Timişorenii se vor putea plimba cu ambarcaţiunile pe Canalul Bega din această vară, potrivit autorităţilor locale. Până când vor fi achiziţionate primele două vaporetto, cei interesaţi vor putea fi utiliyate ambarcaţiunile mici sau chiar şi hidrobicicletele.
"Avem foarte multe solicitări de la firme şi persoane fizice care doresc să primească autorizaţie ca să circule pe canal. Momentan suntem curs de a realiza un regulament, de navigare pe Bega, împreună cu primăria, Căpitănia Portului şi Agenţia de Mediu", a declarat Titu Bojin, directorul Administraţiei Bazinale a Apelor Banat. Potrivit regulamentului, în porţiunea urbană a Canalului Bega vor fi interzise sky-jet-urile şi hidrobicicletele, imediat ce se va începe navigarea pentru transportul în comun. Cât priveşte transportul de pasageri, acesta va fi dublat, a mai spus Bojin, de diverse alte rute de agrement, cu restaurante sau localuri plutitoare sau vaporaşe turistice. Autorităţile au luat drept model amenajările făcute de administraţiile locale din Budapesta şi Viena.
Nouă opriri pe malul râului
Vaporaşele cu călători vor circula între Uzina de apă până în vechiul golf din spatele fostului combinatul petrochimic Solventul şi au fost stabilite deja şi opririle. Staţiile au fost deja stabilite. Trei dintre ele sunt pe malul nordic - la stânga de podul Mihai Viteazul, la dreapta de podul Dacilor, respectiv la dreapta de podul Decebal – iar restul, şase la număr, sunt pe malul sudic: la dreapta de podul Michelangelo, la stânga de podul Mitropolit Şaguna, la stânga de podul Traian, la stânga de podul Ştefan cel Mare, în dreptul Str. Vulturilor (la dreapta de vechiul port) şi la stânga de podul Modoş. “Pe Bega se poate circula începând de ieri, cu excepţia porţiunii Badea Cârţan – Uzina de Apă. Dar şi aici vor începe în scurt timp lucrările de decolmatare, astfel încât data la care va începe transporul de pasageri depinde numai de primărie. S-au angajat să cumpere cel puţin două vaporaşe, dar am înţeles că sunt ceva discuţii legate de preţul de achiziţie. Oricum, indiferent dacă primăria va fi gata la 1 iunie, 1 iulie sau 1 august, până atunci întreg tronsonul timişorean al Begăi va fi pregătit", a declarat Titu Bojin.
Alei pietonale şi pentru biciclişti
Proiectul "Reabilitarea infrastructurii publice urbane a malurilor Canalului Bega", realizat inclusiv cu fonduri structurale, prevede şi amenajarea, pe malurile Begăi, a unor alei pietonale şi pentru biciclişti, precum şi a unor staţii pentru închirierea de biciclete. În plus, ambele maluri vor fi amenajate şi din punct de vedere peisagistic. Titu Bojin a mai declarat că au fost aprobate studiile de prefezabilitate şi fezabilitate pentru începetrea decolmatării canaluluI Bega către amonte, respectiv de la Uzina de Apă (Ghiroda) până la Balinţ. După curăţarea albiei, pe această porţiune a râului vor fi amenajate locuri de distracţii şi divertisment.