Câte firme au dat faliment în primele trei luni din 2011. VEZI cele mai riscante sectoare

Câte firme au dat faliment în primele trei luni din 2011. VEZI cele mai riscante sectoare

Numărul de insolvenţe a scăzut cu circa o cincime în primul trimestru din 2011 comparativ cu perioada similară din 2010. Astfel, în perioada ianuarie-martie 2011, în România au intrat în insolvenţă circa 5.000 de companii, potrivit unui studiu al Coface România.

În primele trei luni ale anului, un număr total de 5.081 de companii se aflau în diverse stadii ale procedurii de insolvenţă. Cea mai mare parte dintre firmele care demarează procedura de insolvenţă ajung în faliment.

Acest număr anunţă temperarea ritmului de creştere a insolvenţelor în 2011. "Astfel, pe fondul recesiunii şi provocărilor financiare multiple, companiile care au rezistat şi şi-au restructurat/ eficientizat activitatea, cunosc acum o îmbunătăţire graduală a cifrei de afaceri şi a profitabilităţii, în condiţiile în care costurile au fost deja reduse", spun reprezentanţii Coface, într-un comunicat de presă.

Domeniile cu cele mai multe falimente Cele mai multe firme care au dat faliment în primele trei luni ale acestui an activau în domeniul comerţului cu amănuntul. Acestea sunt urmate de firmele de comerţ cu ridicata şi de distribuţie. De altfel, acesta a fost cel mai riscant domeniu de activitate în ultimii doi ani, din punct de vedere al numărului de insolvenţe.

Pe locul al treilea în clasamentul negru al industriilor supuse riscului de faliment se află construcţiile, urmate de transporturi.

Mai puţine falimente s-au înregistrat în serviciile prestate întreprinderilor şi în hoteluri şi restaurante.

Alte domenii riscante sunt industria alimentară şi a băuturilor, fabricarea lemnului, producţia textilă şi agricultura.

"Vedem economia actuală într-o etapă de stabilizare mai degrabă decât o relansare certă, considerând evoluţia uşor pozitivă din ultimul trimestru al anului trecut de 0,1% care îmbracă o semnificaţie mai mult statistică, şi care trebuie confirmată de evoluţiile viitoare pentru a putea susţine un trend relevant. Pentru anul 2011, ne aşteptăm la o creştere economică între 1%-1,5%, bazată pe creşterea exporturilor şi evoluţia producţiei industriale", a declarat Cristian Ionescu, director al Coface România, Bulgaria şi Slovacia.

Ne puteți urmări și pe Google News