina din spatele casei, cei care trăiesc dintr-o pensie de nimic după o viaţă de muncă, cu boli şi suferinţe, ei au nevoie de adevăr".

FRAGMENTE

"Manipularea adevărată se face cu subtilitate. Se face cu măiestrie. Cu virtuozitate. Este o melodie frumoasă care sună duios, nu una disonantă, nu zgomot pentru nimic. În manipularea făcută cu parul în ochi nu crede nimeni, propaganda ieftină nu e credibilă (...), s-a văzut la fascişti şi la comunişti."

"Domnule Sebastian Ghiţă, îmi amintesc ziua în care aţi asistat la prima şedinţă de sumar de la Ştiri. La final eraţi extrem de nedumerit pentru că nu vă venea să credeţi că la televizor apare chiar ce discutăm noi acolo. V-aţi lămurit ulterior care sunt limitele în care pe post se vede ce stabileşte redacţia şi ce nu." GABRIEL BUGNAR producător ştiri Realitatea TV Citeşte AICI scrisoarea intregrală

Ne puteți urmări și pe Google News